Scapa de raul de miscare cu ghimbir!

Scapa de raul de miscare cu ghimbir!

Cand te gandesti la vacanta, una dintre primele imagini care iti vine in minte este cea a unei calatorii cu masina in care iti faci programul asa cum vrei tu, te opresti sa admiri natura si locurile ori de cate ori vezi ceva interesant.

Dar apoi iti vine repede in minte ingrozitorul rau de masina de care suferi si care nu te lasa sa te bucuri de o astfel de calatorie minunata.

Ce este raul de miscare?

Incorect numit rau de masina, acest tip de tulburare apare in cazul miscarilor neintentionate, in cazul mersului cu masina, cu barca/vaporul sau cu avionul. Raul de miscare este generat de miscarile complexe pe care noi nu le putem controla si de care „avem parte” mai ales cand alegem un mijloc de transport unde suntem calatori pasivi (nu conducem).

Cel mai puternic simptom al raului de miscare este greata, insa pot aparea si ameteala, varsaturile, durerile de cap, salivatia crescuta sau transpiratia abundenta. Daca suferi de rau de masina probabil ca vei defini simptomele ca o stare generalizata de rau.

De ce apare?

Teoriile spun ca raul de miscare apare atunci cand exista un dezacord intre miscarea perceputa vizual si cea perceputa de sistemul vestibular (urechea interna).

Amintim doar cea mai vehiculata teorie, aceea care spune ca raul de miscare functioneaza ca un mecanism psihologic de aparare impotriva neurotoxinelor. Zona din creier responsabila cu declansarea varsaturilor la detectarea intoxicatiei cu o otrava  primeste un semnal de alarma de la urechea interna care spune ca sesizeaza miscarea sau nu o vede (sau este decalata) si un semnal de la ochi care inregistreaza repaos sau alt tip de miscare. Ca urmare, creierul concluzioneaza ca individul halucineaza si este intoxicat cu o substanta daunatoare si induce varsaturile pentru a elimina toxina.

Cum se trateaza raul de masina?

Diverse medicamente sunt folosite pentru ameliorarea raului de masina: antihistaminice (efecte adverse posibile: sedare, ameteala, vedere incetosata, gura uscata, confuzie), anticolinergice (efecte adverse similare cu antihistaminicele), antidopaminergice (efecte adverse posibile: sedare, miscari necontrolate), benziodiazepina (efecte adverse posibile: somnolenta, oboseala, efecte cutanate), antiemetice (folosite pentru controlul gretei).

Dupa cum se poate vedea, aproape toate medicamentele de sinteza au efecte adverse neplacute!

Ghimbirul - solutia naturala perfecta

Din fericire, natura are o solutie chiar si pentru aceasta problema. Este vorba despre ghimbir, care actioneaza direct asupra sistemului digestiv si are un puternic efect antiemetic. Stimuleaza activitatea digestiva, amelioreaza varsaturile si este imbatabil in „taierea” senzatiei de greata.

Un test relevant

Un studiu recent, publicat in revista Lancet, a studiat efectele ghimbirului pe un grup de 36 de persoane extrem de sensibile la raul de miscare. Cercetatorii au oferit participantilor fie doua comprimate de ghimbir, fie un medicament placebo sau medicament anti-greata. Apoi, 20 de minute mai tarziu, i-au rotit pe un scaun motorizat timp de sase minute. La cei care au luat ghimbir, debutul raului de miscare a intarziat cu aproximativ doua ore, iar intensitatea simptomelor a fost mica. De asemenea, studiul a constatat ca jumatate dintre subiectii care au luat ghimbir au reusit sa suporte rotirea motorizata pe parcursul celor sase minute, spre deosebire de subiectii care au luat placebo sau medicamente.

Cercetatorii au demonstrat de asemenea ca ghimbirul este mult mai bun pentru controlul simptomelor raului de miscare decat dimenhidratul, ingredientul principal din medicamentele impotriva raului de miscare. Ghimbirul stimuleaza circulatia salivei si activitatea digestiva, stabilizeaza stomacul, amelioreaza varsaturile, usureaza durerile provocate de gaze intestinale si diaree si este eficient ca un remediu anti-greata.

Tamov comprimate de la Dacia Plant

Pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale ghimbirului, este bine sa luati comprimate Tamov comprimate cu doua-trei ore inainte de inceperea calatoriei. Daca plecati intr-o calatorie lunga este bine sa incepeti administrarea comprimatelor de Tamov comprimate cu 24 de ore inainte. Luati comprimatele la intervale regulate la cateva ore in timpul calatoriei (unul la 3-4 ore) si veti spune adio raului de masina!

Functioneaza la fel de bine in cazul calatoriilor cu avionul sau cu vaporul. Ghimbirul este eficient si la controlarea simptomelor sindromului de debarcare (probleme cu reobisnuirea cu mersul pe uscat), daca il luati cateva zile dupa o lunga calatorie cu o nava de croaziera.

Tamov comprimate de la Dacia Plant te ajuta sa ai calatorii minunate!

Leave a Reply