Pericolele verii

Pericolele verii Vara pare anotimpul fara niciun fel de griji, in care ne simtim perfect si uitam de toate problemele de sanatate. Si totusi, ca fiecare alt anotimp, vara vine cu anumite pericole ascunse, de care trebuie sa ne ferim. Copii, adulti si batrani, cu totii trebuie sa fim atenti la sanatatea noastra in timpul verii. Pericolele cele mai des invocate ale verii sunt fara indoiala caldura si expunerea indelungata la soare, dar insectele sunt si ele un motiv de atentie. Caldura Incepem cu cel mai evident si mai mare pericol al verii: caldura. Expunerea organismului la temperaturi inalte poate avea efecte nefaste, mai ales pentru noi, europenii, obisnuiti cu clima temperata.  Afectiunile legate de caldura reprezinta un spectru larg de boli, care variaza de la crampe usoare pana la un accident vascular cerebral care poate pune viata in pericol.  Iata care sunt principalele afectiuni cauzate de caldura:
  • Stresul termic: orice persoana poate dezvolta stres termic daca face o activitate fizica intensa si/ sau expusa la temperaturi ridicate. Corpul urmareste in permanenta mentinerea temperaturii la 37C, iar atunci cand temperatura de baza creste, raspunsul organismului este de a transpira si de a creste circulatia sangelui pe suprafata pielii pentru a se raci. Atunci cand capacitatea unui organism de a se raci nu este suficienta pentru a combate expunerea la caldura, pot aparea o serie de simptome si probleme legate de caldura.
  • Crampe: pot aparea crampe dureroase severe ale muschilor la nivelul picioarelor sau abdomenului. Exercitiile cu transpiratie profunda reprezinta o cauza obisnuita a crampelor si acestea apar adesea in timpul racirii organismului, dupa oprirea activitatii. Daca apar crampele, activitatea trebuie oprita si sunt indicate bauturile electrolitice, pentru hidratare si mineralizare.
  • Edemul de caldura: umflarea picioarelor cauzata de acumularea de lichide in tesuturi. Poate fi de obicei tratat prin alternarea intre ridicarea picioarelor si miscarea usoara a picioarelor pentru a creste circulatia.
  • Insolatia: este o urgenta medicala, iar masurile de ajutor trebuie luate de la primele semne. Simptomele (in functie de gravitate) includ dezorientare usoara sau accentuata, slabiciune, greata, varsaturi, cefalee, batai rapide ale inimii, hipotensiune, pierderea constientei. O persoana cu aceste simptome ar trebui sa fie mutata intr-un mediu rece, alimentata cu lichide sarate (electrolitice) si se incearca scaderea temperaturii corpului prin dezbracare, umezire cu un burete rece sau aplicarea de gheata pe extremitati. Daca nu este tratata, insolatia poate duce la accident vascular cauzat de cresterea prea mare a temperaturii in organism (peste 40 de grade).
Problemele legate de caldura pot fi prevenite prin hidratare corecta, purtarea de haine adecvate, usoare si din materiale naturale, petrecerea timpului in spatii racoroase, planificarea activitatilor sportive dis de dimineata sau seara, folosirea de ventilatoare si sisteme de aer conditionat. Insectele Vara fara insecte nu ar mai fi vara! In cazul in care sunteti intepat de o insecta (viespe de exemplu) zona din jurul intepaturii va deveni inflamata si rosie, va fi dureroasa si in acelasi timp, are mancarimi. In schimb, persoanele care au o reactie alergica la o intepaturi vor avea mai multe probleme. O reactie alergica apare atunci cand veninul determina eliberarea anumitor substante chimice in organism, cum ar fi histaminele. Reactia alergica poate fi
  • localizata: este o reactie ceva mai dureroasa decat in cazul unei intepaturi normale
  • sistemica: este o reactie severa care va necesita asistenta medicala imediata
Solicitati un tratament medical de urgenta daca, imediat dupa ce ati fost intepat, aveti oricare dintre urmatoarele simptome:
  • umflare sau mancarime in orice alta parte a corpului
  • reactie cutanata oriunde in alta parte
  • suieraturi, raguseala sau dificultati de respiratie
  • durere de cap
  • greata, varsaturi sau diaree
  • ritm cardiac rapid
  • ameteli sau senzatie de lesin
  • dificultati la inghitire (disfagie)
  • fata sau o gura umflata
  • confuzie, anxietate sau agitatie
De indata ce ati fost intepat de o insecta, ar trebui sa eliminati acul si sacul veninos. Faceti asta prin eliminarea, fie cu unghiile, fie cu ceva dificil, cum ar fi un card bancar. Atunci cand eliminati acul, aveti grija sa nu raspanditi veninul sub piele si sa nu perforati sacul veninos. Nu incercati sa strangeti degetele cu degetele sau cu o pereche de pensete, deoarece puteti raspandi veninul. Pentru a trata intepaturile de insecte, urmati cativa pasi:
  • spalati zona afectata cu sapun si apa
  • puneti un flanel rece in zona
  • ridicati partea corpului care a fost intepata pentru a preveni umflarea
  • evitati scarpinarea zonei deoarece se poate infecta
Pentru tratarea eficienta a intepaturilor, solutia naturala Dermogent este solutia perfecta. Are in compozitie plante cu efecte puternice de combatere a inflamatiei, antimicrobiene si de ingrijire a pielii. Expunerea la soare Lumina soarelui poate fi benefica, dar arsurile solare repetate sau severe pot provoca atat probleme de sanatate imediate, cat si pe termen lung. Potrivit unui sondaj realizat in 2007 de catre Fundatia pentru Cancerul de piele, 42% dintre oameni sufera cel putin o arsura pe an. Arsurile solare usoare provoaca usoare dureri si roseata, in timp ce arsurile severe pot provoca blistere sau eruptii cutanate si pot avea repercusiuni grave. Potrivit Fundatiei pentru Cancerul de piele, chiar si o arsura solara in copilarie sau adolescenta poate dubla mai riscul de melanom. Razele soarelui sunt mai puternice intre 10 a.m. si 4 dupa amiaza, dar riscul de arsuri la soare nu se limiteaza la aceste ore. Pentru a evita supraexpunerea, folositi creme de protectie cu un SPF de cel putin 15 si aplicati crema cu aproximativ 30 de minute inainte de expunerea la soare si apoi din nou la fiecare cateva ore si dupa fiecare sesiune de inot. Nu exista o solutie rapida pentru arsurile solare; se vindeca in timp. Pentru a usura orice disconfort, aplicati comprese reci sau aloe si faceti un tratament anti-inflamator de durere. Consultati un medic daca aveti blistere la nivelul pielii sau daca prezentati febra mare, durere extrema, cefalee, confuzie, greata sau frisoane. Puteti aplica o ceai de galbenele sau de musetel racit. Vara poate fi anotimpul perfect atata vreme cat avem grija de sanatatea noastra si a celor din jurul nostru! Sa aveti o vara minunata!
Leave a Reply