Vitamina C din surse naturale: acerola si lamaie

Vitamina C din surse naturale: acerola si lamaie

Ce este C natural cu acerola comprimate masticabile?
Formula naturala, complexa, care asociaza doua dintre cele mai bogate surse de Vitamina C din natura (acerola si lamaia), conceputa pentru a asigura organismului un aport de vitamine, minerale si antioxidanti naturali, cu actiune sinergica. Suplimentele alimentare ce contin acid ascorbic sintetic si antioxidanti sintetici nu au dovedit efectele terapeutice evidentiate prin numeroase cercetari pentru cele provenind din surse organice. In plus, unele studii au evidentiat chiar efecte daunatoare, pro-oxidative si pro-cancerigene ale vitaminelor si antioxidantilor sintetici.

Ce contine C natural cu acerola comprimate masticabile?
Ingrediente/comprimat: acerola (Malpighia glabra) - extract 11:1 (pe suport de 40% maltodextrina) cu 17% vitamina C din fructe (500 mg); lamaie (Citrus limonum) - extract apos 4:1 (pe suport de 15% maltodextrina) din fructe (20 mg); uleiuri esentiale: lamaie (Citrus limonum) (5 mg), portocal-dulce (Citrus sinensis) (5 mg); indulcitor: zahar compresibil (600 mg); agent de incarcare: celuloza microcristalina; agenti antiaglomeranti: stearat de magneziu vegetal, dioxid de siliciu coloidal.

Un comprimat furnizeaza 85 mg vitamina C (106% din VNR*).
Doza zilnica furnizata este de 510 mg (637,5% din VNR*).

* Valoare Nutritionala de Referinta conform Regulamentului UE 1169/2011

Arii terapeutice / Actiuni principale:
- aport de vitamina C din surse naturale;
- vitaminizanta, remineralizanta;
- antioxidanta;
- imunostimulenta;
- tonica, energizanta, roboranta (intaritoare);
- contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii;
- contribuie la refacerea organismului dupa boala;
- capilaro- si angio-protectoare;
- antianemica (contribuie la absorbtia fierului).

Relatia compozitie-actiune:

acerola (Malpighia glabra)
Fructele contin cantitati importante de Vitamina C: 1.000 - 4.500 mg acid ascorbic / 100 gr.
Mai contin: lipide (acid oleic, linoleic, palmitic, stearic, linolenic), proteine, carbohidrati, fibre, minerale (Fe, Ca, K, Mg, Zn, Mn, P, Cu), antociani, flavone, carotenoide (α- si β-caroten, luteina, β-criptoxantina), polifenoli, cvercetol, kemferol, cvercitrina, rutozida, acid cumaric, acid ferulic, acid cafeic, acid clorogenic, epigalocatehingalat, epicatehina, procianidina B1, componente volatile (peste 150 constituenti).

Extractul standardizat din fructe de acerola cu 17% viamina C: corecteaza deficitul de vitamina C din organism; are efect remineralizant, vitaminizant si roborant (intaritor); are efect imunostimulent; are efect puternic antioxidant, datorita vitaminei C, a carotenoizilor si a polifenolilor.

lamaie (Citrus limonum) – extract apos din fructe
Lamaile contin 86-88% apa; mai contine acizii organici: acidul citric (6-8% in suc), acidul malic, citrat de calciu si de potasiu; continutul in proteine este redus (0,5%), la fel si cel in hidrati de carbon (5%); sarurile minerale sunt reprezentate prin cele de Na (2 mg%), K (95 mg%), Ca (7 mg%), P (10 mg%), Fe (0,3 mg%), iar sub forma de oligoelemente: Si, Mn, Cu etc.; dintre vitamine, pe primul loc se situeaza vitamina C (40-50 mg / 100 g fructe), apoi vitami-nele B1, B2, B3, PP, vitamina E.; mai contine compusi fenolici si flavonoide (citrina, limocitrina, diosmina, quercetol, izoramnetol), cumarine si furanocumarine (scopoletol, umbeliferona, bergaptol, bergapten, citropten, 5-geranoxi-8metoxi-psoralen), uleiuri esentiale etc.
Actiuni: tonic, racoritor, antiscorbutic, antibacterian, antiviral, stomahic, carminativ, antiinflamator, antioxidant, imunostimulent, anticoagulant, scade permeabilitatea si creste rezistenta capilarelor sanguine.
Valoarea lamailor nu consta numai in aportul de vitamina C, dar si in acidul citric, care joaca un rol important in metabolismul celular, respectiv in ciclul lui Krebs.
Indicatii: afectiuni respiratorii, indigestie, fragilitate capilara, hemoragii, insuficienta venoasa cronica, flebite, tromboflebite, varice, hemoroizi, pentru fixarea calciului, pentru absorbtia fierului (in anemii).

