Arginina, puterea vie

Arginina, puterea vie

Un supliment bun pentru inima, ochi, ficat si pentru imbunatatirea potentei? Pare prea frumos ca sa fie adevarat si, totusi, acesta exista!

Arginina este un mic miracol produs  de organism, un aminoacid utilizat pentru sinteza proteinelor si a multor procese din organism. Este posibil sa fi auzit de arginina in contextul salilor de forta sau fitness si nu este de mirare, deoarece arginina are printre efectele sale cresterea productiei hormonului necesar pentru masa musculara, un efect marit de ardere a grasimilor sau facilitarea eliminarii acidului lactic, ceea ce ajuta la atenuarea febrei musculare.

Dar arginina are mult mai multe efecte benefice pentru organism si le vom trece imediat in revista pe cele mai importante dintre ele.

Buna pentru inima

In afara rolului jucat in sinteza proteinelor, L-arginina (numele complet al aminoacidului) elibereaza oxid nitric in sange. Acest oxid nitric actioneaza pentru largirea vaselor de sange si ajuta astfel la stimularea circulatiei si la ameliorarea anumitor afectiuni circulatorii.

Acest efect al argininei a fost studiat si s-a demonstrat faptul ca suplimentele de arginina pot avea beneficii pentru persoanele cu anumite afectiuni cardiovasculare. De exemplu, acestea pot ajuta la ameliorarea bolii arteriale coronariene, anginei pectorale si conditia arterelor infundate.

De asemenea, arginina poate ajuta persoanele care sufera de boala arteriala periferica, o boala ce afecteaza arterele membrelor inferioare si este cauzata de ateroscleroza. Se mai cheama si claudicatie intermitenta si duce la dureri in membrele inferioare la mers (gambe si coapse), din cauza fluxului insuficient de sange.

Cu toate acestea este contraindicat sa luati arginina daca ati avut un atac de cord.

Buna pentru ochi

Nu numai inima beneficiaza de pe urma argininei, ci si sanatatea ochilor, mai ales daca ati avut episoade de tensiune intraoculara. Tensiunea oculara ridicata nu indica neaparat existenta unui glaucom, dar o presiune ridicata poate afecta nervul optic, structura fibrelor nervoase din spatele ochiului. Aceasta deteriorare poate duce la pierderea vederii laterale, dar procesul dureaza adesea cu multi ani inainte de a observa schimbarea.

S-a descoperit ca arginina are capacitatea de a scadea aceasta tensiune intraoculara gratie efectului ei de a elibera oxidul nitric. Acesta ajuta la relaxarea vaselor de sange, inclusiv a celor din ochi.

Sprijin pentru potenta

Din ce in ce mai multi oameni sufera astazi de disfunctii erectile. Motivele sunt din ce in ce mai multe si mai complicate si includ un cumul de factori: stres, oboseala cronica, fumat, alcool, forma fizica precara, alte boli.

Desi se gasesc zeci sau chiar sute de suplimente care spun ca vindeca disfunctia erectila, majoritatea dintre ele nu rezolva nici macar momentan problemele si aduc si pericolul unor substante dubioase produse in laboratoare suspecte.

Arginina insa este un supliment natural (regasit si carne si peste) si care are puterea de a influenta o circulatie sanguina buna. Este deseori recomandat pentru ameliorarea disfunctiei erectile pentru simplul motiv ca restabileste un flux sanatos de sange catre penis pentru o functie erectila normala.

Protectie hepatica

Ficatul nostru are un ajutor de nadejde in arginina. Studiile au identificat efectele la protective si detoxificante asupra ficatului. Administrarea de suplimente cu arginina are ca hepatoprotective si hepatocurative impotriva  stresului oxidativ si a afectarii hepatice. De asemenea, mai multe studii au demonstrat ca efectele curative ale argininei au fost mai eficiente decat efectele sale de protectie!

Imunitate

Timp de zeci de ani suplimentarea cu arginina a fost utilizata ca mecanism de stimulare a sistemului imunitar. Putin inteleasa la inceput, actiunea argininei in corpul uman a fost astazi elucidata si s-a identificat faptul ca actioneaza asupra proliferarii anumitor tipuri de celule implicate in functia imunitara a organismului.

Mai mult, s-a identificat faptul ca aceste celule (in special anumite tipuri celule T) sufera anomalii sau sunt produse intr-un numar mai mic in cazul unui aport insuficient de arginina din organism.

Unde gasim arginina?

Corpul uman produce in mod natural L-arginina in conditii normale.  Carnea rosie, pestele, lactatele si ouale contin toate cantitati reduse de L-arginina care ajuta organismul sa-si refaca resursele necesare.

Ocazional, nevoia unei persoane de L-arginina poate depasi capacitatea organismului de a o produce sau consuma natural. De aceea, oamenii obtin suplimentar L-arginina in urma administrarii de suplimente.

Ca orice supliment, arginina trebuie administrata cu precautie deoarece in unele cazuri rare poate avea efecte adverse: balonare, diaree, inflamatie a cailor respiratorii, tensiune arteriala scazuta, alergii etc. Nu se administreaza copiilor mici sau dupa un episod de atac de cord.

Leave a Reply