Remedii traditionale impotriva racelii

Remedii traditionale impotriva racelii Iarna s-a instapanit peste tara intreaga şi a trimis deja frigul şi zapada in fiecare ungher al Romaniei. Dar caldura din case a dezghetat limbile şi amintirile bunicilor care incep sa depene poveşti de altadata. Printre ele se strecoara şi sfaturi din batrani pentru infrangerea racelilor, iar printre arome de turta dulce şi miros de mere coapte, bunicile ne aduc aminte de cele mai puternice remedii pentru liniştirea durerilor de gat, alungarea febrei şi a tusei.  

Usturoiul - imunitate

Mananca in fiecare zi un catel de usturoi şi boala te va ocoli tot anul! Deşi este un indemn la care multi dintre dumneavoastra vor zambi condescendent, aflati ca usturoiul este intr-adevar un inamic de temut al germenilor! Usturoiul este excelent pentru stimularea imunitatii, ajutand organismul sa lupte eficient impotriva germenilor. „Vinovata” nu este nimeni alta decat aliina, un compus care atunci cand usturoiul este zdrobit, se transforma in alicina, un ingredient activ care se converteşte in compuşi bazati pe sulf. S-a dovedit ca acesti compusi stimuleaza anumite celule albe din sange care raspund prompt anumitor viruşi, cum ar fi cei ai gripei sau racelii.  

Otet de mere – febra, imunitate

Alt panaceu din moşi-stramoşi, otetul de mere lupta impotriva febrei şi a durerilor de gat. Durerile de gat sunt ameliorate gratie efectelor sale antibacteriene, iar şosetele imbibate in otet diluat cu apa ajuta la scaderea febrei!  

Ceaiul de ceapa – tuse, imunitate

Nu strambati din nas! Nu are nici mirosul specific cepei, nici gustul sau şi este perfect pentru combaterea tusei.  in plus, ceapa contine quercetina care stimuleaza activitatea antioxidanta din sange şi are vitamina C, doua efecte perfecte pentru a ameliora racelile. Pentru a-i mari efectele imunostimulente, adaugati in ceai cateva felii de ghimbir şi una-doua lingurite de miere.  

Apa cu sare – dureri in gat

Primul si cel mai simplu mod de a ameliora durerile de gat este prin gargara cu apa calda si sare. Se toarna o lingura de sare intr-o cana de apa calda, se amesteca şi se face gargara. Scuipati şi repetati.  Gargara cu sare este recomandata şi de medici ca adjuvant in tratamentul durerilor de gat şi este o modalitate buna de a preveni imbolnavirile!  

Miere de albine cu catina – imunitate, dureri in gat

Folosita pe scara larga ca tratament impotriva racelilor şi ca metoda de preventie a acestora, mierea de albine cu catina este un adevarat cocktail de substante benefice pentru organism.  Catina are de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele şi alte vitamine şi elemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, beta caroten, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu. Iar despre miere nici nu mai trebuie sa va spunem cat este de buna pentru organism! impreuna, „ginsengul romanesc” şi mierea, fac unul dintre cele mai bune remedii pentru stimularea imunitatii organismului. Nu uitati sa va preparati acest amestec la inceputul sezonului rece şi sa il tineti aproape pe toata perioada iernii!  

Sirop de muguri de brad - tuse

Mugurii de brad erau culeşi cu sfintenie de bunicile noastre pentru a face din ei, an de an, miraculosul sirop de muguri de brad. Cu siguranta nu este niciunul dintre noi care sa nu fi incercat cel putin o data in viata acest sirop şi sa işi aduca aminte de gustul şi parfumul sau inegalabil! Folosit in special pentru combaterea tusei, siropul de muguri de brad este excelent şi pentru ameliorarea durerilor de gat. Mugurii de brad sunt „burduşiti” de antioxidanti şi vitaminele A şi C şi sunt recomandati pentru ameliorarea simptomelor racelilor.  

Ghimbir – tuse, dureri de gat

Deşi mai putin cunoscut acum cateva zeci de ani pe meleagurile noastre, ghimbirul este unul dintre cele mai puternice remedii in ameliorarea simptomelor racelii. Puneti cateva felii de ghimber proaspat in apa clocotita şi veti reuşi sa calmati tusea şi sa alungati durerea de gat. in plus, efectele sale calmante ajuta la o stare generala mai buna in timpul racelii. Mai sunt fara indoiala zeci de alte remedii traditionale şi ne-ar face placere sa cunoaştem cat mai multe dintre acestea. Bunicile dumneavoastra ce secrete aveau pentru a infrange racelile?
Leave a Reply