Sănătatea naturală a glandei tiroide

Sănătatea naturală a glandei tiroide

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, cu o greutate de cca 30 grame (la adult), situată în partea anterioară a gâtului, sub laringe. Hormonii secretați de tiroidă (T4/  tiroxina/ forma inactivă și T3/ triiodotironina/ forma activă, convertită din T4 la nivel hepatic) circulă pe cale sangvină spre alte zone ale corpului și îndeplinesc multiple funcții esențiale: controlează și mențin metabolismului celular, controlează rata metabolismului bazal, reglează producerea de căldură, intervin în procesele de creștere și diferențiere (prenatal – susțin dezvoltarea sistemului nervos al fătului, postnatal – susțin activitatea hormonului de creștere), au rol în dezvoltarea organelor de reproducere (fiind implicați în desfășurarea ritmică a ciclului menstrual și în declanșarea ovulației) etc.

Hipotiroidismul este o afecțiune caracterizată prin secreția insuficientă de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul la adult poate fi întâlnit în forme ușoare sau medii: gușa simplă este, de cele mai multe ori, o consecință a aportului insuficient de IOD.  Acest element este indispensabil pentru formarea hormonilor tiroidieni (T4/tiroxina conține 4 atomi de iod, iar T3/triiodotironina conține 3 atomi de iod); deficitul de iod are ca rezultat direct un deficit de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul poate evolua și spre forme severe (mixedem) sau poate avea caracter autoimun (tiroidita autoimună – boala Hashimoto este o afecțiune din ce în ce mai răspândită în zilele noastre).

Simptomele cele mai frecvente asociate hipotiroidismului sunt: oboseala, lentoarea, stările depresive, senzația de frig, scăderea ratei metabolismului - cu luare în greutate, constipația, părul și unghiile uscate și fragile, vocea răgușită, tulburări menstruale.

Hipertiroidismul este o afecțiune caracterizată printr-o secreție excesivă de hormoni tiroidieni. Forma autoimună a hipertiroidismului este maladia Basedow-Graves.

Simptomele cele mai frecvente asociate hipertiroidismului sunt: palpitații, tulburări de somn, metabolism crescut cu pierderea în greutate, senzația de cald, sete excesivă.

Diagnosticul de hipo- sau hipertiroidism se stabilește de către medicul endocrinolog. Cele mai comune analize de sânge pentru evaluarea funcției tiroidiene sunt TSH și fT4 / tiroxina liberă.

Din perspectivă nutrițională, sunt 2 nutrienți cheie pentru menținerea sănătății tiroidei: iodul (esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni) și seleniul (cea mai mare concentrație de seleniu în organismul uman se află la nivelul tiroidei, acest microelement fiind, deasemenea, implicat în sinteza hormonilor tiroidieni).

Cele mai bune surse alimentare de iod sunt algele (mai ales Kombu și Wakame), crabul și peștele oceanic.

Cele mai bune surse alimentare de seleniu sunt crabul, peștele oceanic, rinichii de miel, porc sau vită; o sursă vegetală importantă sunt nucile braziliene (o mână de nuci braziliene – cca 30 gr. – conțin doza zilnică recomandată de Se, cca 70 mcg.).

Dacă nu se poate asigura necesarul zilnic din alimentație, sunt recomandate suplimentele alimentare naturale cu iod și seleniu.

Ce este THYROIDAL hipo comprimate?

  • sursă naturală de iod și seleniu organic, recomandată pentru susținerea funcționării normale a glandei tiroide și reglarea metabolismului energetic.

Ce conține THYROIDAL hipo comprimate?

Ingrediente/comprimat: alge-brune (Fucus vesiculosus) - extract cu 0,2% iod (250 mg); guggul (Commiphora mukul) - rășină (100 mg); brahmi (Bacopa monnieri) - părți aeriene (90 mg); drojdie de bere cu seleniu și selenometionină (10 mg); ulei esențial de mirt (Myrtus communis) (5 mg); ulei esențial de mir (Commiphora myrrha) (5 mg); agent de încărcare: celuloză microcristalină; agenți antiaglomeranți: dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu vegetal.     

Un comprimat furnizează:  0,5 mg (500 μg) de iod  (333% din VNR*), 10-14  µg seleniu (18-25% din VNR*) și 16-29 ppm selenometionină

* Valoare Nutrițională de Referință conform Regulamentului UE 1169/2011.
Acțiuni principale:

  • susține funcţionarea normală a glandei tiroide
  • contribuie la producţia normală de hormoni tiroidieni                                                                           
  • susține un metabolismul energetic normal                 
  • ajută la menținerea nivelurilor normale ale colesterolului și lipidelor din sânge.  

Relația compoziție - acțiune:

alge-brune (Fucus vesiculosus) - extract cu 0,2% iod

Fucus vesiculosus este o specie de algă brună care trăiește pe coastele Oceanelor Pacific și Atlantic, în Marea Nordului și în vestul Mării Baltice. Materialul algal se obține prin greblarea, la reflux, a corpului algelor aduse de valuri la țărm. Algele proaspăt recoltate se spală rapid sub jet de apă dulce, pentru îndepărtarea nisipului și a scoicilor, după care se usucă la 60°C, timp în care acestea capătă o culoare brună. Produsul final are gust sărat și miros specific, marin.

Algele, în general, se folosesc în multe regiuni ale lumii în gastronomie. Fucus vesiculosus nu se pretează pentru uz alimentar din cauza consistenței prea dure, fiind utilizată doar ca supliment alimentar, în scop terapeutic, mai ales datorită conținutului important de IOD.

