"Reguli de igiena" pentru un somn sanatos

"Reguli de igiena" pentru un somn sanatos

Somnul suficient și de calitate este esențial în păstrarea sănătății. Tulburările de somn afectează negativ toate organele și sistemele corpului. Lipsa somnului poate duce la: afecțiuni cardiovasculare și metabolice, greutate excesivă (obezitate), scăderea memoriei și a productivității, accidente, scăderea imunității, boli autoimune, afecțiuni neurologice (de la depresie, până la demență sau Alzheimer), tulburarea funcției sexuale sau apariția cancerului.


Asigurarea unui somn de calitate, în fiecare noapte, este esențial!
În mod ideal, pentru un somn odihnitor și sănătos din punct de vedere fiziologic, se recomandă încetarea folosirii ecranelor de orice fel (TV, laptop, tabletă, smartphone etc.), cu cel puțin o oră înainte de culcare. Creierul începe să secrete în mod natural melatonina (hormonul care reglează ciclul somn-veghe) în jurul orei 21-22, ora de culcare ideală pentru majoritatea adulților. Secreția de melatonină semnalizează apropierea orei de somn și pregătește corpul în acest sens. Melatonina este direct influențată de lumină. Expunerea la dispozitive electrice care emit lumină, după lăsarea întunericului, perturbă secreția și activitatea acestui hormon. Persoanelele care lucrează în schimburi de noapte, de exemplu, au o secreție foarte redusă de melatonină.


Insomnia este definită ca fiind dificultatea de a adormi sau dificultatea de a avea un somn neîntrerupt pe timpul nopții (persoanele se trezesc în timpul nopții și nu mai pot adormi la loc). Oamenii care suferă de insomnie au un nivel crescut de oboseală pe timpul zilei (încă de dimineață, când ar trebui să fie odihniți și plini de energie), dificultăți de concentrare, fluctuații ale stării emoționale și performanțe scăzute la locul de muncă sau la școală.
Reguli de igienă a somnului pentru o odihnă corespunzătoare pe timpul nopții:

  • evitarea cofeinei după prânz (cafea, ceai sau alte băuturi cu conținut de cofeină etc.);
  • evitarea alcoolului seara, înainte de culcare; deși majoritatea oamenilor cred că acesta îi ajută să doarmă, în realitate, lucrurile stau exact pe dos;
  • respectarea rutinei orei de culcare, ideal în jurul orei 21-22, când se secretă melatonina în mod natural;
  • evitarea privirii ecranelor (televizor, laptop, tabletă, telefon), cu cel puțin 1 oră înainte de culcare;
  • camera de odihnă ar trebui să fie răcoroasă și aerisită iar somnul trebuie să se desfășoare în întuneric;
  • o baie călduță sau cititul câtorva pagini dintr-o carte relaxantă pot contribui la inducerea unui somn fiziologic normal.

    Un adult are nevoie de cca 7-9 ore de somn neîntrerupt pe noapte, pentru a avea o stare bună de sănătate și performanțe fizice și cognitive optime. Statisticile arată că majoritatea adulților din țările dezvoltate dorm 5-6 ore pe noapte, de cele mai multe ori cu întreruperi, aspect care explică multe dintre problemele de sănătate ale omului modern.
    Intervalul orar cel mai important de somn este între orele 22-02. În acel interval au loc majoritatea proceselor de vindecare, regenerare, refacere!

    Somnul de minim 8 ore în intervalul 22-06 / 21-05 este obligatoriu pentru toți cei care se confruntă cu diverse probleme de sănătate, pentru a ajuta corpul în procesele de vindecare și regenerare!
    Chiar dacă, în mod excepțional, trecem în viață prin perioade solicitante în care suntem obligați să sacrificăm ore de somn, datorită unor proiecte la muncă, examene sau alte activități, important este să încercăm să dormim puținele ore disponibile în intervalul 22-02 !
    Deasemenea, este importantă identificarea CAUZEI insomniei și remedierea acesteia. Dacă aceasta provine dintr-o stare de anxietate accentuată sau depresie, trebuie găsite, în primul rând, soluții pentru ameliorarea acestora, prin multă mișcare în aer liber, expunere la soare, rugăciune, meditație, consultarea unui psiholog și protocoale terapeutice cu plante medicinale.

    Natura ne-a pus la dispoziție nenumărate plante eficiente în tulburările de somn.
    Putem opta pentru formule simple sau complexe, în funcție de natura insomniei, cauzele acesteia și afecțiunile asociate.
Leave a Reply