Postul și imunitatea

Postul și imunitatea

A început Postul Crăciunului și mulți dintre dumneavoastră ați ales să țineți acest post, conform tradiției creștine. Postul religios este o practică care îmbină restricțiile alimentare cu o introspecția personală și dărnicia spirituală.

Pentru ca această perioadă să fie una liniștită și sănătoasă și să fiți pregătit pentru perioada de Sărbători, haideți să trecem în revistă câteva lucruri importante de care trebuie să țineți seama în această perioadă.

Plus de energie și vitalitate

Contrar multor păreri care spun că postul slăbește rezistența organismului, specialiștii în sănătate au demonstrat că postul este o practică care ajută la stimularea imunității! Postul este definit de aceștia ca o perioadă în care o persoană se abține de la mâncare, nu numai de la produsele animale.

Deci pentru a obține rezultate excelente în această perioadă de post, încercați să aplicați regulile postului intermitent, în care îi oferiți organismului o pauza de 12, 16 sau 24 de ore în care nu consumați alimente.

Postul de scurtă durată, numit și post intermitent, practic pune în funcțiune sistemul imunitar. Stresul indus de post pentru o perioadă scurtă de timp obligă corpul să producă noi celule albe din sânge și vă inundă corpul cu aceste celule care luptă împotriva bolilor.

Numeroase studii au demonstrat că postul intermitent oferă beneficii pentru sănătate, ajutând la revigorarea sistemului imunitar și la lupta organismului cu bolile infecțioase sau chiar la ameliorarea unor boli cronice.

Postul ”fără carne”

Dacă însă doriți să urmați un post clasic înaintea Crăciunului, prin care vă abțineți de la carne și alte produse de origine animală, trebuie să luați în calcul câteva lucruri pentru a vă menține energia și imunitatea la un nivel bun.

În primul rând, faptul că nu consumați carne nu înseamnă că aveți liber în cantități nemăsurate la covrigei, pâine, plăcinte de post și alte produse de brutărie și patiserie. Tot ceea ce veți obține va fi un câștig de greutate în timp record! Nu mai vorbim de lipsa de energie...

Nu vă bazați alimentația pe produse de brutărie, cartofi și paste făinoase. Ele trebuie să rămână la același procent ca înaintea postului. Ce trebuie să faceți este să înlocuiți carnea și produsele de origine animală cu proteine vegetale, fructe și legume proaspete, lapte vegetal.

Veți reuși astfel să vă mențineți o sănătate bună și un nivel ridicat de energie. Cu toate acestea, multe persoane spun că în timpul postului se simt obosiți, nervoși și au un sistem imunitar slăbit. Pentru aceștia este indicat să suplimenteze dieta zilnică cu minerale și vitamine.

Vitamina C natural nu trebuie să lipsească din dieta pe perioada postului în sezonul rece, fiind un stimulent al sistemului imunitar și un antiinflamator redutabil.

Vitamina D3 (5000UI) cu Zinc și Quercetină este, de asemenea, recomandată pentru menținerea unui sistem imunitar în cea mai bună formă.

Vitamina B cu drojdie și polen aduce o contribuție excelentă la procesul de vitaminizare, remineralizare și îmbunătățire a stării generale a organismului.

Multivitamin complex cu acid folic este o soluție complexă și eficientă care conține B2, B5, B6, C, D3, E, Mg, Zn și este ideală în timpul postului, marcat de numeroase restricții alimentare.

Vă recomandăm în aceste săptămâni să acordați o atenție specială modului în care vă alimentați. Treceți în revistă ceea ce este sănătos și ce nu, eliminați mâncarea de tip fast-food, prăjelile, produsele de patiserie și semipreparatele.

Includeți fructe și legume proaspete, nuci și semințe, produse integrale în dieta zilnică.

Veți vedea că la sfârșitul postului veți avea o stare bună de sănătate, energie și veți fi pregătit să faceți față cu brio Crăciunului și sărbătorilor de iarnă!

Leave a Reply