Fucus vesiculosus are capacitatea de a acumula cantități mari de iod din apele oceanelor și mărilor, pe care îl stochează, în cea mai mare parte, sub formă de iod organic, o formă cu biodisponibilitate ridicată (este foarte bine absorbit și utilizat în organismul uman).

Pe lângă iod, algele Fucus mai conțin și alți fitonutrienți: aminoacizi, polizaharide (acid alginic), carotenoide (β-caroten, xantofile, fucoxantina), clorofilă, polifenoli (florotaninuri) etc.

Proprietăți: prin conținutul important de iod organic, alga Fucus susține formarea hormonilor tiroidieni și funcționarea normală a glandei tiroide (indicat în hipotiroidism). Implicit, prin susținerea funcționării normale a glandei tiroide, este recomandată și pentru activarea metabolismului și controlul greutății corporale.

guggul (Commiphora mukul) – rășină

Commiphora mukul este o specie de arbore din familia Burseraceae, care crește spontan în India, Pakistan, Bangladesh și în Peninsula Arabia.Prin rănirea trunchiului și a ramurilor exudă o gumirezină – Resina Bdellium, cunoscută și sub denumirea de Guggul (Myrrha dulce sau Myrrha falsă).

Guggul conține: cca 1,5% ulei volatil, constituit în principal din monoterpene (mircen) și sescviterpene (cariofilen); cca 50-60% rezine; cca 30-35% polizaharide. Fracțiunea rezinoasă conține gugulsteronele I-IV, substanțe cu structură apropiată de cea a colesterolului.

Proprietăți: astringent și antiseptic, stomahic și carminativ. Gugulsteronele au proprietăți hipolipidemiante și hipocolesterolemiante, inhibă agregarea plachetară și au acțiune antiinflamatoare. Administrarea constantă a preparatelor cu Guggul stimulează funcția tiroidiană.

brahmi (Bacopa monnieri) - părți aeriene

Bacopa monnieri, cunoscută sub numele de Brahmi sau Isop de apă este o plantă perenă, nativă din zonele tropicale umede din India și Australia, utilizată foarte multîn medicina Ayurvedică, singură sau în amestec cu alte plante, în principal pentru proprietatea ei de a stimula memoria și de a îmbunătăți funcțiile cognitive.

Efectele de îmunătățire a memoriei și reducere a declinului cognitiv asociat înaintării în vârstă sunt atribuite, în principal, saponinelor: bacozide, bacopazide, bacopasaponine (compușii activi principali - cu proprietăți neuroprotective și neurotrofice deosebite, dovedite prin studii clinice).

drojdie de bere cu seleniu și selenometionină

Drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) este o ciupercă unicelulară foarte apreciată din punct de vedere nutrițional, fiind o sursă excelentă de vitamine (mai ales vitaminele complex B), proteine, aminoacizi  esențiali, săruri minerale etc. Drojdia de bere îmbogățită cu seleniu constituie o sursă foarte bună de seleniu organic – mai ales sub formă de selenometionină (seleniul este legat de aminoacidul metionină), cu biodisponibilitate ridicată (este foarte bine absorbit și utilizat în organismul uman). Seleniul este un mineral foarte important pentru organismul uman, fiind un puternic antioxidant (protejează celulele de radicalii liberi), antiinflamator, stimulent imunitar (stimulează creșterea numărului celulelor albe) și antitumoral (asigurarea necesarului de seleniu în organism are efect protector și preventiv împotriva unor tipuri de cancer). Deși este necesar în cantități foarte mici în organismul uman (micrograme), carența de seleniu constituie unul dintre factorii asociați cu: afecțiuni ale tiroidei (cea mai mare cantitate de seleniu din organism se regăsește la nivelul glandei tiroide), boli autoimune (în special tiroidita autoimună – boala Hashimoto), afecțiuni cardiovasculare, astm bronșic, disfuncții ale sistemului imunitar sau afecțiuni tumorale.

ulei esențial de mirt (Myrtus communis)

Myrtus communis este un arbore din familia Myrtaceae, cunoscut și sub denumirea de Mirt. Crește spontan în regiunile mediteraneene și în Asia Mică.

Uleiul esențial de mirt se obține din frunzele arborelui și conține: α-pinen, limonen, dipenten, camfen, mirtenol, linalool, geraniol, nerol, 1,8-cineol și aldehide.

Proprietăți: echilibrant, tonic, relaxant al sistemului nervos; stimulant al circulației sangvine; analgezic; antibacterian, antiviral, antifungic (împotriva Candida albicans).

ulei esențial de mir (Commiphora myrrha)

Commiphora myrrha este o specie de arbore din familia Burseraceae, înrudită cu Commiphora mukul.  Crește spontan în Africa (Somalia) și în Peninsula Arabia (Yemen).Prin rănirea trunchiului și a ramurilor exudă o gumirezină – Myrrha vera, cunoscută și sub denumirea de Smirnă sau Mir. Conform Bibliei,Smirna a fost unul dintre cele 3 daruri aduse copilului Iisus de către Magii de la Răsărit. Aceasta conține cca 6-7% ulei volatil, cca 25-40% rezine, cca 50-60% polizaharide și proteine.

Uleiul volatil de mir este constituit din: monoterpene (α-pinen), hidrocarburi sescviterpenice (β- și δ-elemen, β-cariofilen, humulen), alcooli sescviterpenici (elemol), furanosescviterpene de tip germacran, eleman, eudesman și guian.

Proprietăți: dezinfectant, dezodorizant, astringent, analgezic.

Indicații – THYROIDAL hipo comprimate:

  • hipotiroidism
  • metabolism lent

Leave a Reply