Stresul afecteaza sanatatea barbatilor!

Stresul afecteaza sanatatea barbatilor! Am ajuns sa ne facem un titlu de glorie din orele nesfarsite de munca, din faptul ca nu ne-am luat o zi de concediu in ultimii doi ani si ne gasim scuze (intemeiate!) ca ratam momente pretioase cu familia noastra. Am uitat ce inseamna relaxarea si spunem din ce in ce mai des „eu nu pot sta locului, eu trebuie sa fac tot timpul cate ceva, altfel innebunesc” sau „pentru mine concediul este un chin, de-abia astept sa ma intorc la munca”. Este doar o parte a simptomatologiei oamenilor extrem de stresati, care incearca sa suplineasca oboseala si lipsa de energie prin si mai multa munca, ceea ce duce la si mai multa epuizare…. In acest articol ne vom concentra pe stresul masculin, care afecteaza astazi un procent important din populatia masculina din toate tarile si cu toate nivelurile de pregatire. Stimulii de stres sunt diferiti pentru fiecare: un job stresant, prea multa sau prea putina responsabilitate, teama de a pierde locul de munca, teama de a nu gasi un loc de munca, incapacitatea de a putea avea grija financiar de familie, problemele personale si altele. Oricare ar fi motivele, stresul este prezent in viata barbatilor si, daca acestia nu stiu sa il gestioneze, atunci repercusiunile asupra sanatatii pot fi grave, putand duce la depresie, accidente vasculare cerebrale, sau infarct. Sa intelegem stresul Problema cu stresul actual este ca nu mai este un eveniment izolat in care organismul isi concentreaza toate resursele si incearca sa fie in alerta maxima pentru a putea reactiona optim. Stresul de astazi este continuu, iar hormonii adrenalina si cortizon se secreta la fel ca si in cazul unui eveniment izolat, ducand in timp la afectarea sistemului imunitar, a inimii si generand probleme serioase de sanatate. Cele mai frecvente probleme generate de stres sunt cele legate de sistemul imunitar si ale inimii, probleme legate de viata sexuala, de sanatatea mintala si de reducere a duratei de viata. Ce este de facut? In nici un caz nu trebuie sa va afundati si mai tare in munca. Incercati sa rezolvati cat mai multi factori de stres printr-o atitudine pozitiva si, daca acest lucru este imposibil, apelati la cateva trucuri pentru a va elibera de stres si de efectele lui neplacute!
  1. Faceti sport
Sportul este considerat antidotul numarul 1 impotriva stresului. Intr-un studiu recent, pacientii care au facut sport in mod regulat au raportat o scadere cu 20% a simptomelor de anxietate! Cele mai potrivite sunt antrenamentele aerobice, cum ar fi joggingul, inotul, ciclismul sau mersul pe jos. Exercitiile fizice actioneaza ca un stimulent al starii de spirit gratie unei circulatii sanguine crescute care ajuta la imbunatatirea raspunsului stresului la creier.
  1. Exercitii de respiratie
Respiratia abdominala - caracterizata prin respiratii lente, adanci si uniforme - timp de doar 20 pana la 30 de minute inunda creierul cu oxigen, stimuland sistemul nervos si relaxand corpul.
  1. Iesiti in natura
Cercetatorii au intervievat 60 de persoane in legatura cu starea lor de spirit inainte si dupa ce au facut o plimbare de 50 de minute intr-un mediu natural sau urban din California. Ei au descoperit ca oamenii care au facut o plimbare in natura s-au simtit mai putin anxiosi decat cei care au facut o plimbare prin oras. Un alt studiu sugereaza ca plimbarea intr-un spatiu verde reduce activitatea intr-o parte din creier care este asociata cu un risc mai mare pentru depresie si alte boli mintale.
  1. Apelati la suplimente naturale
Exista cateva plante, vitamine si minerale cu efecte excelente asupra sistemului nervos. De exemplu. senzatia de nervozitate este alungata rapid cu ajutorul musetelului, cunoscut pentru efectele sale sedative. Acest lucru se datoreaza faptului ca contine apigenin, un flavonoid care se leaga la aceiasi receptori creierului ca si doua medicamente frecvent prescrise impotriva anxietatii. Acizii grasi Omega-3 acizi grasi pot ajuta la ameliorarea depresiei si a anxietatii. Intr-un studiu, cercetatorii au administrat unui grup de studenti la medicina 2,5 miligrame de acizi grasi omega-3 pe zi si unui alt grup placebo. De-a lungul experimentului, ei si-au testat sangele in perioade cu stres mai scazut si cu cateva zile inainte de un test important. Dupa 12 saptamani, elevii care au luat omega-3 au prezentat o scadere cu 20% a anxietatii fata de cei care au luat placebo. Un ajutor excelent impotriva stresului este si ginsengul. Ginsengul regleaza eficient raspunsul imun si modificarile hormonale cauzate de stres. Pe langa preventia aparitiei bolilor psihice, cum ar fi anxietatea si depresia, ginsengul previne, de asemenea, bolile fiziologice asociate stresului. Exista multe suplimente naturale excelente pentru combaterea stresului masculin cum ar fi astragalus, passiflora, sunatoare, lemn-dulce, magneziu, valeriana. Important este insa ca toate aceste suplimente sa fie luate in combinatie cu micile schimbari de atitudine si cu schimbari ale stilului de viata si de alimentatie pentru ca rezultatele sa fie excelente!
Leave a Reply