Armura pentru ficat

Armura pentru ficat

Este intepacios, uracios, dar isi arata inima buna arunci cand sare in ajutorul nostru si ajuta ficatul sa functioneze „ceas”!

Ciulinul de lapte este o planta complicata. Pe de-o parte este considerata una dintre cele mai puternice plante medicinale, cu efecte benefice excelente asupra ficatului si, pe de alta parte, este considerata extrem de invaziva si eradicata de fermieri!

Desi este benefic pentru om, pentru animale armurariul este toxic.  Din cauza faptului ca creste cu usurinta in orice conditii, ciulinul de lapte invadeaza pasunile si devine cu usurinta o problema pentru fermierii care pasuneaza vitele sau oile.

Ca sa va faceti o idee, o singura planta poate produce peste 6.000 de seminte care pot ramane viabile timp de 9 ani si pot germina la orice temperatura cuprinsa intre 00C si 300C. Semintele pot fi, de asemenea, purtate de vant care le asigura o raspandire rapida si pe distante mari.

Poate ca tocmai aceasta tarie, aceasta „incapatanare” a ciulinului de rezista si de a trai in orice conditii ii confera puterea fantastica de vindecare.

Armurariul contine silimarina, cunoscuta pentru proprietatile sale excelente de imbunatatire a sanatatii ficatului, castigand acestuia statutul de „tonic hepatic”.

Silimarina extrasa din armurariu are proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii, identificate in urma folosirii indelungate in medicina traditionala si, mai recent, in urma studiilor stiintifice. Armurariul este hepatoprotector printr-o serie de mecanisme: activitate antioxidanta, blocarea toxinei la nivelul membranei, sinteza imbunatatita a proteinelor, activitate antifibriotica si efecte antiinflamatorii sau imunomodulatoare.

Desigur, suna frumos efecte antioxidante, antivirale si antiinflamatorii, dar cu ce ne ajuta practic armurariul? Desi efectele se fac resimtite la nivelul intregului organism (ajuta la ameliorarea glicemiei, imbunatateste productia de lapte matern, sustine sanatatea oaselor, amelioreaza functia neurologica), isi manifesta din plin puterea asupra ficatului.

  • Este folosit uzual ca terapie complementara pentru persoanele care au leziuni ale ficatului din cauza unor boli hepatice: boala hepatica cauzata de alcool, boala hepatica grasa non-alcoolica, hepatita sau cancerul hepatic.
  • Protejeaza, de asemenea, ficatul impotriva anumitor toxine (otravuri) precum amatoxina, care este produsa de ciuperca buretele viperei (care este mortala daca este ingerata)
  • Imbunatateste functia hepatica si ajuta la reducerea inflamatiei hepatice si a afectarii hepatice.
  • Reduce daunele provocate ficatului de radicalii liberi, din ce in ce mai prezenti in organismul nostru din cauza alimentatiei necorespunzatoare, stresului si consumului de alcool

Cercetari

Mai multe cercetari au fost efectuate asupra armurariului insa, din pacate, interpretarea corecta a rezultatelor este impiedicata de metodele de studiu slabe folosite si/ sau de calitatea slaba a raportarii.

Cu toate acestea, beneficiul cel mai frecvent identificat este legat de imbunatatirea valorii transaminazelor si a functiei hepatice. In ceea ce priveste efectele adverse, dovezile disponibile sugereaza ca armurariul este asociat cu putine efecte adverse, si, in general, minore.

Exemple

  • Trei studii controlate placebo au evaluat armurariul pentru eficacitatea in hepatitele virale. Un studiu asupra hepatitei virale acute a raportat masuratori la 28 de zile si a prezentat imbunatatiri semnificative in aspartat-aminotransferaza si bilirubina. Doua studii asupra hepatitelor virale cronice au diferit in durata (7 zile si un an). Studiul scurt a demonstrat imbunatatiri ale transaminazelor fata de grupul de placebo. In studiul lung, armurariul a fost asociat cu o tendinta nesemnificativa catre imbunatatirea histologica.
  • Doua studii au inclus pacienti cu ciroza alcoolica sau nealcoolica. Armurariul a prezentat o tendinta catre imbunatatirea supravietuirii intr-un studiu si o rata semnificativ imbunatatita de supravietuire pentru subgrupul cu ciroza alcoolica.
  • Un alt studiu dedicat pacientilor cu ciroza hepatica alcoolica a raportat, dupa tratamentul de 30 de zile, imbunatatiri semnificative ale transaminazelor, dar nu si al bilirubinei.

Cu toate acestea, efectele armurariului se fac simtite doar daca ne schimbam modul de viata si renuntam la obiceiurile nesanatoase. In plus, trebuie sa facem miscare, sa ne hranim natural si sa incercam sa aducem mai multa liniste in viata noastra.

Leave a Reply