Vitamina C – vedeta neînțeleasă

Vitamina C – vedeta neînțeleasă

”Știu, când toată lumea vorbește de tine și te dorește, este extrem de nepoliticos să te plângi că nu ești înțeleasă. Cu toate acestea, doresc să vorbesc mai mult despre mine și despre ce mă face cu adevărat specială”vitamina C.

Toată lumea știe că fac parte din grupul select al vitaminelor, al acelor dive fără de care viața nu este posibilă și care contribuie la fiecare proces al organismului. Cu toate acestea astăzi sunt asociată mai mult cu faptul că sunt acrișoară, simpatică și plăcută de copii.

De aceea, m-am hotărât să vă povestesc ce mă face cu adevărat specială și să vedeți dincolo de etichetele cu portocale și lămâi.

  1. Fără mine nu aveți piele frumoasă
    Și nu numai atât! Pentru că sunt necesară pentru sinteza colagenului, cu ajutorul meu se  formează și se mențin sănătoase țesutul conjunctiv, vasele de sânge, tendoanele, ligamentele, cartilajele, gingiile, pielea, dinții și oasele. Sunt o parte esențială a sistemului de apărare al pielii și sunt transportată în mod activ pe piele, unde acționez ca un antioxidant și ajut la întărirea barierei epiteliale.
  2. Vreți o stare psihică bună? Vorbiți cu mine!

Joc un rol important în sinteza norfenefrinei, un neurotransmițător critic pentru funcția creierului și pentru starea de bine. De aceea, nu ezitați să aveți un aport bun de vitamina C ca mintea să vă meargă brici și viața să vi se pară mai luminoasă!

  • Joc în liga celor mai puternici antioxidanți

Nu este nicio figură de stil și nici o laudă fără acoperire. Pur și simplu sunt un antioxidant extrem de puternic. Chiar și în cantități mici, vitamina C poate proteja moleculele esențiale din organism, cum ar fi proteinele, lipidele, carbohidrații și acizii nucleici (ADN și ARN), de daunele aduse de radicalii liberi (specii reactive de oxigen). Acești radicali liberi sunt generați în timpul metabolismului normal dar și când organismul este expus la toxine și poluanți (nu vă gândiți la toxine sofisticate ci, pur și simplu, la fumat!).

Și ca să închei capitolul într-o notă pozitivă, pot, de asemenea, să regenerez alți oxidanți, unul dintre ei fiind chiar vitamina E.

  • Ajut la scăderea colesterolului!

Câțiva cercetători m-au sucit pe toate părțile și au demonstrat că sunt direct implicată în metabolismul colesterolului în sinteza bilei (acizii biliari), ceea ce are implicații asupra nivelului de colesterol din sânge și nu numai, fiind influențată direct și incidența calculilor biliari.

  • Regina imunității

Nu renunț cu una cu două la acest titlu! Nu numai că îl merit pe deplin, dar îmi fac treaba de fiecare dată impecabil! Joc un rol esențial în funcția imunitară printr-o serie de mecanisme care mai de care mai sofisticate.

Încurajez producția de celule albe din sânge cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Apoi le ajut să funcționeze mai eficient, și le protejez în același timp de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.

  • Pot să scad riscul de boli cardiace

Vă puteți întreba ce legătură am cu inima sau cum pot eu să o influențez. Ei bine, nu influențez inima, ci toate acei factori care cresc riscul de boli de inimă: tensiunea arterială crescută, trigliceridele ridicate sau nivelurile de colesterol LDL (rău) și nivelurile scăzute de colesterol HDL (bun). Voila!

  • Ajut la scăderea tensiunii arteriale

Studiile au arătat că sunt capabilă să ajut la scăderea tensiunii arteriale atât la cei cu, cât și fără hipertensiune arterială. Administrarea unui supliment de vitamina C ajută la relaxarea vaselor de sânge ceea ce contribuie la reducerea nivelului tensiunii arteriale.

  • Previn deficiența de fier

Fierul este un nutrient important care are o varietate de funcții în organism. Este esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge și transportul oxigenului în tot corpul. Iar eu, vitamina C, pot ajuta direct la îmbunătățirea absorbției fierului din alimentație.  Se spune că simplul consum de 100 mg de vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului cu 67% !

  • Alte ”talente”

Se mai spune despre mine că sunt bună pentru prevenirea răcelii, reducerea riscului de cancer, pentru protecția sănătății ochilor și, poate cel mai important pentru omul modern de astăzi, la reducerea oboselii! Cam asta sunt eu și sper să mă priviți de acum cu alți ochi. Vă doresc multă sănătate și sper să e împrietenim la cataramă!

Leave a Reply