10 mituri despre somn

10 mituri despre somn

Un somn odihnitor este o oglinda a unei stari bune de sanatate dar si un sustinator al acesteia. Putem spune fara tagada ca la baza sanatatii se afla un somn sanatos.

Bunicii nostri stiau ca un somn sanatos este medicament si ne sfatuiau sa bem un lapte cald inainte de culcare sau sa ne umplem perna cu lavanda ca sa ne simtim relaxati, sa adormim repede si sa dormim bine. Din pacate sfaturile bunicilor sunt din ce in ce mai rare astazi, dar in schimb regasim sute de sfaturi si teorii despre somn in mediul online. Unele sunt corecte, altele sunt profund gresite si ne pot afecta profund modul in care ne odihnim.

1.MIT: Nu conteaza cat dormi atata timp cat ai un somn bun

Nu este nimic mai neadevarat. Cercetarile au demonstrat ca lipsa somnului ne afecteaza atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, iar lipsa unui somn suficient se traduce prin impact direct asupra sanatatii prin afectarea metabolismului, a sistemului cardiovascular, imunitar, hormonal si asupra sanatatii psihice.

2. MIT: Conteaza numai durata somnului

Nu este adevarat. Un somn de 8 -9 ore, chinuit, cu nenumarate momente de trezire este oglinda unui ciclu circadian afectat, din care lipsesc etapele de somn profund si reparator pentru sanatate.

3. MIT: un pui de somn compenseaza lipsa somnului noaptea

Un pui de somn nu este niciodata rau, dar nu este nicidecum un substitut pentru somnul de noapte. Un pui de somn nu dispune de toate etapele somnului de noapte si nu va puteti baza pe el pentru a compensa lipsa somnului din timpul noptii. Cel mai sanatos este sa va limitati puiul de somn la maxim 30 de minute pentru a va ajuta sa va restabiliti rapid energia in timpul zilei.

4.MIT: Adolescentii adorm tarziu din cauza motivelor sociale

Desi a sta noaptea sa te joci pe calculator sau sa vorbesti cu prietenii pe WhatsApp este ”cool”, nu este singurul motiv pentru care adolescentii adorm tarziu. Este si o reflectare a schimbarilor biologice prin care trec adolescentii si care le afecteaza ciclul circadian. Ei adorm cu aproximativ cu doua ore mai tarziu decat restul oamenilor.

5. MIT: Creierul se odihneste in timpul somnului

Creierul este foarte activ in timpul somnului. Dar modul lui de activitate se schimba in timpul diferitelor etape de somn si, in timpul somnului usor (cu miscare rapida a ochilor (REM)), activitatea creierului creste pana la un nivel apropiat cu cel din momentul in care suntem treji.

6. MIT: Alcoolul ne ajuta sa dormim

Nimic mai fals. Intr-adevar, un pahar sau doua inainte de culcare pot avea efecte relaxante, ajutandu-ne sa adormim. Dar calitatea somnului scade considerabil. Consumul de alcool inainte de culcare afecteaza ciclurile de somn, face ca somnul sa fie intrerupt si poate agrava sforaitul si apneea.

7. MIT: Stai in pat chiar daca nu poti sa adormi

Daca nu adormiti in 20 de minute, ridicati-va, faceti cativa pasi, cititi cateva pagini in sufragerie sau beti un pahar de lapte cald. Daca stati in pat prea mult nu veti face altceva decat sa cresteti nivelul de frustrare si sa adormiti si mai greu.

8. MIT:  E bine sa fie cald in dormitor.

Desi caldura este asociata cu confortul, organismul are nevoie de o temperatura mai scazuta pentru a se odihni. Temperatura corpului scade in timpul somnului, iar daca este prea cald in camera, acest lucru va interfera direct cu somnul, provocand treziri repetate.

9. MIT: nu faceti miscare seara

O plimbare sau o serie de exercitii usoare vor ajuta organismul sa se relaxeze si veti adormi mai repede si veti dormi mai bine. Nu sunt indicate insa exercitiile intense care pot face organismul sa nu se poata relaxa inainte de somn.

10. MIT: este ok sa dormim cu lumina aprinsa

Chiar si atunci cand stam cu ochii inchisi, lumina slaba poate creste riscul de trezire si poate avea efecte negative asupra ritmului circadian. Dormitul cu prea multa lumina in dormitor poate creste oboseala si poate fi asociat cu o crestere semnificativa in greutate.

Pentru a regla numeroase dintre problemele somnului este indicat sa schimbam cate ceva in modul nostru de viata: sa facem mai multa miscare, sa mancam mai putin seara, sa ne relaxam mai mult. In plus, un supliment natural bazat pe plante cu efecte relaxante si pe melatonina (hormonul secretat de glanda pineala cu scopul de a pregati organismul pentru somn), poate face minuni! Emocalm cu melatonina de la Dacia Plant are in compozitie valeriana, passiflora, hamei si melatonina si are efecte optime de reglare a ciclului circadian, de prelungire a duratei somnului si de inducere rapida a unui somn odihnitor.  Mai multe informatii despre produs aici.

Leave a Reply