Sanatate naturala

Sanatate naturala

Desi o cunoastem dintotdeauna, natura nu inceteaza sa ne uimeasca in fiecare zi. Credem ca am pasit pe fiecare loc de pe planeta si cu toate acestea noi specii de plante si animale sunt descoperite  in fiecare zi. Credem ca stim totul despre ciclurile naturii si cu toate acestea natura se incapataneaza sa ne demonstreze ca ne poate schimba oricand modul in care traim. Suntem convinsi stim totul despre plante si totusi, apar noi studii surprinzatoare despre puterea incredibila a plantelor.

Daca ar fi sa ii dam mai mult credit, poate ca am reusi sa descoperim in natura lucruri despre care doar se sopteste. Poate ca am reusi sa o privim in suflet si sa vedem ca tot ceea ce este viu este legat de efluvii de energie datatoare de viata.

Energie

Nu este intamplator faptul ca plantele au cele mai mari puteri medicinale atunci cand culese dupa anumite reguli, la anumite momente in timp cand natura isi concentreaza cele mai mari energii. De asemenea, nu este intamplator faptul ca o anumita planta de leac poate fi buna pentru o pleiada de probleme de sanatate.

Ea este bogata in numeroase substante bioactive care actioneaza in intreg organismul refacand matricea energetica a celui bolnav. Complexul incredibil din fiecare planta se „desface” in numeroase substante nutritive care actioneaza natural in organismul uman.

De asemenea, nu este deloc intamplator ca, altadata, samanii si sacerdotii, cei deschisi divinitatii, erau si cei  stapaneau secretele plantelor de leac. Ei cunosteau in profunzime natura, ciclurile naturale si energiile acesteia si stiau cu precizie care erau momentele in care puteau culege aceste plante de leac. Mai mult, urmarind caracteristicile plantelor au descoperit si la ce erau ele bune. De exemplu, plantele care secreta un lichid laptos sunt bune pentru lapte, unele plante rosu inchis sunt bune pentru inima etc.

Medicamente

In timp, experienta si cunostintele acestora s-au extins, iar terapia cu plante a devenit similara cu tratarea si vindecarea bolilor. In era moderna, inceputurile farmaciei s-au facut tot prin studiul intens al plantelor si astfel numeroase substante au fost izolate din plante: acidul acetilsalicilic din salcie, digoxina, folosita pentru tratarea bolilor cardiovasculare este extrasa din degetelul rosu, morfina provine din mac, aescina, un antiinflamator este extrasa din castanul salbatic si inca multe, multe altele.

Astazi exista cel putin 120 de substante chimice distincte derivate din plante, care sunt considerate medicamente importante si sunt utilizate in mai multe tari din lume. Mai mult decat atat,  multe dintre medicamentele vandute astazi sunt modificari simple sintetice sau copii ale substantelor obtinute in mod natural.

Un astfel de exemplu este cel al chininei, descoperita intr-un copac de padure tropicala (Cinchona ledgeriana), acum peste 100 de ani. Timp de multi ani, chinina a fost extrasa din coaja acestui copac si prelucrata in pastile pentru tratarea malariei. Apoi, un om de stiinta a reusit sa sintetizeze si sa copieze acest alcaloid vegetal intr-un medicament chimic fara a folosi scoarta copacului original pentru fabricarea medicamentului.

Extracte standardizate

Pentru a-si dovedi eficacitatea de fiecare data si pentru a obtine un raspuns terapeutic maxim, astazi substantele din plante sunt extrase si standardizate, adica se obtine o cantitate specifica in miligrame din aceea substanta.  De exemplu, cinarina din anghinare sau silimarina din armurariu sunt astfel de exemple ale extractelor standardizate. In multe tari aceste extracte sunt vandute doar pe baza de reteta fiind considerate medicamente.

Extractele naturale uneori nu pot fi replicate in laborator cum este de exemplu si cazul chinidinei, o substanta benefica pentru bolile de inima, care nu a putut fi complet copiata in laborator, iar coaja de copac este inca recoltata si folosita pentru a extrage substanta chimica din plante.

Natura are darul sa ne surprinda in fiecare zi si sa ne ofere motive de admiratie. Poate ca trebuie sa ne reintoarcem cu adevarat cu fata catre ea pentru a descoperi fabuloasele comori pe care le are de oferit.

Leave a Reply