Alinarea sunatoarei

Alinarea sunatoarei

Sunatoarea face parte din lista plantelor “sacre”, despre care oamenii au fost convinsi de-a lungul vremii ca inlesnesc comuniunea cu fortele nevazute ale naturii, cu taramul nevazut de langa noi.

Florile de sunatoare erau purtate in coronite impletite pe cap de vechile popoare pentru a alunga fortele raului. Celtii,vechii greci sau dacii cunosteau puterea sunatoarei de a alunga febra puternica, semnul cel mai des atribuit fortelor raului de catre oameni in vechime.  Numele ei vine din latinescul sanataria, care inseamna „a vindeca”, iar denumirile populare care amintesc de puterea ei de a linisti febra sunt pojarnita sau floare de nadu.

Dar sunatoarea isi pastreaza locul in panteonul plantelor sacre prin denumirile de iarba crucii, floarea Sfantului Ioan Botezatorul sau iarba sangelui (se datoreaza culorii rosii a ceaiului facut din sunatoare).

Iata deci ca sunitoarea intra in medicina traditionala, acum sute de ani, ca planta protectoare si vindecatoare. Si incet, incet, incepe sa fie folosita din ce in ce mai des si astfel i se descopera noi si noi valente vindecatoare.

Astazi, sunatoarea este recunoscuta, fara tagada, care una dintre cele mai puternice plante medicinale, cu un complex vast de substante nutritive si compusi biochimici, capabil sa ajute organismul uman in lupta cu bolile de ficat, ulcere, gastrite, astm, tensiune, sciatica, rani, arsuri, deranjamente stomacale si intestinale, contra viermilor intestinali.

Puterea sunatoarei in redarea echilibrului sufletesc

Dar cea mai mare putere a sunatoarei vine din cele doua substante complexe, hipericina si hiperforina, care lupta cu (mare) succes impotriva depresiei si anxietatii.

Galbena si stralucitoare, sunatoarea aduce lumina acolo unde este mai tare nevoie de ea, in sufletele si mintile intunecate de neliniste si tristete.  Ajuta la redobandirea echilibrului sufletesc si la redarea puterii de a vedea, din nou, lucrurile cu optimism.

Echilibrul emotional este esential in ecuatia omului sanatos si nu exista stare adevarata de sanatate pana cand nu este atins acest echilibru.

Astazi suntem bombardati de viteza, stres, sute si mii de lucruri care trebuie facute, care „nu suporta amanare”, de stiri negative si perioade de incertitudine. Nu este de mirare ca prevalenta depresiei, anxietatii si altor dezechilibre emotionale este din ce in ce mai mare la nivel mondial.

Conform unui studiu german care a analizat 29 de cercetari publicate pe aceasta tema, sunatoarea este cu adevarat eficienta in tratarea depresiei de severitate usoara pana la moderata.

Studiile analizate au implicat 5.489 de persoane cu simptome de depresie. In toate aceste studii, severitatea simptomelor a fost evaluata folosind scala de depresie Hamilton. Dozele de extracte de sunatoare utilizate au variat de la 500 la 1.200 mg.

Nu numai ca rezultatele au fost satisfacatoare, dar s-a identificat faptul ca un numar semnificativ de pacienti (cu 47% mai putini) au fost tentati sa intrerupa tratamentul din cauza efectelor adverse, asociate deseori cu medicamentele antidepresive.

Efectele secundare posibile ale sunatoare sunt fotosensibilitatea (sensibilitate la lumina soarelui, care poate provoca arsuri solare, eruptii cutanate, dureri de cap, oboseala si alte simptome de fotosensibilitate), gura uscata , oboseala, greata usoara, ameteli si confuzie.

De asemenea, sunatoarea trebuie administrata cu atentie, sub indrumarea medicului, si nu trebuie asociata cu alte medicamente, inhiband deseori actiunea acestora.

Tot la capitolul avertismente, se recomanda produsele din sunatoare provenind de la producatori cunoscuti, capabili sa garanteze cantitatea de substanta activa si calitatea generala a produselor.

Leave a Reply