Viata cu diabet

Viata cu diabet

Viata cu diabet

Diabetul este una dintre bolile cronice cel mai des intalnite in lumea moderna. Sintetizand, este o boala care apare atunci cand organismul nu produce insulina sau nu o foloseste in mod corect. Este o boala „tacuta” care nu debuteaza brusc si nu are simptome foarte clare.

Banuiala ca o persoana poate sa aiba diabet apare atunci cand persoana experimenteaza anumite simptome: sete crescuta, urinare frecventa, foame, pierdere in greutate, oboseala, iritabilitate, vedere incetosata, infectii frecvente, rani care nu se mai vindeca.

De multe ori, persoana nu merge la medic neglijand simptomatologia. Astfel, se estimeaza ca 1 din 4 persoane cu diabet nu stie ca are boala!

Problemele cauzate de diabet

Lasat netratat, diabetul poate avea complicatii serioase pentru sanatate.  Cel mai des intalnite sunt complicatiile cronice, probleme pe termen lung care se dezvolta treptat.

  • Probleme oculare (retinopatie): retinopatia diabetica poate afecta vederea, uneori iremediabil.
  • Probleme cu picioarele: piciorul diabeticului este o afectiune grava in care leziunile nervoase pot afecta senzatia de la picioare, iar glicemia crescuta poate deteriora circulatia, facand vindecarea ranilor foarte greoaie.
  • Infarct si accident vascular cerebral: glicemia crescuta pentru o perioada de timp poate deteriora vasele de sange, ceea ce poate duce uneori la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
  • Probleme cu rinichii (nefropatie): diabetul poate provoca leziuni ale rinichilor facand dificila eliminarea deseurilor din organism.
  • Leziuni ale nervilor (neuropatie): afecteaza diferiti nervi din organism.
  • Boli ae gingiilor si alte probleme ale gurii.
  • Un risc mai ridicat pentru anumite tipuri de cancer.
  • Probleme sexuale (frigiditate, impotenta).

Factorii de risc

Ce face ca unii oameni sa faca diabet si altii nu? De ce unii oameni dezvolta diabet de tip 1, altii de tip 2, iar unele femei dezvolta diabet gestational?

  • Factori de risc pentru diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1, numit uneori diabet juvenil sau diabet zaharat de tip 1, este o afectiune cronica autoimuna in care pancreasul produce putina insulina sau chiar deloc, hormonul crucial care ajuta la transformarea glucozei din sange in energie.

Dupa ce a digerat o masa, corpul nostru ia carbohidratii din alimente si ii transforma in glucoza, care calatoreste prin fluxul sanguin in celulele noastre. Celulele noastre folosesc apoi aceasta glucoza ca si combustibil pentru a alimenta tot ceea ce fac.

Medicii trateaza diabetul de tip 1 fie cu injectii de insulina, fie cu o pompa de insulina, impreuna cu gestionarea dietei.

Principalii factori de risc pentru diabetul de tip 1 includ:

  1. Istoric familial: a avea un parinte sau un frate cu diabet zaharat de tip 1 creste riscul ca o persoana sa aiba acelasi tip
  2. Varsta: Diabetul de tip 1 se dezvolta de obicei la adultii mai tineri si la copii.
  3. Genetica: a avea anumite gene poate creste riscul de diabet de tip 1. Medicul poate verifica aceste gene.
  • Factori de risc pentru diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet. In tipul 2, organismul poate produce in continuare putina insulina, dar nu este capabil sa utilizeze hormonul atat de eficient pe cat ar trebui.

Insulina permite de obicei celulelor sa absoarba glucoza, dar daca celulelele devin mai putin sensibile la insulina, lasa mai mult zahar in sange. Un nivel ridicat al zaharului in sange, pe termen mai lung, poate duce la declansarea diabetului de tip 2.

Spre deosebire de diabetul de tip 1, oamenii trateaza adesea tipul 2 cu medicamente orale, fara insulina. Cu toate acestea, injectiile cu insulina pot fi in continuare necesare daca diabetul de tip 2 nu raspunde la medicatie si dieta.

Diabetul de tip 2 are doua tipuri de factori de risc: care pot fi si care nu pot fi evitati

  1. Inevitabili: istoricul familial, varsta peste 45 de ani, antecedente de diabet gestational, depresie, sindromul ovarelor polichistice
  2. Evitabili (care pot fi preveniti): stil ce viata sedentar, lipsa de exercitii fizice, obezitatea sau supraponderabilitatea, boli de inima, niveluri scazute de colesterol „bun” si valori ridicate de colesterol „rau”, niveluri ridicate de trigliceride.

Preventia si ameliorarea diabetului

Trebuie sa spunem din capul locului ca, in prezent, nu exista niciun tratament pentru diabet. Cu toate acestea, o persoana poate inversa diabetul sau il poate vedea intrand in remisie. O revenire la nivelurile normale de glucoza din sange timp de cel putin 1 an fara utilizarea medicamentelor sugereaza ca diabetul este in remisie.

Este important ca cei care au factori de risc sa incerce sa previna diabetul, iar cei care au diabet sa incerce sa il tina sub control prin:

  • Portii mai mici la fiecare masa
  • Un program de miscare de minim 30 de minute, 5 zile pe saptamana
  • O dieta bogata in legume si fructe si eliminarea pe cat posibil a zaharului si a sarii din dieta
  • Evitarea excesului de alcool, a gustarilor dulci, a alimentelor procesate sau fast-food.
  • Controale regulate

Suplimentele naturale: Glicemonorm

In lupta pentru ameliorarea diabetului, natura ne da o mana de ajutor si ne „propune” cateva plante cu efecte excelente in controlarea nivelului de zahar din sange. Trebuie insa sa vedem aceste plante ca un ajutor la eforturile noastre de scadere a glicemiei prin dieta si schimbarea modului de viata.

Plantele indicate in gestionarea diabetului au diferite moduri de actiune:  unele actioneaza pentru mentinerea concentratiei glucozei din sange in limite normale, iar altele sustin secretia de insulina la nivelul pancreasului.

Printre cele mai puternice plante cu efecte in gestionarea diabetului se numara castravetele-amar, afinul si gudmarul.

Dacia Plant a studiat cu atentie studiile efectuate cu extractele acestor plante si a realizat o combinatie optima care ajuta pacientul cu diabet sa tina sub control afectiunea, in combinatie cu schimbarea dietei si a stilului de viata.

Este indicat a se administra Glicemonorm in cure lungi, de minim 3 luni, pentru a reusi sa actioneze in profunzime si sa produca cele mai bune efecte.

Fiecare pacient cu diabet este diferit, insa majoritatea celor care au urmat cure cu acest supliment au raportat efecte bune si scaderea simptomelor asociate cu diabetul.

Multa sanatate!

Leave a Reply