De ce copiii nu se spala pe dinti?

De ce copiii nu se spala pe dinti?

Copii de gradinita sau preadolescenti, multi copii „uita” sau refuza sa se spele pe dinti. Aflati ce risca si cum puteti remedia problema.

Stim, prima reactie cand gasiti (din nou) uscata periuta copilului este sa va repeziti si sa il certati, amenintandu-l ca ii vor cadea dintii si nu se va mai uita nimeni la el. Ghiciti ce? Nu ii pasa aproape nici cat negru sub unghie din doua motive: copilul traieste in prezent si viitorul apropiat, cu greu putand sa isi imagineze viitorul si, in al doilea rand, a vazut ca nu i se intampla absolut nimic daca nu se spala o zi, doua, trei...

Este momentul sa ii luati deoparte, sa respirati profund si, tovaraseste, sa le spuneti cum sta treaba si la ce pericole se expun:

  1. Carii

Prima si cea mai importanta problema cauzata de neingrijirea dintilor sunt cariile. Odata aparute, cariile sunt permanente si trebuie adresate de un medic stomatolog. Deci le spuneti clar, odata ce au aparut cariile, vei face o vizita pentru tratament la stomatolog.

Din fericire, cariile dentare sunt, in mare masura, usor de prevenit. Mai ales la copii, dulciurile sunt cele care provoaca carii.  Reducerea consumului de dulciuri si bauturi dulci, insotita de periaj zilnic, previne aparitia cariilor.

Cariile sunt produse de anumite bacterii care „infloresc” in mediul potrivit (gura neingrijita). Ergo, periajul zilnic cu pasta de dinti ajuta la eliminarea bacteriilor

  • Coroziunea smaltului:

Smaltul este invelisul exterior sau simplul scut al dintilor. Actioneaza ca perete si lupta impotriva germenilor si bacteriilor. Protejeaza dintii sa nu devina predispusi la carii. Dar nu este nicidecum invincibil. Straturile smaltului sunt subtiate odata cu atacul acid de catre bacteriile din gura (resturile alimentare ramase in gura sunt sursa germenilor si bacteriilor).

Odata ce smaltul este corodat, efectul de scut dispare si orice bacterie poate actiona direct asupra dintelui. La copiii care nu se spala pe dinti, stratul tinde sa se uzeze extrem de repede.

  • Placa si tartru

Placa este un termen cunoscut in mod obisnuit si este un strat moale si galben de bacterii format pe dintii. Iar tartrul este forma dura a placii. Daca placa nu este curatata zilnic, se intareste si se inchide la culoare, producand tartru.

Placa si tartrul sunt formate de bacteriile care stau pe dinti pentru o perioada mai lunga. Aceasta este cea mai frecventa problema care apare la copiii care nu se spala pe dinti.

  • Gingivita

Gingivita este o boala a gingiilor in care gingiile se umfla si se inrosesc, devenind iritate. Gingivita este cel mai frecvent cauzata de placa care se instaleaza pe dinti. Daca dupa indepartarea placii si a tartrului problema nu se rezolva, trebuie sa va adresati medicului.

  • Parodontita:

Parodontita se refera la afectarea osoasa majora care apare la nivelul oaselor care ne sustin dintii. Odata ce aceste oase devin mai moi sau deteriorate, gingiile isi dezvaluie incet dintii pe masura ce se slabesc. In plus, osul este si deteriorat. Parodontita se initiaza cu inflamatie si se agraveaza ulterior. La copii este dificil de tratat si apare atat in urma neingrijirii dintilor, cat si a tratamentelor stomatologice incorect efectuate.

  • Miros neplacut

Pentru copiii care nu se spala pe dinti, bacteriile din gura stau mult timp si elibereaza acizi, rezultand un miros intepator si neplacut.

Cum sa ii faceti sa se spele pe dinti

  1. Supravegheati-i.  Asigurati-va ca se spala pe dinti de doua ori pe zi. Explicati-le ca este la fel de important periajul de seara ca cel de dimineata.
  2. Periaj corect. Este important sa ii determinati sa se spele cel putin doua minute, corect. Invatati-i cum sa perieze dintii si cum sa isi curete si gingiile. Curatarea dintilor se face printr-o miscare circulara care acopera toate partile gurii si lasa fiecare colt al dintilor curat.
  3. Putina distractie! Puneti fiecare piesa favorita dimineata si seara dansati doua minute pe ceas!
  4. Fara recompense! Nu ii recompensati pentru ca se spala pe dinti, acesta este un lucru care trebuie sa le intre in rutina zilnica de ingrijire, nu sa fie tratat ca un lucru extraordinar!

Natural si sanatos!

Tinem la copiii nostri si vrem sa le oferim tot ce este mai bun. De ce sa nu facem acest lucru si in ceea ce priveste ingrijirea orala? Dacia Plant, prietenul dumneavoastra din lumea lucrurilor naturale si sanatoase, are pregatite cateva produse excelente pentru sanatatea orala!

Apa de gura si pasta de dinti Biseptol sunt ideale pentru intreaga familie, iar aroma lor proaspata o sa ii ademeneasca pe cei mici! In plus, pasta de dinti Biseptol contine argint ionic care se stie ca este puternic antimicrobian facand-o ideala pentru igiena celor mici care nu intotdeauna respecta cu sfintenie cele doua minute de periaj.  Pasta nu contine fluor, pentru a fi extra sigura pentru copii, insa combinatia de argint, uleiuri esentiale si stevie o face ideala pentru o buna igiena orala.

Apa de gura Biseptol contine albastru de metil si eucalipt si trebuie sa intre in rutina zilnica de ingrijire pentru cele mai bune rezultate!

Acestea fiind spuse, nu va ramane decat sa inspectati modul in care copilul se spala pe dinti si sa luati cele mai bune masuri!

Leave a Reply