Diabetul, inamicul dulce

Diabetul, inamicul dulce

Diabetul este o boala raspandita pe scara larga in societatea moderna de astazi. Consecintele diabetului lasat netratat pot fi grave pentru organism ducand la afectarea vaselor de sange si a sistemului nervos.

Despre diabet, desi afecteaza la nivel global peste 422 de milioane de oameni, iar in Romania se estimeaza ca unul din 10 oameni sufera de diabet, nu se cunosc foarte multe.

Intrebati fiind ce este diabetul, majoritatea oamenilor vor raspunde ca este o boala care se face atunci cand mananci prea multe dulciuri. Partial adevarat, insa complexitatea acestei boli si multitudinea de factori declansatori o fac una dintre cele mai mari provocari de astazi pentru medici si cercetatori.

Diabetul este o afectiune cronica a metabolismului glucidelor care duce la existenta unui nivel mare a zaharului in sange. Din cauza acestei glicemii ridicate pe termen lung, vor incepe sa fie afectate diferite parti ale organismului, in special vasele de sange si sistemul nervos, de multe ori cu consecinte ireversibile.

Diabetul nu este usor de tratat, fiind o afectiune metabolica complexa. Este impropriu de altfel sa vorbim despre tratarea diabetului, deoarece nu exista vindecare a acestei afectiuni, ci despre mentinerea unui nivel adecvat al glicemiei care sa permita pacientilor sa duca o viata obisnuita.

Ce se intampla

Inainte de a intelege diabetul, trebuie sa intelegem putin din fiziologia umana. Dupa ce mancam, sistemul digestiv desface carbohidratii in dimensiuni foarte mici pentru a putea fi absorbiti in sange. Insulina este un hormon secretat de pancreas care declanseaza procesele metabolice prin care zaharurile din sange sunt introduse in celulele corpului pentru a fi transformate in energie.

In cazul diabetului, acest proces este perturbat si zaharurile din sange se acumuleaza intr-un nivel ridicat, greu de gestionat de catre organism.  Diabetul zaharat are mai multe tipuri si este important sa cunoastem diferentele dintre acestea pentru a le putea gestiona corect.

Diabetul zaharat de tip 1

Poate aparea la orice varsta si implica existenta si persistenta unui nivel ridicat de zahar in sange, peste limita admisa, ca urmare a lipsei de insulina in corp. Nu se stie de ce unii oameni nu produc insulina si, de aceea, este incadrat in categoria bolilor genetice.  Din cauza faptului ca pancreasul nu produce insulina, este necesara administrarea de insulina fapt pentru care acest tip de diabet mai este numit si insulino -dependent.

Debuteaza subit iar printre simptome se numara: cantitate mare de urina eliminata, senzatie continua  de sete si foame, scadere in greutate, greata si tulburari de vedere. Afectiunea necesita medicamentatie pe baza de insulina.

Diabetul zaharat de tip 2

Dar cea mai des intalnita forma de diabet este diabetul de tip 2, care este consecinta directa a greutatii in exces si sedentarismului! Se manifesta printr-o productie redusa de insulina si este asociat cu stilul de viata dezordonat si alimentatie dezechilibrata. Trist este ca acest tip de diabet incepe sa isi faca prezenta din ce in ce mai des si in randul copiilor si al tinerilor! De obicei este diagnosticat tarziu, ceea ce face ca de multe ori sa apara complicatiile.

Veste buna este insa ca pacientii pot controla glicemia prin alimentatie atenta, miscare fizica, suplimente naturale si, rareori, administrare suplimentara de insulina.

Direct din natura

Exista cateva ingrediente care reusesc sa contribuie activ la scaderea glicemiei. Castravetele amar, de exemplu, are capacitatea unica de a ajuta la cresterea sau scaderea glicemiei, el actionand ca un factor de echilibru care ajuta corpul sa mentina glicemia in limite optime. De asemenea, maslinul este una dintre plantele cu o abilitate excelenta de a controla glicemia si a o mentine in limite normale!

Glicemonorm de la Dacia Plant contine plante cu efecte puternice de scadere a glicemiei si sustine secretia de insulina la nivelul pancreasului, favorizand mentinerea concentratiei serice a glucozei in limitele normale.

Diabetul de tip 2 poate fi controlat prin alimentatie corecta, miscare fizica si Glicemonorm! Multa sanatate!

Leave a Reply