Cum alungam anxietatea?

Cum alungam anxietatea?

Pandemie, razboi, nesiguranta zilei de maine. Este un tablou pe care altadata il credeam de domeniul trecutului si, iata, traim vremuri zugravite in cele mai sumbre culori.

Oricat de mult ne-am imbarbata ca sigur vin vremuri bune, oricat de mult am discuta cu prieteni apropiati si familie pentru a primi sprijin si sustinere, cu totii trecem prin momente in care simtim cum valurile de panica ne trec din cap pana in picioare.

Razboiul care, neverosimil,  se desfasoara la doar cateva zeci de kilometri de noi a scos la iveala cele mai cumplite frici ale noastre. Vedem la televizor valuri peste valuri de refugiati care fug din calea razboiului cu copiii de mana si cu cateva lucruri adunate in graba. Ne simtim solidari cu ei si ii ajutam cu ce putem, dar asta nu ne opreste sa ne gandim, cu teama, cum ar fi viata noastra daca am fi in locul lor.

Ne gandim la familie, copii, viitor si sanatate si gandurile ajung sa ne macine incontinuu si sa duca la insomnii, atacuri de panica si chiar depresie.

Stres si anxietate

Despre efectului stresului s-a vorbit pe larg in ultimii ani. Definitia stresului implica existenta unei amenintari la echilibrul (homeostazia) organismului. Ca urmare a stimulilor stresori, organismul incepe  sa manifeste modificari fiziologice: o crestere a ritmului cardiac si a respiratiei, precum si incordarea muschilor. Raspunsul fiziologic induce si un raspuns emotional care este proportional cu apropierea si dimensiunea amenintarii. Pe termen scurt, stresul induce acel raspuns de flight or fly, necesar supravietuirii in situatiile primejdioase. Pe termen lung insa induce schimbari profunde in psihicul nostru si duce la schimbari fiziologice ce pot cauza probleme de sanatate.

Anxietatea, pe de alta parte, este definita ca o stare emotionala difuza, care dureaza si este declansata de o situatie perceputa ca o amenintare (de cele mai multe ori, in mod fals). Problemele apar cand anxietatea dureaza pe termen lung si care declanseaza tulburarile de anxietate, definite ca un tip de afectiune de sanatate mintala. Simptomele includ sentimente de nervozitate, panica si frica, precum si transpiratie si batai rapide ale inimii, dar si greutatea de a face fata sarcinilor zilnice si a traiului obisnuit.

Tratarea anxietatii se face prin terapie cognitiv-comportamentala, dar si prin schimbarea stilului de viata, dieta si a suplimentarii dietei cu suplimente naturale care ajuta organismul sa se relaxeze.

Cum invingem anxietatea?

Exista cateva metode simple pentru a ne calma starile anxioase, mai ales cele declansate de evenimente reale, care se manifesta pe termen scurt. Iata cateva sfaturi:

Schimbati-va modul de gandire

Gandurile negative sunt cele care prind radacini cel mai repede in mintea noastra. Acestea sunt cele care exacerbeaza si distorsioneaza gravitatea situatiei. De aceea, una dintre cele mai bune modalitati de a scapa de ele este sa le infruntam. Luati fiecare dintre temerile dumneavoastra si incercati sa le deconstruiti: vedeti daca sunt adevarate si unde puteti sa preluati controlul asupra situatiei.

Respirati profund si concentrat

Incercati sa inspirati adanc pana numarati la 4 si sa expirati profund tot pana numarati la 4, timp de 5 minute in total. Prin linistirea respiratiei, veti reusi sa incetiniti ritmul cardiac, ceea ce ar trebui sa va ajute sa va calmati.

Bucurati-va de aromaterapie

Indiferent daca sunt sub forma de ulei sau lumanare, mirosurile de lavanda, musetel si lemn de santal sunt foarte linistitoare. Studiile au aratat ca aromaterapia ajuta la activarea anumitor receptori din creier si amelioreaza anxietatea.

Iesiti la plimbare sau faceti yoga

Uneori, cel mai bun mod de a opri gandurile anxioase este sa luam distanta fata de situatia care declanseaza  anxietatea. Una dintre metode este sa ne concentram asupra corpului nostru si nu asupra mintii. Veti vedea ca exercitiile fizice vor duce (facute zilnic) la ameliorarea anxietatii!

Notati-va gandurile

Vi se poate parea o copilarie, dar o sa vedeti ca, in momentul in care va veti scrie gandurile pe hartie, veti scapa de o parte dintre ele si, simpla lor recitire, le va face mai putin negre si imposibil de gestionat!

Bucurati-va de natura

Plimbarile in natura va ajuta sa va reconectati cu o stare profunda de relaxare si va fac sa va ganditi la lucrurile cu adevarat importante.  Tot natura ne pune la dispozitie si minunatele plante medicinale care pot alina anxietatea, tulburarile de somn si chiar depresia.

Lavanda, sunatoarea, musetelul, valeriana , roinita sunt doar cateva dintre plantele cu efecte excelente  in stapanirea emotiilor, eliminarea senzatiilor de nod in gat, instalarea mai usoara a somnului si la recapatarea energiei si poftei de viata!

Anxietatea poate fi invinsa! Atunci cand facem pasi mici, dar constanti, in fiecare zi, pentru sanatatea noastra mentala, vom reusi sa trecem peste starile anxioase si sa ne bucuram din nou de lucrurile frumoase din viata noastra.

Leave a Reply