Diabetul este o boala grava determinata de un nivel prea mare al glicemiei in sange, care afecteaza o persoana pe intreg parcursul vieţii. Principalele feluri de diabet intalnite sunt cel de tip 1 şi cel de tip 2, dar exista şi tipuri mai rare.
Ce este diabetul?
Ceea ce caracterizeaza diabetul este nivelul ridicat de glucoza (zahar) in sange.
Glucoza este necesara funcţionarii organismului nostru, fiind cea care ne da energie. Obţinem glucoza prin descompunerea carbohidraţilor din alimentaţie. in plus, avem nevoie de un hormon numit insulina, eliberat de pancreas, care permite glucozei sa iasa din sange şi sa intre in celule pentru a le da energie. Pancreasul simte cand glucoza este prezenta in sange şi cantitatea in care este prezenta, şi elibereaza o cantitate potrivita de insulina pentru a permite glucozei sa ajunga in celule.
in cazul oamenilor afectaţi de diabet, acest sistem nu funcţioneaza. Exista cazuri in care organismul nu produce deloc insulina (diabet de tip 1) şi cazuri in care pancreasul produce o cantitate prea mica de insulina sau insulina produsa nu funcţioneaza eficient (diabet de tip 2).
Din cauza faptului ca glucoza nu poate intra in celule, apar o serie intreaga de probleme: urinare excesiva, sete, oboseala, slabire nejustificata, un risc mai mare de infecţii sau vindecarea mai inceata a ranilor. in timp, nivelurile de glucoza ridicate pot duce la afectarea inimii, ochilor, picioarelor sau rinichilor.
O boala care poate fi imblanzita
Diagnosticul de diabet este infricoşator pentru toţi cei care il primesc. Cu toate acestea, trebuie ştiut ca majoritatea bolnavilor de diabet pot, cu tratamentul corect şi urmand un anumit stil de viaţa, duce o viaţa lunga şi fara complicaţii de sanatate.
insa, de asemenea, trebuie ştiut ca NU exista un tratament care sa vindece diabetul. Exista doar metode de a ţine in frau aceasta boala.
Exista metode naturale de a ameliora diabetul. De exemplu: respiraţia profunda sau relaxarea musculara ajuta la eliberarea stresului care are afecteaza nivelurile de zahar din sange, anumite suplimente naturale ajuta la ameliorarea diabetului, iar o alimentaţie raţionala poate ajusta nivelul de glucoza din sange.
Pentru a stapani diabetul trebuie sa invaţaţi sa urmaţi cateva reguli:
Verificaţi nivelul zaharului din sange. in funcţie de ce nivel de zahar aveţi in sange, veţi şti cum sa echilibraţi dieta, exerciţiile fizice şi metodele de relaxare (inclusiv somnul).
Planificati ce veţi manca la fiecare masa. Mai jos sunt descrise cateva dintre alimentele care va fac bine şi care va pot face rau.
Faceţi mişcare. Exerciţiile fizice sunt excelente pentru a va ajuta sa va menţineţi in forma, sa ardeti calorii si sa va normalizati nivelurile de glucoza din sange.
Nu uitaţi sa mergeţi regulat la medic!
Ce sa mancaţi şi ce nu!
- Ce sa nu includeţi in dieta
Anumite alimente afecteaza in mod negativ nivelul glicemiei, provoaca inflamatii si declanseaza raspunsuri imune.
Zahar rafinat: creşte rapid glicemia din sange, sucurile si alte bauturi dulci fiind cele mai nocive. Cea mai buna optiune este trecerea la stevia, un indulcitor natural care nu are un impact atat de mare.
Cereale: in special granele care conţin gluten, cum ar fi graul, contin cantitati mari de carbohidrati care sunt descompuşi in zahar in doar cateva minute de la consum. Glutenul poate provoca inflamatie intestinala, care afecteaza hormoni precum cortizolul si leptina si poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange.
Alcool: poate creste periculos zaharul din sange si poate duce la toxicitate hepatica.
Alimente bogate in fibre: contribuie la incetinirea absorbtiei glucozei, la reglarea nivelului de zahar din sange si sprijina detoxifierea. Mancaţi cel putin 30 de grame de fibre pe zi, care pot proveni din legume (cum ar fi varza de Bruxelles, mazare si anghinare), avocado, fructe de padure, nuci si seminte, in special seminte de chia si seminte de in.
