Cătina – miracolul românesc

Cătina – miracolul românesc

Țepoasă și mândră, cătina împodobește cu splendoarea ei galben-roșiatică dealurile și marginile pădurii toată vara. Își lasă apoi culese bobițele de aur la începutul toamnei ca să fie prinse în leacuri ce poartă puterea nestăvilită a naturii.

Cătina este cunoscută de mii de ani în medicina tradițională din Asia, dar și a vechilor greci. Aceștia din urmă erau convinși că fructele arbustului sunt aproape magice și i-au atribuit puteri mitice. Numele latin ”Hippophae” evocă unul dintre principalele scopuri pentru care era folosită în antichitate cătina, ca superaliment pentru caii de rasă, în latină numele plantei însemnând ”cal strălucitor”. Una dintre legende spune chiar că ar fi fost sursa puterii calului mitic înaripat Pegasus și i-ar fi dat acestuia darul zborului!

Dar puterea acestui tonic natural pentru sănătatea oamenilor nu a trecut neobservată!

Cătina este prezentată în textele medicale clasice și în tratatele despre plantele medicinale ale lui Dioscoride și Teofrast. Era folosită în mod tradițional pentru problemele pielii și pentru afecțiunile tractului digestiv.

Tibetanii și chinezii foloseau vechile boabe de cătină ca un superaliment modern, pentru a promova digestia și a stimula sistemul imunitar, dar și ca expectorant și demulcent în tratamentul răcelii și gripei.

Rușii în schimb i-au găsit o întrebuințare inedită, aceea de a trata degerăturile! Se spune chiar că imigranții ruși ar fi fost cei care ar fi adus cătina pe pământul Lumii Noi.

Și, nu în ultimul rând, grecii antici i-au recunoscut proprietățile anti-îmbătrânire și înfrumusețare!

Mândră ca o codană!

Dar parcă nicăieri nu a prins cătina drag mai mult de pământul unde i-a fost hărăzit să crească decât pe plaiurile noastre. O vezi peste tot pictând cu măiestrie dealurile și trăgându-și seva din pământul acesta.

Cătina românească are vigoare și putere de vindecare ca nicio alta! De aceea, Dacia Plant s-a aplecat cu drag asupra cătinei care crește din abundență în România și i-a țesut puterea în suplimente menite să ne redea energia, forța și sănătatea.

Dar cătina românească din produsele Dacia Plant mai are un secret care face ca suplimentele să fie superioare altora de pe piață:  este prelucrată la temperaturi maxime de 60-70 grade, ceea ce permite păstrarea aproape în integralitate a proprietăților vindecătoare! Procedeul ”clasic” presupune obținerea extractului la o temperatură de peste 120 de grade care duce la pierderea unui complex valoros de vitamine și alte substanțe naturale!

Cătina de la Dacia Plant poate fi regăsită într-un superprodus: Spirulină și Cătină comprimate, care face minuni acum la ieșirea din iarnă și ne ajută să ne protejăm sănătatea și să ne stimulăm corect imunitatea!

Beneficiile cătinei

Nu putem însă să nu trecem în revistă și alte beneficii ale cătinei, un fruct care nu are trebui să lipsească din orice casă în formă proaspătă sau cea a suplimentelor de calitate!

Sistemul digestiv: Uleiul de cătină este extrem de bogat în grăsimi Omega - în special puțin cunoscutul Omega 7 (acid palmitoleic), care joacă un rol semnificativ în menținerea structurii tractului gastro-intestinal. Ajută la rehidratarea mucoasei uscate pentru a ajuta la mișcările intestinului și ajută la protejarea mucoasei. Este ideală pentru cei care suferă de constipație sau tranzit intestinal dificil.

Este bună și în cazul ulcerelor gastrice, ajutând la ameliorarea durerii și la accelerarea procesului de reparare a țesutului epitelial gastric și duodenal și a mucoasei. Conținutul complex de Omega de cătină, precum și componentele sale de carotenoid, sterol vegetal și tocoferol contribuie la un sistem digestiv sănătos!

Piele sănătoasă: Cătina este un remediu uimitor pentru piele și, atunci când este aplicată local, este eficientă pentru arsuri, răni, tăieturi și multe alte tipuri de leziuni ale pielii. Uleiul de semințe de cătină este alcătuit din 90% acizi grași nesaturați, inclusiv Omega 3, 6, 7 și 9 care susține funcția de barieră de protecție a pielii și pot ajută la menținerea hidratării.

Quercetina și salicinele, flavonoidele antioxidante găsite în cătină, sunt puternic antiinflamatorii și ajută la protecția împotriva radicalilor liberi. Diferitele carotenoide găsite în uleiul de cătină, cum ar fi beta-carotenul, încurajează producția de colagen. Este, de asemenea, un remediu excelent pentru arsurile solare!

Slăbire: Acizii grași Omega 7 de la cătină indică de fapt organismului să nu folosească excesul de calorii pentru crearea și acumularea de celule grase. Studiile clinice au arătat că este eficient și în dizolvarea depozitelor de grăsime existente, deoarece ajută la formarea enzimelor care ard grăsimile. Aportul de acizi grași Omega 7 poate reduce, de asemenea, pofta de mâncare!

Imunitate: Cătina pare că este special creată pentru a ne păstra o imunitate excelentă! Are în componență câteva substanțe cu adevărat remarcabile!

  • Flavonoide: molecule care acționează ca antioxidanți și ajută la reglarea stresului din organism. Ele ajută organismul să funcționeze mai bine, protejându-l în același timp de toxinele și factorii de stres de zi cu zi. S-a descoperit că fructele de cătină conțin o varietate de flavonoide, inclusiv flavone, catehine, flavonoli și leucoantocianidine. Alte flavonoide găsite în alte părți ale cătinei includ agliconi, quercetină și izorhamnetină.
  • Superoxid dismutaza: o familie de metaloenzime antioxidante implicate în sistemul de apărare împotriva speciilor reactive de oxigen (ROS). Acționează prin descompunerea moleculelor nocive de oxigen din celule.
  • Acizi grași omega:  cătina conține o varietate de acizi grași omega, inclusiv 3,6,9 și 7. Uleiul de cătină are un raport de echilibru aproape perfect 1: 1 de omega 3 și 6. Acest echilibru este excelent pentru sănătatea umană, deoarece nu există o supraabundență în omega 6. Omega 3 și 6 ajută sistemul imunitar să funcționeze în general. Omega 7 care se găsește în fructele de cătină se crede că are efecte pozitive asupra membranelor mucoase din corp, în special pentru a ajuta la uscarea celulară.
  • Vitamina E: un puternic antioxidant care ajută la rezistența împotriva mai multor agenți patogeni, la combaterea bolilor infecțioase și la mărirea imunității organismului.

Dacă includem produsele bazate pe cătină în rutina noastră zilnică, cu siguranță ne vom bucura de sănătate și o stare generală mai bună! Nu uitați, este extrem de important modul în care cătina este prelucrată și integrată în produsele naturale de prevenție a bolilor! Multă sănătate!

Leave a Reply