Rolul Calciului în organism

Rolul Calciului în organism

Calciul este elementul chimic cu numărul 20 în tabelul periodic al elementelor.

Este un metal alcalino-pământos de culoare gri, cel de-al 5-lea element, din punctul de vedere al răspândirii în scoarța terestră și al 5-lea dintre cei mai răspândiți ioni în apa mărilor, după sodiu, clor, magneziu și sulfați.

Calciul pur nu se găsește în natură, el fiind găsit în roci sedimentare: calcar, dolomit sau ghips.

În corpul omenesc, calciul este al 5-lea cel mai abundent mineral (aproximativ 1,5% din greutatea corporală); aprox 99% din total se regăsește în oase și dinți, restul de 1% fiind distribuit în lichidele biologice și în țesuturile moi, fiind esențial în numeroase procese metabolice: contracția musculară, transmiterea impulsului nervos, coagularea sângelui, o serie de procese enzimatice sau funcția cardiacă.

Concentrația considerată normală a calciului în sânge este de cca. 9-10 mg / dL.

Necesarul zilnic de Ca, conform EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor):

  • 450 mg / zi – copii 1-3 ani
  • 800 mg / zi – copii 4-10 ani
  • 1150 mg / zi – adolescenți 11-17 ani
  • 1000 mg / zi – adulți

Necesarul trebuie individualizat în cazul anumitor categorii : sportivi, femei însărcinate sau care alăptează, femei aflate la menopauză etc.

SURSA IDEALĂ de calciu este ALIMENTAȚIA!

Găsim Ca din abundență, atât în alimentele de origine animală, cât și în cele de origine vegetală:

  • Sardine, cu oase (aprox 650 mg Ca / 100 gr sardine)
  • Iaurt, lapte, brânză proaspătă (aprox 150 mg Ca / 100 gr)
  • Fasole albă (aprox 180 mg Ca / 100 gr)
  • Ceapă verde ( aprox 130 mg Ca / 100 gr)
  • Smochine ( aprox 160 mg Ca / 100 gr)
  • Semințe susan (aprox 700 mg Ca / 100 gr)
  • Semințe mac (aprox 1500 mg Ca / 100 gr)
  • Fructe oleaginoase : migdale, alune etc. (aprox 250 mg Ca / 100 gr)
  • Legumele cu frunze verzi : broccoli, kale, spanac, pătrunjel (aprox 100 mg Ca/ 100 gr).

Când vine vorba de asigurarea necesarului de Calciu în organism, primul aspect la care ar trebui să ne gândim este să identificăm și să reducem la minimum pierderile de calciu !

O serie de factori sunt responsabili de pierderea Ca, care determină mobilizarea acestuia din oase și dinți (decalcifiere) și apoi eliminarea din organism :

  • COFEINA ! (cafeaua, ceaiul alb, negru, verde, cola și alte băuturi răcoritoare etc.) Fiecare gram de cofeină duce la pierderi de Ca, iar excesul duce la pierderi masive !
  • excesul de proteine de origine animală; simplificat, mecanismul este următorul : proteina de origine animală în exces produce aciditate, astfel că organismul mobilizează calciul din oase și dinți pentru a restabili raportul acido-bazic (calciul este alcalin),
  • alcoolul și fumatul,
  • excesul de sare,
  • anumite medicamente,
  • acidul fitic și acidul oxalic (care se găsesc, în mod natural, în tărâțele de cereale, în anumite semințe și legume) împiedică absorbția intestinală a calciului din alimente sau suplimente.

CE SUPLIMENTE CU CALCIU ALEGEM?

Pe piață sunt diponibile multe forme farmaceutice de calciu, care diferă între ele, prin cantitatea totală de calciu elementar pe care o conțin, prin biodisponibilitate, grad de absorbție, sursă etc. Exemple:

-gluconat de Ca – conține cca 10% calciu elementar

-lactat de Ca – conține cca 13 % calciu elementar

-citrat de Ca – conține cca 20 % calciu elementar

-carbonatul de calciu – conține cca 40 % calciu elementar

-calciul coral și calciul din coji de ouă– sunt tot forme de carbonat

-algele marine calcaroase Lithothamnium calcareum; conțin calciul organic 100% natural, sub  formă de carbonat de calciu, cu biodisponibilitate ridicată.

