Iodul complex si rolul lui pentru organism

Iodul complex si rolul lui pentru organism

Iodul este zilele acestea „vedeta” despre care vorbeste toata lumea. Cititi la ce este bun, cand trebuie si, mai ales, cand nu trebuie administrat.

Ca sa transam din capul locului intrebarea care da tarcoale tuturor, va spunem ca iodul nu se administreaza NICIODATA preventiv pentru a contracara efectele unui nivel ridicat de radiatii. Administrarea lui preventiva (in forma si cantitatile necesare in cazul radiatiilor) nu va face decat sa mareasca riscul de probleme cu tiroida si sa cauzeze alte probleme de sanatate.

Sa incepem cu inceputul

Iodul este un element care este utilizat de tiroida (in principal) pentru buna ei functionare. Noi nu putem produce iod, asa ca trebuie sa il luam din alimentatie. Deficienta de iod este o problema destul de des intalnita si se previne la nivel mondial prin adaosul de iod in sare si in unele alimente.

Iodul ajuta la reglarea activitatii tiroidei si este indicat celor care manifesta o deficienta de iod si care sufera de hipotiroidism. La indicatia medicului, el este administrat si pe cale orala pentru a preveni si trata deficienta de iod si consecintele acesteia, inclusiv gusa si unele tulburari tiroidiene.

La ce este bun iodul

Cei care au deficit de iod trebuie sa isi suplimenteze dieta cu iod pentru a ajuta tiroida sa functioneze corect. Totodata, iodul administrat oral mai este eficient pentru boala fibrochistica a sanilor sau ameliorarea nodulilor tiroidieni. Aplicat ca solutie externa, iodul este excelent pentru ameliorarea infectiilor gingiilor, vindecarea ranilor, ca antiseptic, pentru ameliorarea leziunilor ulceroase ale piciorului diabeticului etc.

Care este doza zilnica necesara?

Iodul este un nutrient esential care se gaseste in sarea iodata, in produsele marine, cum ar fi pestii sau algele marine, in oua si in laptele de vaca. Pentru adulti, doza zilnica recomandata este de 150 mcg. In timpul sarcinii, doza zilnica recomandata este de 220 mcg. In timpul alaptarii, doza zilnica recomandata este de 290 mcg. La copii, DZR depinde de varsta.

Doza maxima zilnica pe care o puteti administra este, la fel, diferita in functie de varsta: adulti – 1100 mcg; 9-18 ani 900 mcg; 4-8 ani 300 mcg; 1-3 ani 300mcg.

Expunerea la radiatii

In cazul unei expuneri la o cantitate mare de radiatii, iodul poate proteja tiroida si, implicit, sanatatea noastra. Tiroida este sensibila la captarea iodului si, in cazul radiatiilor, va capta iodul radioactiv. De aceea, pentru a preveni captarea iodului radioactiv, se recomanda administrarea pastilelor care contin 65 mg de iodura de potasiu (1-2 comprimate in functie de varsta). Tiroida va capta iodul din pastila si va fi „saturata”, nemaicaptand iodul radioactiv.

Aceasta administrare se face doar in cazul unui expuneri la o cantitate mare de radiatii si niciodata preventiv! Doza de iodura de potasiu va fi administrata doar la indicatia medicului sau a autoritatilor.

Iodul complex

Revenind la viata normala, trebuie sa tinem minte ca iodul este esential pentru sanatate. Consumarea sarii cu iod, a pestelui, oualor si laptelui de vaca  este modul cel mai simplu de a tine departe deficitul de iod. Cu toate acestea, multi dintre noi ai nevoie de o suplimentare fata de dieta si atunci este recomandat sa administram produse din surse naturale.

Comprimatele de Iod complex contin 500mcg de iod provenit din alge-brune; guggul;  brahmi; drojdie de bere cu seleniu si selenometionina.

Acestea contribuie la productia normala de hormoni tiroidieni si la functionarea normala a glandei tiroide, la la metabolismul energetic normal si la mentinerea nivelurilor normale ale colesterolului si lipidelor din sange.

Iodul complex este recomandat celor care sufera de hipotiroidism si de un metabolism lent.

Multa sanatate!

     
Leave a Reply