Igiena intima feminina

Igiena intima feminina Delicate si in acelasi timp puternice, femeile au o fiziologie aparte care are nevoie de ingrijiri speciale. Organismul femeii este extrem de sensibil si raspunde rapid la dezechilibrele hormonale sau de alta natura.   Este si motivul pentru care s-au realizat numeroase studii de specialitate privind sanatatea femeii. Incepand de la studierea impactului stresului asupra sanatatii sale fizice si psihice si pana la identificarea gradului in care micile dezechilibre hormonale influenteaza starea generala si sanatatea ei, medicina a inceput in ultimii ani sa acorde o atentie speciala sanatatii feminine. Unul dintre aspectele cele mai studiate  este cel al sanatatii aparatului genital, iar problemele nu sunt deloc putine. Ovare polichistice, fibrom uterin, vaginita sau candidoza sunt afectiuni pe care, din pacate, multe femei le trec sub tacere in Romania, din cauza mentalitatilor invechite care spun ca femeia trebuie sa sufere in tacere. Femeile trebuie sa poata vorbi deschis despre oricare dintre problemele de sanatate sau pur si simplu despre problemele care le afecteaza starea de bine. Iar unul dintre subiectele tabu, pe care prea putine femei il abordeaza este cel al igienei intime si al problemelor ridicate de o igiena precara sau prost realizata. Este esential ca igiena intima feminina sa pastreze echilibrul zonei vaginale, echilibru care guverneaza intregul univers feminin. A mentine echilibrul natural este calea principala de evitare a iritatiilor vaginale si a infectiilor. Igiena intima – reguli speciale Igiena intima are reguli speciale, care difera putin de regulile generale de igiena. Pentru a fi eficienta, igiena intima trebuie efectuata o data pe zi, sau de doua ori pe zi in perioadele menstruale si trebuie facuta cu grija, doar in zonele vaginale externe, cu ajutorul unui sapun cu PH neutru. In plus, este important ca lenjeria intima sa fie din bumbac si sa asigure ventilarea si transpiratia zonei intime, iar dupa inot zona trebuie uscata imediat. Sa le luam pe rand:
  • Sapunurile obisnuite nu sunt potrivite
Cele mai multe sapunuri si geluri de dus sunt facute sa asigure valoarea pH-ului natural al pielii, care este de 5,5. Cu toate acestea, valoarea normala a pH-ului unui vagin sanatos variaza de la 3,8 la 4,5. Daca se foloseste un sapun obisnuit, sunt toate sansele ca flora vaginala sa fie afectata si sa permita inmultirea bacteriilor daunatoare.
  • Numai exteriorul
Vaginul are capacitatea de a se "curata" singur, astfel incat nu este necesara spalarea sa in interior. Singurul mod de a „spala” in interior vaginul este de fapt un lavaj bland cu produse speciale dedicate acestei zone.
  • Cel putin o data pe zi
Partile intime trebuie spalate cel putin o data pe zi cu apa calda. Se recomanda spalarea vaginului dupa fiecare golire a intestinului (defecare) pentru a preveni transmiterea bacteriilor in vagin. In perioada menstruala se recomanda efectuarea igienei de doua ori pe zi.
  • Folositi intotdeauna un prosop moale
Prosopul folosit dupa spalare trebuie sa fie foarte moale si complet uscat.  Acesta trebuie schimbat la fiecare 2-3 zile si sa fie folosit exclusiv de o persoana.
  • Stergerea se face din spate in fata
Dupa mersul la toaleta, zona intima trebuie stearsa din fata in spate pentru a se evita raspandirea de bacterii daunatoare de la anus la vagin. Acestea pot provoca vaginoze bacteriene sau infectii urinare.
  • Numai lenjerie de bumbac
Lenjeria de corp din bumbac permite pielii sa respire. Spre deosebire de bumbac, materialele sintetice impiedica circulatia aerului, sporesc umiditatea din zona intima si creeaza un mediu ideal pentru cresterea bacteriilor daunatoare.
  • Spalati partile intime inainte si dupa actul sexual
Asigurati-va ca va spalati zona intima inainte si dupa actul sexual pentru a impiedica inmultirea si raspandirea bacteriilor daunatoare. Zona intima este o zona care raspunde rapid la igiena precara. Inflamatiile, roseata, mancarimile sau durerea sunt tot atatea semne ca acolo se intampla ceva neinregula. Cele cateva reguli de mai sus vor scadea riscul de infectii vaginale si de disconfort in zona intima. Cele mai frecvente afectiuni Cele mai frecvente doua infectii vaginale sunt vaginita bacteriana si infectia fungica (candidoza). Vaginoza bacteriana (BV) este cauzata de o crestere excesiva a bacteriilor daunatoare din vagin. Simptomele acestei infectii sunt un miros puternic si o scurgere subtire de culoare gri cenusie. O infectie fungica, pe de alta parte, este cauzata de o crestere excesiva a ciupercilor in vagin sau in zona intima exterioara. Un debit gros, alb, si mancarimea sunt cele mai frecvente simptome. Chiar daca nu este clar ce anume cauzeaza o crestere exagerata ciupercilor sau a bacteriilor din vagin, se  crede ca igiena intima este una dintre cauze. Pentru o igiena perfecta si pentru ameliorarea simptomelor neplacute din zona vaginala, Dacia Plant a creat Confort Gyn, un ceai pentru uz extern, cu actiune delicata de curatare intravaginala, cu rol de echilibrare a florei si a pH-ului vaginal, si de indeparare a secretiilor patologice si a mirosului neplacut.

1 Comment

  1. Alexandra
    Stergerea ae face din fata in spate
    Reply
Leave a Reply