În mările reci ale planetei există nişte alge roşii, care conţin imense cantităţi de calciu, motiv pentru care au şi fost numite "alge calcaroase". Numele lor ştiinţific este Lithothamnium calcareum, fiind supranumite şi "pietrele vii", deoarece conţin atât de mult calciu şi magneziu, încât au soliditatea unui mineral, dar în acelaşi timp au o culoare foarte vie (de la roz-deschis, la roşu-grena) şi capătă forme uimitoare, fiind şi unul din principalii susţinători ai vieţii marine. Aceste alge calcaroase sunt considerate, în momentul de faţă, cea mai bună sursă de calciu, organic și ușor asimilabil, deoarece ele asociază calciul cu magneziul şi fosforul în proporțiile ideale.

MAGNEZIUL ȘI VITAMINA D

CRESC EFICIENȚA SUPLIMENTELOR CU CALCIU

Magneziul

  • un mineral important care face parte din structura matrixului osos, alături de calciu, fosfor, siliciu și fluor;
  • balanța Ca / Mg în organism este foarte importantă, suplimentarea în doze mari a unuia poate produce dezechilibre ale celuilalt; în mod ideal, cele două elemente se administrează în asociere.

Vitamina D3

  • un nutrient cu multiple funcții în organism, o funcție importantă fiind creșterea absorbției calciului la nivelul intestinului, fie că provine din alimente sau din suplimente alimentare.
  • rata de absorbție a calciului este extrem de scăzută în condițiile unui deficit de D3.

CALCIUL ȘI OSTEOPOROZA

Osteoporoza este rezultatul stilului de viaţă modern, marcat de inactivitate fizică, alimente superprocesate, consum exagerat de alcool, utilizarea unor medicamente cu multiple efecte adverse, stres, consumul de diverşi excitanţi și substanțe nocive, fumat etc.

Prevenția osteoporozei presupune o abordare complexă: alimentație corectă, suplimente cu vitamine și minerale (în special Calciu, Magneziu și vitamina D3), protocoale terapeutice cu plante medicinale și produse apicole, modificări ale stilului de viață, activitate fizică.

Funcția întreține organul!  Lipsa activității fizice impactează direct densitatea osoasă! Trebuie avut în vedere că și oasele ”se antrenează”, la fel ca mușchii. Activitatea fizică constantă este esențială pentru sănătatea oaselor, la fel cum mestecatul temeinic al alimentelor este esențial pentru o dantură sănătoasă și puternică. Dinții nefolosiți se pierd!

Oasele sunt țesuturi vii, irigate de vase de sânge care le hrănesc cu nutrienți. Regenerarea țesutului osos are loc continuu. Pe parcursul vieții are loc un proces permanent de degradare/regenerare, țesutul osos este permanent înlocuit de țesut nou, în așa fel încât la fiecare 10 ani are loc o regenerare completă a întregului schelet.

CALCIUL PERTURBĂ ABSORBȚIA FIERULUI

Suplimentele cu calciu și alimentele bogate în calciu nu se administrază niciodată concomitent cu suplimentele cu fier, pentru simplul motiv că perturbă absorbția acestuia din urmă.

Marii consumatori de lapte și produse lactate (atenție sporită în cazul copiilor!) prezintă, de cele mai multe ori, risc crescut de anemie feriprivă. Corectarea anemiilor feriprive ar trebui să înceapă întotdeauna de la analiza alimentației zilnice și a suplimentelor administrate.

EXISTĂ ”CĂDERI DE CALCIU” ?

Auzim mereu de ”căderi de calciu”, asociate cu stări de amețeală, sufocare, transpirații, genunchi care nu mai țin...

... În realitate, se pare că nu există aceste ”căderi de calciu”, din punct de vedere medical.

Marea majoritate a crizelor asociate popular cu ”căderile de calciu” nu au legătură cu hipocalcemia.

De cele mai multe ori, stările de leșin care sunt puse pe seama ”căderii de calciu” sunt atacuri de panică, exacerbări ale stresului, stări de epuizare accentuată a organismului pe fondul suprasolicitării, sau scăderi ale glicemiei.  Efectul spectaculos al administrării intravenoase a preparatelor cu calciu în astfel de crize are legătură cu rolul important al acestuia în transmiterea impulsurilor nervoase și în contracția musculară (determină apariția senzației de căldură și dispariția spasmelor musculare) și, după unii specialiști, cu efectul placebo...

Leave a Reply