Vitamine şi minerale pentru iarnă

Vitamine şi minerale pentru iarnă

În timpul iernii, organismul nostru are nevoie de substanţe nutritive pentru un sistem imunitar puternic care să îl ajute să treacă cu bine peste problemele sezonului rece.

Alimentaţia diversă şi naturală este arma principală în lupta cu bolile. Organismul îşi poate alege cele mai bune substanţe nutritive şi pe poate folosi, la discreţie, pentru o funcţionare impecabilă. Din păcate, astăzi majoritatea oamenilor se hrăneşte cu alimente sărace în nutrienţi, excesiv prelucrate şi cu un aport caloric prea mare.

De aceea, este bine ca în această perioadă să ne suplimentăm dieta cu vitamine şi minerale care să ne ajute să avem o iarnă frumoasă, fără probleme de sănătate.

Vitamina C

Fără îndoială vedeta vitaminelor pentru iarnă! Vitamina C este direct asociată direct cu funcţionarea corectă a sistemului imunitar. Din alimentaţie, o putem lua din citrice, broccoli, roșii, ardei roșii și alte fructe şi legume. Dacă dorim să suplimentăm dieta cu un supliment vitaminic, este recomandată Vitamina C organică, din surse naturale, care se absoarbe excelent în organism şi, în plus, vine la pachet cu o mulţime de minerale şi nutrienţi care o fac să devină şi mai eficientă!

Vitamina D

Deseori ignorată, vitamina D este esenţială, la rândul ei, pentru funcţionarea corectă a sistemului imunitar. Se mai numeşte şi „vitamina soarelui” deoarece este produsă de către organismul uman sub acţiunea directă a razelor de soare. Vitamina D se găseşte şi în suplimente complexe cu mai multe vitamine şi minerale sau poată fi luată din dietă, prin consumul de  somon, sardine, gălbenuş de ou sau alimente fortificate (la care s-a adăugat vitamina D): lapte, iaurt, cereale etc.

Pe lângă aportul pentru funcţionarea corectă a sistemului imunitar, vitamina D ajută la absorbţia calciului şi fosforului, la reducerea depresiei şi…la slăbit!

Zinc

Zincul aparține grupului metalelor şi este un mineral esenţial pentru organism. Are un rol bine definit şi important în funcţionarea sistemului imunitar şi, ţintit, în ameliorarea simptomelor răcelilor.  Alimentele bogate în zinc sunt carnea roșie, puiul, peștele, ouăle și leguminoasele. De asemenea, este disponibil sub formă de suplimente alimentare.

Aportul de zinc poate reduce severitatea simptomelor infecţiilor respiratorii (curgerea nasului, tuse și dureri în gât), dar chiar și durata răcelii. Există indicații că aportul adecvat de zinc poate reduce șansele de a răci.

Vitamina E

Vitamina E este recunoscută pentru activitatea sa antioxidantă şi este una dintre componentele de bază ale funcţionării corecte a sistemului imunitar.  Alimentele bogate în vitamina E sunt nucile, spanacul și semințele.

Magneziul

Magneziul este un mineral vital pentru buna funcționare a întregului organism. Corpul nostru nu poate produce singur magneziu şi apelează la obţinerea lui din surse externe. Legumele cu frunze verzi (cum ar fi spanacul), leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale, sunt surse bune de magneziu. În general, alimentele care conțin fibre alimentare dispun de cantităţi bune de magneziu.

Magneziul este un mineral important, jucând un rol în peste 300 de reacții enzimatice din corpul uman. Numeroasele sale funcții includ ajutorul cu funcția musculară și nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și susținerea sistemului imunitar.

Leave a Reply