Vitamina D

Vitamina D

Una dintre cele mai studiate vitamine în ultimii ani, vitamina D se dovedește a fi un element esențial în păstrarea sănătății.

            Dacă până acum câțiva ani era asociată doar cu asimilarea calciului, fiind recomandată mai ales pentru profilaxia rahitismului, iată că, în prezent, comunitatea științifică a concluzionat că vitamina D este implicată într-o serie de mecanisme biologice vitale în organism : funcționarea normală a sistemului imunitar; un răspuns inflamator adecvat; un nivel crescut de protecție împotriva dezvoltării unor afecțiuni autoimune, neurologice, cardiovasculare sau tumorale; un metabolism adecvat al calciului (protecție crescută împotriva instalării osteoporozei).

Cum aducem aport de vitamina D în organism?

De departe, cea mai naturală formă de a obține vitamina D este expunerea la soare.

Corpul nostru sintetizează vitamina D, la suprafața pielii, în prezența colesterolului, sub acțiunea razelor solare. Atenție însă, sunt câteva detalii care fac diferența, când vine vorba de obținerea unui nivel optim de vitamina D :

  • expunerea trebuie să se facă în jurul amiezii
  • se expune minimum 25% din suprafata pielii
  • nu se folosesc creme de protecție solară (acestea blochează sinteza vitaminei D)
  • pielea de culoare deschisă are nevoie de expuneri mai scurte (aprox 15 minute), pielea de culoare închisă de expunere mai indelungată (aprox 30 minute)
  • durata expunerii se corelează cu gradul de sensibilitate a pielii, astfel încât să se evite cu desăvârșire arsura solară (cancerigenă)
  • nu se spală pielea minim o oră după expunere, pentru a nu perturba reacția de sinteză
  • expunerea trebuie să fie repetată, constantă.

Se observă cu ușurință că recomandările de mai sus sunt oarecum în opoziție cu recomandările medicilor dermatologi pentru prevenția cancerului de piele și sunt foarte diferite de felul în care se expune la soare majoritatea populației. În plus, amplasarea geografică a României reduce sezonul de plajă la 3-4 luni pe an, iar un procent destul de mare al populației nu se expune la soare nici măcar în acea perioadă. Așa că este explicabil faptul că peste 50% din populație, la nivel global (sunt vehiculate chiar procente mai mari), prezintă deficit de vitamina D, inclusiv în zonele cu mult soare. Oamenii petrec tot mai puțin timp în aer liber, iar atunci când se expun la soare folosesc din plin creme de protecție solară, care blochează sinteza vitaminei D.

Când v-ați testat ultima oară?

Laboratoarele, private și de stat deopotrivă, au disponibilă testarea vitaminei D.

Testul 25-OH-vitamina D este preferat de majoritatea specialiștilor pentru testarea de rutină a nivelului vitaminei D.

Conform tabelului de mai sus, nivelul optim este între 50-70 ng/ml, pe tot parcursul anului. Dacă există deja instalată o boală cardiovasculară sau un cancer, nivelul optim este mai ridicat, între 70-100 ng/ml.

Putem aduce aport de vitamina D prin alimentație?

Există câteva alimente care furnizează mici cantități de vitamina D, cum sunt: lactatele de la țară, nepasteurizate, ouăle, peștele sau ciupercile. Totuși, cantitățile de vitamina D pe care le putem prelua din alimente sunt foarte mici, așa că, dacă nu avem posibilitatea să asigurăm un nivel optim prin expunerea la soare, se recomandă suplimentarea.

Carența de vitamina D:

Numeroase studii clinice au arătat că deficitul de vitamina D este corelat cu:

  • perturbarea sistemului imunitar
  • cancere cu diverse localizări
  • afecțiuni de natură inflamatorie sau infecțioasă
  • boli autoimune
  • afecțiuni neurologice
  • afecțiuni gastrointestinale
  • osteoporoză și alte afecțini ale sistemului osos
  • obezitate
  • boli cardiovasculare
  • depresie

Ce suplimente cu vitamina D alegem?

În primul rând, este ideal să alegem suplimente 100% naturale, nu varianta de sinteză.

            Apoi, trebuie să verificăm ce formă de vitamina D conține suplimentul : D2 sau D3.

  • D2 (ergocalciferol) este din surse vegetale, este mai bună decât nimic, în cazul în care nu se dorește un supliment de origine animală, dar are biodisponibilitatea destul de scăzută (se absoarbe puțin).
  • D3 (colecalciferol) este din surse animale, de obicei din lanolină (grăsimea naturală de pe lâna oilor) și are o biodisponibilitate ridicată. Este cea mai indicată formă de vitamina D dacă avem nevoie de suplimentare.

Dozele și ritmul de administrare se stabilesc în funcție de mai mulți parametri : nivelul vitaminei în sânge, vârstă, zonă geografică, anotimp, boli asociate etc.

Pe piață găsim suplimente cu concentrații de la 100 UI vitamina D3 până la 10.000 UI vitamina D3, așa că nu e recomandată suplimentarea ”după ureche”.

Asocierea cu vitamina K2

Un alt aspect important, în cazul suplimentării, este asocierea cu vitamina K2, mai ales atunci când administrăm doze mari de D3.

De ce?

Vitamina D3 are, pe lângă multe alte acțiuni, și rolul de a crește asimilarea calciului în organism. Doze mari de vitamina D3 stimulează asimilare masivă de calciu, din alimente sau suplimente. Vitamina D3 ajută absorbția Ca însă nu influențează distribuția Ca în organism, astfel că putem avea surpriza să ne alegem cu calcifieri nedorite : tesuturi moi, vase de sânge, ciocuri osoase. Vitamina K2 este cea care reglează DISTRIBUȚIA calciului în corp, astfel că asocierea dintre D3 și K2 ne garantează o bună asimilare a calciului ACOLO UNDE TREBUIE (oase și dinți).

Atenție și la supradozare !

Vitamina D este liposolubilă, excesul nu se elimină eficient din organism, ca in cazul vitaminelor hidrosolubile, ci se stochează la nivelul ficatului și poate da fenomene de toxicitate.

În incheiere, vă îndemnăm să vă faceți un cadou primăvara asta: o testare 25-OH-vitD. Prin simpla optimizare a nivelului acestei vitamine puteți preveni un număr impresionant de probleme de sănătate !

Leave a Reply