Alimente bogate in crom: cromul este un nutrient implicat in metabolismul normal al carbohidratilor si al lipidelor. Alimentele bogate in crom pot imbunatati factorul de toleranta la glucoza din organism si pot echilibra in mod natural nivelul glucozei din sange. Se poate gasi in branza, fasole verde, drojdie de bere si carne de vita (organica).
Alimente bogate in magneziu: magneziul poate ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange deoarece joaca un rol in metabolismul glucozei. Cercetarile arata ca diabetul este frecvent asociat cu deficitul de magneziu. Poate fi gasit in spanac, seminte de dovleac, migdale, iaurt si fasole neagra.
Grasimi sanatoase: acizii grasi regasiti in uleiul de nuca de cocos si uleiul de palmier rosu pot ajuta la echilibrarea nivelului zaharului din sange si servesc drept sursa de combustibil pentru organismul dumneavoastra, in detrimentul zaharului. Consumaţi lapte de nuca de cocos, unt de ghee.
Proteine: alimentele proteice au efect asupra nivelurilor de glucoza din sange si pot incetini absorbtia zaharului. Unele dintre cele mai bune surse de proteine curate includ pestele salbatic, care contine grasimi omega-3 care reduc inflamatia, carnea de vita şi pui organice şi ouale.
Alimente cu indice glicemic scazut: indicele glicemic al unui aliment vorbeşte despre potentialul de a creşte glicemia. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt convertite in zahar dupa ce au fost consumate, mai repede decat alimentele cu continut scazut de glicemie. Concentrati-va alimentaţia pe alimente cu indice glicemic scazut, cum ar fi legumele fara amidon, fructele de padure, nucile, semintele, avocado, nuca de cocos, carnea organica, ouale, pestele salbatic si laptele crud.
Suplimente naturale
Exista anumite substanţe naturale care au efect in ameliorarea diabetului
Picolinatul de crom are o influenţa benefica asupra sensibilitaţii la insulina. O recenzie publicata in Diabetes Technology and Therapeutics a evaluat 13 studii care au raportat o imbunatatire semnificativa a controlului glicemic si reduceri substantiale ale hiperglicemiei si hiperinsulinemiei dupa ce pacientii au utilizat suplimente de picolinat de crom.
Castravetele amar contine cel putin trei substante active cu proprietati antidiabetice, inclusiv carantin, care a fost confirmat ca are un efect de scadere a glicemiei, vicina si un compus asemanator insulinei cunoscut sub denumirea de polipeptida-p. Aceste substante lucreaza individual sau impreuna pentru a ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Este, de asemenea, cunoscut faptul ca acest fruct contine o lectina care reduce concentratiile de glucoza din sange prin actiunea asupra tesuturilor periferice si suprimand apetitul (in mod similar cu efectele insulinei din creier).
Frunzele de maslin au capacitatea de a scadea sensibilitatea la insulina si de a creste productia de insulina de catre pancreas. intr-un studiu clinic randomizat, dublu-orb, cercetatorii au impartit 46 de barbati supraponderali in doua grupuri. Au dat unui grup extract de frunze de masline şi celuilalt grup placebo timp de douasprezece saptamani. Cercetatorii au descoperit ca extractul de frunze de masline a redus rezistenta la insulina cu o medie de 15% si a marit productivitatea celulelor beta ale pancreasului - care produc insulina - cu 28%.Cercetatorii au ajuns la concluzia ca suplimentarea cu polifenoli din frunze de masline timp de 12 saptamani imbunataţeşte semnificativ sensibilitatea la insulina si capacitatea de secretie pancreatica a celulelor beta la barbatii de varsta mijlocie supraponderala, cu risc de aparitie a sindromului metabolic.
Uleiul de peşte poate contribui la imbunatatirea markerilor diabetului prin reducerea nivelurilor de trigliceride si cresterea nivelului de colesterol HDL.
Daca doriti sa va echilibrati nivelul zaharului din sange si sa vedeti cat de repede rezultate, concentrati-va pe o dieta bazata pe proteine, grasimi sanatoase si a fibre la fiecare masa, faceţi mişcare regulat şi incercaţi sa controlaţi cat mai bine nivelul de stres.