Propolis – strajerul cetatii

Propolis – strajerul cetatii

De cate ori ai senzatia ca nimic nu mai poate fi spus despre propolis, hop, de unde, de ne-unde, apare din nou cate o informatie care ii demonstreaza virtutile.

De data aceasta ne-a atras atentia nu vreun studiu stiintific (care apare de altfel in fiecare an cu noi dovezi edificatoare despre propolis) ci un studiu de piata care analizeaza piata actuala a produselor din propolis si estimeaza cresterea acesteia pana in 2027.

Se estimeaza ca piata de propolis va atinge 829,23 milioane USD pana in 2027, crescand cu o rata de crestere de 5,81% in perioada prognoza 2020-2027!

Iar acest trend ascendent nu inseamna altceva decat ca increderea in efectele benefice ale produselor bazate pe propolis este in continua crestere si ca oamenii se reintorc, din ce in ce mai multi, catre natura!

Cresterea cererii de propolis este accentuata datorita recunoasterii proprietatilor sale antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii si de cresterea cererii de propolis in piete conexe, cum ar fi domeniul alimentar, ingrijirea personala, produsele farmaceutice si altele.

Apicultorii pot fi linistiti deoarece propolisul va fi din ce in ce mai cerut, iar noi ne bucuram ca vom avea din ce in ce mai multe produse naturale bazate pe propolis, de la suplimentele alimentare la cremele de fata!

Propolisul – arma naturii impotriva bolilor

Si totusi, ce face ca astazi, in lumea ultramoderna si tehnologizata,  sa fie atat de ceruta o substanta naturala maronie, produsa dintotdeauna de albine?

Pe scurt, propolisul este o mica minune a naturii care ne ajuta sa ramanem sanatosi. Pentru aceia dintre dumneavoastra care veti ridica o spranceana si veti spune ca „minune” este un cuvant poate prea puternic, haideti sa vorbim putin despre propolis.

Propolisul este o substanta rasinoasa recoltata de pe muguri si copaci de catre albine si transformata apoi de catre acestea.  Substanta rasinoasa este amestecata cu apoi cu secretiile salivare ale albinelor si asa apare propolisul.

Este substanta cu care albinele sigileaza stupul si acesta devine mai steril decat o sala actuala de operatii! In plus, daca un mic atacator (soarece etc) reuseste sa intre in stup, acesta este ucis de catre albine si imbracat in propolis. Atat de puternic este propolisul incat in stup, chiar si cu acest atacator nepoftit imbalsamat, nu exista ulterior nici un semn de putrefactie!

Aceste observatii facute de oameni de-a lungul timpului au dus la concluzia ca propolisul este una dintre cele mai puternice substante naturale antimicrobiene.

Proprietatile farmacobiologice ale propolisului descrise in literatura stiintifica sunt numeroase si demonstrate stiintific: antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, anestezice, antiinflamatoare , anti-angiogene, imunomodulatoare, antitumorale. S-a demonstrat ca are un mecanism de actiune antitumoral mai ales prin stimularea apararii autoimune a organismului.

Mai multe feluri de propolis

Putem gasi tot atatea propolisuri cate biotopuri exista, deoarece albinele vor colecta tot felul de rasini vegetale in ecosistemul lor pentru a forma acest tip de „ciment” antiseptic. Biotopurile diferite vor duce la propolisuri diferite, primul semn de diferentiere fiind culoarea acestuia: putem intalni propolis de la galben, verde la maro inchis si negru.

Propolisul nu este o molecula izolata, ci o substanta complexa care contine multe molecule provenite specific dintr-o anumita planta. Astfel, fiecare planta sursa nu furnizeaza aceleasi molecule si de aceea, avem diferite tipuri de propolis, cu niveluri diferite de eficacitate.

Desi este incontestabil faptul ca orice propolisul dispune de efectele benefice enumerate mai sus, nu se poate generaliza un grad de eficacitate pentru propolis in general ,ci numai in cazul unui tip de propolis. 

Mai multi compusi pot avea activitati identice, dar cu niveluri de eficacitate diferite. De aceea, calitatea propolisului este cruciala. Atentie de unde achizitionati propolis sau produse din propolis! Este indicat sa va orientati catre producatori cu experienta care includ in produsele lor propolis de cea mai buna calitate.

La ce este bun?

Desi am vorbit despre spectrul larg de efecte benefice pe care il are propolisul (s-a dovedit a fi eficient in peste 200 de boli) iata cel mai des intalnite afectiuni pentru care propolisul este folosit cu succes de sute de ani:

Intareste sistemul imunitar - propolisul stimuleaza formarea de anticorpi si contribuie la absorbtia nutrientilor din organism. S-a dovedit a fi foarte eficient in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Prin urmare, propolisul poate fi utilizat atat iarna, cat si primavara sau toamna, cand sistemul nostru imunitar este mai stresat, ajutand la lupta impotriva bolilor de sezon, precum gripa sau racelile.

Amelioreaza bolile sezonului rece -  propolisul poate preveni si ameliora problemele asociate cu perioada rece, cum ar fi durerea in gat.  Mai mult, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatorii, propolisul lupta cu succes impotriva virusurilor, prevenind aparitia simptomelor. Este un tratament natural recomandat in cazul faringitei, laringitei sau chiar a amigdalitei.

Amelioreaza problemele orale - Actiunea protectoare, antiseptica si antiinflamatoare a propolisului il face foarte util in tratamentul candidozei, gingivitei, abceselor dentare, bolilor parodontale sau gingivale si ajuta la ameliorarea durerilor dentare.

Amelioreaza afectiunile gastro-intestinale  -  Cunoscut drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, propolisul are un efect antiinflamator, antispasmodic; regleaza secretia sucului gastric si contribuie la vindecarea leziunilor mucoasei gastrice.

Ajuta la vindecarea arsurilor si ranilor - Propolisul stimuleaza in mod natural repararea tesuturilor deteriorate de taieturi, rani si arsuri, accelerand in acelasi timp regenerarea celulelor sanatoase. In caz de arsura, propolisul actioneaza si ca dezinfectant.

Previne si ajuta la tratarea infectiilor urechii - Efectele antibacteriene ale propolisului au fost demonstrate in diferite studii stiintifice care au evidentiat capacitatea propolisului de a preveni multe tipuri de infectii, inclusiv infectiile urechii medii. Otita urechii medii este frecventa. Neglijarea unei infectii a urechii poate deteriora auzul, iar propolisul este un adjuvant eficient pentru prevenirea si vindecarea infectiei.

Lupta  impotriva herpesului – aplicat extern, propolisul este foarte eficient in vindecarea herpesului (inclusiv a celui genital), datorita proprietatilor sale antimicrobiene, analgezice, antiinflamatorii si vindecatoare. Tinctura de propolis trebuie aplicata pe zona afectata de doua pana la trei ori pe zi.

Propolisul este regasit astazi in numeroase suplimente naturale. Dacia Plant a pus la loc de cinste efectele lui excelente asupra sanatatii si a creat numeroase suplimente bazate pe propolis. Descoperiti-le pe toate pe site-ul daciaplant.ro!

Leave a Reply