Somnul, cel mai bun aparator al sanatatii

Somnul, cel mai bun aparator al sanatatii Pentru cei care il vaneaza noapte de noapte, este cel mai pretios lucru. Cei care au parte de el fara efort de el nu il apreciaza indeajuns. Somnul este la fel de important pentru sanatate ca si mancarea sau miscarea! Ceasul biologic al organismului este astfel setat incat sa intre periodic in starea de repaus si sa dea voie tuturor organelor si sistemelor sa isi regleze activitatea si sa se odineasca.  Din pacate insa, in lumea moderna, ceasul biologic interior a fost afectat serios din cauza ritmului de viata si al schimbarii artificiale a ciclului noapte-zi (prea multa lumina artificiala, prea putin timp de repaus) si astfel am ajuns sa dormim mai putin si mai prost decat in trecut. Somnul a suscitat o curiozitate si o atractie deosebita asupra oamenilor de-a lungul timpului. Ce se intampla cand dormim? Unde „ne ducem”? De ce trebuie sa „pierdem” timp dormind? Cercetatorii au incercat sa raspunda la o parte dintre aceste intrebari si au ajuns la concluzia ca somnul este esential pentru viata si sanatate: are un rol critic in functionarea mecanismului imunitar, in metabolism, pentru memorie, invatare si alte functii vitale. Consecintele lipsei de somn Lipsa de somn nu se traduce numai prin lipsa totala a somnului, ci si prin somn insuficient si de proasta calitate. Acesta are consecinte directe asupra starii noastre de sanatate care pot varia de la stari de oboseala la declansarea unor afectiuni cronice. Un somn prost are ca efecte directe cateva probleme de sanatate:
  • Ingrasare
Fara nici un dubiu, lipsa somnului a fost corelata de numeroasele cercetari cu un castig de greutate. Persoanele cu o durata scurta de somn au tendinta de a cantari semnificativ mai mult decat cei care au un somn bun. Mai mult, durata scurta de somn este considerata a fi unul dintre factorii de risc pentru obezitate. Unul dintre studiile recente de tip recenzie, a tras concluzia ca adultii si copiii cu o durata scurta de somn au un risc de a deveni obezi de 55%, respectiv 89%! Printre legaturile identificate intre lipsa de somn si castigul in greutate se numara disparitia motivatiei de efort fizic si dereglarile hormonale.
  • Lipsa de concentrare
Functiile creierului sunt direct dependente de capacitatea acestuia de a functiona optim. Iar creierul nu poate face acest lucru doar daca are parte de o odihna adecvata. Poate ca nici un alt efect al lipsei de somn nu este atat de evident ca cele asupra creierului.  In urma lipsei de somn apar erori de judecata, lipsa concentrarii, afectarea performantelor mentale si a productivitatii. Au fost efectuate numeroase studii pentru corelarea capacitatii mentale si a lipsei de somn, iar rezultatele au relevat toate impactul major asupra functiilor cognitiv.  De la masurarea procentelor de greseli de judecata, la identificarea unor „simptome” similare cu intoxicatia etilica, efectele lipsei de somn sunt majore. In revers, efectele unui somn bun sunt direct corelate cu performante cognitive foarte bune si o capacitate de memorare mai buna.
  • Performante atletice slabe
Daca vreti sa va mentineti in forma si sa aveti puterea de a face exercitii fizice la un nivel ridicat, trebuie sa dormiti!  Dupa un somn bun, capacitatea noastra de reactie, precizia, viteza si starea mentala sunt imbunatatite si ne permit sa ne bucuram de o capacitate mai buna de exersare si de o stare de bine!
  • Risc de infarct
Calitatea si durata somnului pot avea efecte majore asupra maximizarii factorilor de risc pentru boli cronice, inclusiv boli de inima.  Un somn mai scurt de 7-8 ore pe noapte este legat de un risc crescut de boli cardiace si accidente vasculare cerebrale.
  • Risc de diabet
Da, desi pare ciudat, lipsa somnului este asociata direct cu metabolismul glucozei si cu reducerea sensibilitatii la insulina.  Cei care dorm mai putin de sase ore pe noapte au un risc crescut de diabet de tip 2. De asemenea, un studiu efectuat pe un lot de barbati tineri sanatosi a aratat ca restrictionarea duratei de somn la 4 ore pe noapte timp de 6 nopti a dus la simptome de pre-diabet! Simptomele au disparut dupa normalizarea perioadei de somn, dupa numai o saptamana.
  • Depresie
Stiati ca peste 90% dintre pacientii cu depresie se plang din cauza lipsei somnului? Problemele de sanatate mintala, printre care si depresia, sunt strans legate de lipsa somnului si a problemelor legate de somn. Beneficiile somnului La fel cum lipsa somnului creeaza probleme, un somn bun si odihnitor aduce o serie de avantaje clare: imbunatateste imunitatea, reduce stresul, imbunatateste memoria, scade tensiunea arteriala, ajuta la reducerea inflamatiei din organism, ajuta la o stare de spirit mai buna si va ajuta sa va mentineti greutatea! Sfaturi pentru un somn sanatos Obiceiurile sanatoase pot face o mare diferenta in calitatea somnului. Daca urmati constant sfaturile de mai jos veti avea un somn sanatos, care va va incarca de energie! Urmati un program de somn, chiar si in week-end. Acest  lucru va va ajuta sa va reglati ceasul intern ceea ce va avea consecinte directe asupra duratei si calitatii somnului.  In plus, inainte de culcare, faceti ceva relaxant. Printre activitatile relaxante se numara plimbarile sau cititul. Nu uitati ca una dintre cele mai bune metode de a adormi seara este sa faceti exercitii in timpul zilei! Exercitiile in forta sunt cele mai bune, dar si exercitiile usoare sunt mai bune decat nici unul! De asemenea, creati-va un mediu potrivit de somn: aerisiti camera, eliminati sursele de zgomot si lumina, reglati temperatura astfel incat sa nu depaseasca 19-20 de grade. Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa ne aplecam cu atentie asupra somnului, sa il reevaluam si sa avem grija ca perioada de odihna pe timpul noptii sa devina prioritara in fata oricaror altor activitati pentru a avea o stare de sanatate perfecta!
Leave a Reply