Sunteti gata pentru o viata fara zahar?

Sunteti gata pentru o viata fara zahar? Nuuu. Acesta este raspunsul celor mai multi dintre noi. “Indulcim” atunci provocarea si o transformam in “sunteti gata sa incepeti o viata fara zahar rafinat?”. Ei, parca suna altfel si multi dintre noi s-ar incumeta daca ar sti care sunt avantajele unei astfel de diete. Ca sa stim la ce sa ne asteptam, am cercetat internetul si am aflat opiniile celor care au incercat o astfel de dieta, fara zaharuri rafinate. Majoritatea celor care au apelat la o alimentatie cat mai naturala, lipsita de paine din comert, prajituri, bomboane, mezeluri (da, da, au zahar!), au declarat ca acest lucru...le-a schimbat viata! In bine, bineinteles. Dar...de ce zaharul este rau? Daca mai aveati nevoie de motive pentru a renunta la zahar, iata doar cateva dintre acestea:
  1. Zaharul adaugat nu contine nutrienti esentiali, ci numai calorii "goale".
  2. Favorizeaza aparitia si dezvoltarea cariilor.
  3. Supraincarcarea ficatului cu fructoza poate contribui la aparitia ficatului gras. Ne referim la fructoza adaugata in exces in alimente, nu la cea din fructe.
  4. Zaharul poate provoca rezistenta la insulina, primul pas spre diabet.
  5. Rezistenta la insulina poate progresa la diabetul de tip II.
  6. Exista dovezi ca zaharul, din cauza efectelor nocive asupra metabolismului, poate contribui la aparitia cancerului.
  7. Pentru ca ajuta la eliberarea masiva a dopaminei in creier, zaharul da dependenta.
  8. Zaharul este un factor care contribuie la obezitate atat la copii, cat si la adulti.
  9. Zaharul contribuie la cresterea colesterolului si la bolile de inima.
Cum supravietuim unei diete fara zahar? Este foarte simplu: apelam la mese bazate pe fructe si legume, carne slaba, nuci si alune, oua si branzeturi. Adica la o alimentatie variata, echilibrata si completa! Cum alegem alimentele? Este mai simplu de spus decat de facut si asta pentru ca industria alimentara a luat un asemenea avant incat nu mai stim cu exactitate ce este si ce nu este natural si integral. Gasim zahar in paine, mezeluri, in lapte, in sucuri naturale, in cereale si in cate si mai cate! Ca ghid de alegere al alimentelor, alegeti doar fructe si legume, faina integrala, carne slaba, oua si branzeturi (mai ales tari).  In rest, va trebui sa va transformati intr-un mic maniac al citirii etichetelor pentru a descoperi zaharul ascuns in alimente si un maestru in a-l evita. Carbohidrati si zaharuri? Ati auzit probabil de sfaturile de a nu consuma alimente cu prea multi carbohidrati insa nu stiti de ce... Raspunsul este simplu. Exista doua forme principale de carbohidrati:
  • carbohidrati simpli (sau zaharuri simple): inclusiv fructoza, glucoza si lactoza, care se gasesc si in fructe, dar si zaharul rafinat
  • carbohidrati complecsi (sau amidon): gasiti in alimente cum ar fi cartofi, cerealele integrale, orezul si painea
Toti carbohidratii sunt descompusi in zaharuri simple, care sunt absorbite in sange. Pe masura ce creste nivelul zaharului, pancreasul elibereaza insulina, care este necesara pentru a muta zaharul din sange in celule, unde zaharul poate fi folosit ca energie. Concluzia este simpla: apelati la cat mai multi carbohidrati complecsi, care se descompun incet si furnizeaza energie continua celulelor. De asemenea, trebuie sa stiti ca, in momentul in care alegeti o dieta fara prea multi carbohidrati si zahar adaugat, corpul va procesa grasimea mai eficient si o va folosi ca sursa de energie. Puteti manca deci grasimi sanatoase fara frica de a va ingrasa. Cat de greu va fi? Unii dintre cei care au trecut prin aceasta experienta au declarat ca au resimtit dureri de cap, oboseala si pofte nebune dupa zahar. Insa toate acestea trec intr-un interval scurt, de la doua zile la o saptamana. Este important sa faceti miscare si sa beti apa si veti vedea ca dupa perioada de reabilitare veti incepe sa va simtiti extraordinar de bine. Iata care sunt beneficiile In afara energiei si starii de bine pe care o veti resimti, cei care au scos zaharul rafinat din dieta ne spun ca: - Pofta de zahar va fi drastic redusa - Nu veti mai resimti atat de puternic senzatia de foame, deoarece corpul va fi folosit direct ca sursa de energie. - Nu veti mai resimti atat de tare caldura si oboseala. Nivelul de energie va fi mult imbunatatit si se va mentine constant pe parcursul intregii zile, veti fi mai calm si mai relaxat. - Veti pierde in greutate rapid la inceputul dietei, iar scaderea in greutate va fi constanta apoi pana cand corpul se va stabiliza la un nivel optim. - Veti reusi sa preveniti o serie de boli: probleme psihice, obezitate, chiar si anumite tipuri de cancer. - Pielea dumneavoastra se va simti muult mai bine, va fi stralucitoare si neteda. Unele persoane vor resimti unele beneficii mai puternic, altele mai putin, in functie de cat de drastica va fi dieta fara zahar si cat de mult zahar consuma fiecare inainte de aceasta dieta. Cu siguranta insa, chiar si daca doar veti reduce consumul de zahar, fara a-l elimina complet, va veti bucura de cateva beneficii clare care va vor demonstra ca a manca cat mai natural este o cale directa spre o sanatate mai buna!  
Leave a Reply