3 beneficii ale emotiilor negative

3 beneficii ale emotiilor negative

Desi ne fac viata un chin, emotiile negative au si partile lor bune. Ne invata cum sa ne traim viata din plin si sa vedem partea plina a paharului.

Va veti intreba probabil cum este posibil? Raspunsul este simplu, daca va doriti sa traiti o viata plina de sens, sa simtiti cu adevarat dragostea, va trebui sa acceptati in viata dumneavoastra disconfortul, tristetea si chiar frica. Nu exista viata profunda fara sentimente negative. Cum am putea trai adevarata dragoste daca nu am simti sfasietoarea durere a unei despartiri? Cum ne-am umple inima de bucurie la ganguritul unui bebelus, daca nu am avea experienta pierderii cuiva drag? Dar emotiile negative fac mai mult decat sa ne dam seama de dimensiunea si adancimea vietii noastre, ne ajuta sa supravietuim.

  1. Ne ajuta sa supravietuim

Emotiile primare sunt exact ceea ce le spune si numele, emotii de baza, resimtite involuntar la vederea sau simtirea unui lucru sau constientizarea unei situatii. Sunt reprezentate de frica, dezgust, furie si tristete. Toate acestea ne ajuta sa ne ferim de situatiile care ne pun viata in pericol si ne ajuta sa trecem cu bine peste episoadele neplacute. Le simtim involuntar si organismul reactioneaza imediat prin eliberarea de hormoni si prin activarea anumitor procese. Este modul in care invatam sa ne ferim de situatiile periculoase

  • Ne fac mai eficienti

Daca suntem atenti sa citim mesajele pe care ni le da mintea noastra prin emotiile negative avem posibilitatea de a deveni mai eficienti in ceea ce facem. Mesajele sunt pur si simplu de atentionare si ne arata ca trebuie sa schimbam ceva. Cel mai des, furia si anxietatea ne arata ca trebuie sa schimbam ceva in modul in care ne raportam la munca sau la locul de munca. Daca ascultam semnalele, avem sansa sa schimbam lucrurile.

  • Ne fac mai puternici

Expunerea la emotii negative ne pregateste pentru momentele in care avem de a face cu o adevarata criza. Cu cat mai mult invatam sa facem fata fricii, furiei si anxietatii, cu atat mai mult vom contribui la rezistenta emotionala si la un raspuns corect in cazul unor situatii limita.

Cum gestionam emotiile negative

De multe ori emotiile negative tind sa ne acapareze viata. Ce este, deci, de facut?

Primul pas: Intelegeti-va emotiile

O privire sincera in interior va poate ajuta sa identificati situatiile care creeaza stresul si emotiile negative din viata dumneavoastra.

Al doilea pas: Luati masuri

Incercati sa corectati lucrurile care au dus la acumularea acestor emotii. Un volum prea mare de munca sau modul in care interpretam anumite evenimente sunt doar cateva din lucrurile care pot fi corectate. Apelati la tehnici de comunicare eficienta sau de restructurare cognitiva

Al treilea pas: gasiti un debuseu

Veti invata sa gestionati emotiile negative dar asta nu inseamna ca ele nu vor aparea. Si atunci, pentru a face fata unui asalt de emotii negative este bine sa aveti un debuseu. Cele mai bune sunt considerate miscarea fizica regulata, meditatia si socializarea cu prieteni buni.

Al patrulea pas: bizuiti-va pe un prieten: Emocalm

Emolcam este o solutie naturala bazata pe valeriana, lavanda, roinita si sunatoare care va ajuta sa faceti fata emotiilor negative. Contribuie la stapanirea emotiilor, eliminarea senzatiilor de nod in gat si poate fi folosit si de catre adolescentii cu simptome de anxietate.

O viata plina de semnificatie, de dragoste si putere va implica sentimente de furie, frica si disconfort. Nu incercati sa eliminati total emotiile negative pentru ca veti trai probabil o viata mult mai searbada. Dar invatati sa le gestionati eficient si sa le acceptati in anumite limite.

Leave a Reply