ulei esential de lamaie (Citrus limonum)
Uleiul volatil de lamaie contine: terpene (limonen, pinen, camfen, felandren, sesquiterpene etc), linalil, acetat de linalil si geranil, citronelal, citral, aldehide etc.
Are proprietati imunostimulatoare, antibacteriene, antiseptice, antivirale, litolitice, stomahice si carminative, fiind recomandat in infectii respiratorii, tulburari de digestive, insuficiente venoase, flebita, tromboza si ca aromatizant.

ulei esential de portocal-dulce (Citrus sinensis)
Uleiul volatil de portocale dulci contine, in principal, monoterpene (limonen, citral, citronelal, geraniol, nerol); mai contine flavonoide cu gust amar (neohesperidina si naringina), derivati flavonici lipsiti de caracterul amar (hesperidozida, rutozida), flavonoide lipofile (nobiletina, tangeretina, sinensetina).
Are proprietati imunostimulatoare, antioxidante, antiinflamatoare, antivirale si antibacteriene, stimulante a circulatiei sangvine si limfatice.

Principalele efecte terapeutice:
- efect puternic antioxidant;
- intareste imunitatea la toate varstele, creste apararea impotriva bolilor, in general;
- ajuta la prevenirea bolilor cronice (HTA, diabet, guta, cataracta);
- are efect regenerant, cicatrizant;
- efect antiaging, creste oxigenarea celulara, stimuleaza productia endogena de colagen;
- efect tonic si revitalizant; reduce oboseala;
- previne bolile de inima, regleaza tensiunea si scade riscul de AVC;
- previne aparitia diabetului zaharat si incetineste progresia complicatiilor diabetului;
- creste asimilarea fierului, prevenind aparitia anemiilor;
- contribuie la formarea eritrocitelor, dintilor, oaselor;
- efect antialergic prin activitate antihistaminica;
- intarzie aparitia cataractei la varstnici;
- asigura buna functionare a celulelor hepatice.

Contraindicatii:
Intoleranta la oricare dintre componentele produsului.

Profil pacienti:
Deficitul de vitamina C apare in special la persoanele care nu au un aport alimentar optim de fructe si legume, si in toate situatiile enumerate la sectiunea de indicatii terapeutice, in care necesarul de vitamina C creste.
Deficitul de vitamina C este, in general, asimptomatic. Cand devine semnificativ, se poate manifesta prin: stare de oboseala si de slabiciune constanta; dureri musculare si ale articulatiilor; invinetirea rapida a pielii la lovituri; piele uscata, par care se rupe usor; inflamarea si decolorarea gingiilor; sangerari nazale si gingivale, pierdere in greutate.

Doze si mod de administrare:
Copii intre 5 si 15 ani: cate 1/2-1 comprimat de 2 ori pe zi.
Adulti si tineri peste 15 ani: cate 1 - 2 comprimate de 3 ori pe zi.

Comprimatele se mesteca, dupa care nu se consuma nimic timp de 30 de minute.

Durata administrarii:
Se administreaza cure de 3 luni, cu 3 saptamani pauza.

Atentionari pentru administrare:
Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa reduca din alimentatia zilnica echivalentul de glucide (hidrati de carbon) corespunzator cantitatii de zahar din comprimate (un comprimat contine 600 mg de zahar).

Asocieri recomandate:
Cu Echinacea comprimate sau tinctura, cu Astragalus comprimate, cu Imunostimulent sirop, pentru cresterea imunitatii.
Cu produsele din gama Calmotusin, cu Propolis tinctura sau extract hidrogliceric, in infectii respiratorii, raceli comune, stari gripale.
Cu Boswellia comprimate, Coacaz negru gemoderivat si Cortizon natural comprimate, in astm bronsic.
Cu Ceai verde comprimate sau ceai, Elixir fructe de soc tinctura, pentru actiune antioxidanta si antiaging complexa.
Cu Spirulina comprimate sau Spirulina si catina comprimate, cu B natural comprimate, pentru cresterea rezistentei organismului, in general si in anemii.
Cu Calciu si Magneziu organic cu vitamina D comprimate in hipocalcemii, demineralizari osoase si dentare.
Cu Magneziu organic comprimate, in astenie, surmenaj, stres prelungit.
Cu Tonic venos tinctura, Afin tinctura si ceai, in fragilitate capilara.
Cu Visual comprimate, pentru mentinerea sanatatii ochilor.
Cu Citonat comprimate, Ganoderma comprimate, Napraznic comprimate, Boswellia comprimate, in afectiuni tumorale.

Leave a Reply