Miscare si sanatate

Miscare si sanatate Nu v-ati intrebat niciodata de ce atunci cand sunteti stresati si obositi visati la o plimbare printr-o padure racoroasa? Cand iesiti in natura simtiti cum va incarcati din nou cu liniste si energie. Nu este de mirare, deoarece atunci va restabiliti legatura cu natura si va lasati in voia ritmurilor naturale. Este secretul pe care lumea moderna l-a pierdut si care, prin lipsa sa, contribuie la exacerbarea stresului si  a problemelor de sanatate ale oamenilor. Armele cu care ne putem lupta impotriva bolilor moderne si stresului sunt simple si la indemana noastra: sa facem miscare, sa mancam sanatos si sa ne acordam mai mult timp pentru viata personala.  Din aceasta ecuatie nu poate lipsi insa nicidecum natura. Fara ea nu putem sa ne recapatam echilibrul si sanatatea. Daca in ceea ce priveste alimentatia naturala lucrurile sunt discutate si disecate peste tot, oglindind preocuparea oamenilor pentru sanatate, nu acelasi lucru se poate spune despre miscarea in natura. Trebuie sa stiti ca nu putem fi cu adevarat sanatosi daca nu acompaniem partea de alimentatie cu cea de miscare in aer liber. Iata de ce. Beneficiile miscarii in aer liber In intreaga lume, 31,1% dintre adulti sunt inactivi fizic. Acest declin este cauzat de progresele industriale si, mai recent, de revolutia digitala.  Este principalul motiv pentru care oamenii au incercat sa caute „o norma” de miscare care sa ne ajute sa ne mentinem sanatatea si au ajuns la o durata de 30 de minute de miscare zilnica.  Aceste 30 de minute de miscare nu sunt „scoase din burta”, ci sunt bine stabilite in urma studiilor care au constatat ca oamenii care se misca 30 de minute in fiecare zi au o sanatate mai buna, sunt mai echilibrati si au o speranta de viata mai mare. 30 de minute de miscare zilnica ne ajuta sa lucram mai eficient inima, sa ne oxigenam mai bine organele si tesuturile si astfel sa le dam un plus de putere in lupta cu bolile si varsta. Miscarea zilnica se traduce si print-o digestie mai buna, un somn mai linistit, o capacitate de memorare si cognitiva mai buna, o viata sexuala implinita. Dar aceste avantaje pot fi imbunatatite prin simpla schimbare a scenariului. In loc sa ne antrenam in sala de forta sau de aerobic, putem iesi sa facem miscare in natura. Este momentul cheie care ne poate schimba perceptia asupra miscarii si a vietii. Este motivul pentru care milioane de oameni s-au lasat antrenati in aventura naturii si au ales sa practice alpinismul, mersul cu bicicleta pe munte, plimbarile in aer liber, alergarile montane, etc. O ipoteza sugereaza ca toti suntem nascuti cu o predispozitie innascuta sa dorim contactul cu natura si, prin urmare, ne dorim activitatea fizica in natura pentru a imbunatati sanatatea. Avantajele miscarii in natura sunt evidente:
  • Poate ajuta la motivatia de a face exercitii fizice prin cresterea nivelului de satisfactie de a scapa
din ciclul zilnic de munca-scoala-casa si prin perceperea miscarii ca o activitate de divertisment
  • Exercitiile fizice par mai usoare atunci cand sunt facute in natura. Cand li se permite sa selecteze automat viteza de mers, participantii tind sa mearga mai repede in aer liber decat in interior. In mod paradoxal, acestia raporteaza un rating mai scazut al efortului perceput.
  • In cazul exercitiilor afara, input-urile din sistemul vizual sunt capabile sa actioneze ca un stimul distractiv, reducand perceptia de efort.
  • Un studiu european a aratat ca persoanele care traiesc intr-un mediu mai verde au de trei ori mai multe sanse sa fie active din punct de vedere fizic, cu o sansa de 40% mai mica de a fi supraponderale sau obeze.
  • Activitatea in aer liber care se desfasoara intr-un mediu natural sau verde determina un grad mai mare de revitalizare.
  • Miscarea in natura imbunatateste stima de sine si amelioreaza starile negative ale dispozitiei, cum ar fi tensiunea psihica, furia si depresia.
  • Indicatorii endocrini de stres: adrenalina, noradrenalina si cortizolul sunt ameliorati dupa expunerea la mediul natural.
  • Activitatea celulelor Natural Killer creste dupa o excursie in natura
Tipuri de activitati Este evident ca lungul sir al beneficiilor miscarii in aer liber poate continua si ca exista numeroase dovezi legate de impactul pozitiv asupra sanatatii. Ce trebuie insa sa stiti este ca nivelul de efort nu trebuie nicidecum sa fie unul extrem sau foarte mare pentru a beneficia de aceste avantaje. Este de ajuns sa facem plimbari lungi in natura, sa ne plimbam cu bicicleta prin padure, sa mergem in drumetie pe munte.  Spatiile verzi sunt cele care ne reincarca fizic si psihic si, atata vreme cat ne miscam acest mediu vom beneficia de efectele pozitive. Cu cat insa miscarea are un caracter mai regulat si intens, are efecte mai puternice asupra sanatatii. Si nu uitati cand iesiti in natura sa ii luati pe cei mici cu dumneavoastra. Este extrem de important sa ii invatati de mici cu miscarea si sa le permiteti sa se conecteze cu natura. Daca nu vor fi obisnuiti cu natura, atunci cand vor deveni parinti, copiii lor vor avea si mai putine sanse sa se bucure de natura. Un ciclu de necunoastere si deconectare va fi apoi transferat din generatie in generatie. Costurile umane ale acestei separari includ dificultati de atentie si probleme de comportament, rate mai ridicate de boala emotionala si fizica si utilizarea diminuata a simturilor. Imbratisati copacii! Nu in ultimul rand, de fiecare data cand iesiti in natura incercati sa faceti un exercitiu: imbratisati un copac! Exista dovezi care arata ca arborii ajuta la ameliorarea multor probleme de sanatate, cum ar fi bolile mintale, ADHD, depresia, capacitatea de a atenua durerile de cap, timpul de reactie si nivelurile de concentrare. Mai ales copii beneficiaza de efecte psihologice si fiziologice pozitive semnificative atunci cand interactioneaza cu plantele si copacii. Abilitatile lor cognitive si emotionale se imbunatatesc si jocurile lor sunt mai creative in zonele verzi. Este deci momentul sa va luati pantofii sport sau ghetele in picioare sau sa scoateti bicicleta din debara. Vara de-abia incepe si pariul cu sanatatea trebuie castigat!
Leave a Reply