Incepe scoala. Fara griji!

Incepe scoala. Fara griji! Copiii aşteaptă nerăbdători să se reîntâlnească cu colegii de şcoală şi să îşi povestească unul altuia isprăvile din vacanţă. Părinţii au emoţii legate de modul în care se vor descurca la şcoală şi fac deja în minte planul zilnic pentru şcoală: mic dejun, şcoală, lecţii, o alimentaţie corectă. Nu uită nici de suplimentele naturale, esenţiale pentru un sistem imunitar puternic, pregătit să facă faţă zecilor de viruşi care vor colinda prin şcoală odată cu primele zile reci. Pentru a fi feriţi de îmbolnăviri şi pentru a avea un randament bun la şcoală, copiii trebuie să mănânce bine, să doarmă suficient şi să fie feriţi de stres. Pare simplu, însă uneori aceste mici reguli ridică obstacole insurmontabile pentru părinţi. Din cauza vitezei la care trăim noi şi copiii noştri, alimentaţia haotică, timpul scurt de somn şi stresul sunt mai frecvente decât oricând. Ce mănâncă un şcolar puternic? Alimentaţia raţională este un concept care bazat pe date ştiinţifice care prevede anumite cantităţi şi tipuri de alimente şi nutrienţi pentru ca organismul să dispună de un ansamblu nutriţional optim. În cazul şcolarilor sunt precizate procente optime de fructe, legume, carne, lactate, panificaţie traduse într-un aport caloric corect, hrănitor şi echilibrat. Conceptul a stârnit entuziasm în anii ’70, ’80 însă a trecut într-un con de umbră odată cu explozia consumerismului şi a mâncării gata ambalate şi chiar gata preparate. Astăzi, alimentaţia corectă a şcolarului este lăsată la intuiţia părinţilor şi este ameninţată de un marketing agresiv de produse alimentare destinate copiilor, de multe ori cu un conţinut caloric scăzut dar pline de zaharuri, aditivi, coloranţi şi alte substanţe chimice. Noi vă propunem să uitaţi, cel puţin pentru lunile de toamnă şi de iarnă de alimentele procesate, de dulciuri la discreţie şi de snacks-uri la pungă şi să vă reîntoarceţi la…gătit! Mâncarea gătită în casă este nutritivă, hrănitoare şi gustoasă. Părinţii de astăzi invocă lipsa timpului necesar pentru a găti, dar suntem convinşi că atât copiii, cât şi dumneavoastră veţi fi pe termen scurt-mediu mult mai sănătoşi şi plini de energie. Efortul merită! Nutriţia bună oferă baza unui sistem imunitar puternic. Copiii care mănăncă prost sunt mai predispuşi îmbolnăvirilor şi contactării viruşilor şi tind să fie bolnavi o vreme mai îndelungată. Lista nutrienţilor de care sistemul imunitar are nevoie este lungă şi include vitamina C, zinc, fier, vitamina A, calciu, seleniu etc. Dar plantele (legumele, fructele şi plantele medicinale) mai vin cu un arsenal de substanţe fitochimice care ajută la stimularea sistemului imunitar şi la capacitatea organismului de a absorbi şi folosi vitaminele şi mineralele din alimentaţie. Pentru ca şcolarul să aibă un sistem imunitar puternic, în lunile reci îi puteţi îmbogăţi alimentaţia cu următoarele fructe şi legume: Morcovi: sursă bogată de betacaroten, un antioxidant care poate fi convertit în vitamina A în organism. Ceapă, usturoi: conţin quercitină care are proprietăţi antivirale şi antibacteriene, care nu este distrusă la gătit! Avocado: o sursă bogată de vitamina E, esenţială pentru reglarea mecanismelor de apărare ale organimului. Spanac, varză: bogate în fier şi alte minerale Conopida: ruda mai nebăgată în seamă a broccoli-ului conţine glucozinolaţi, precum şi vitaminele B şi fibre, esenţiale pentru imunitate. Fasole şi linte: sănătatea intestinală este esenţială pentru imunitate. Legumele sunt bogate în fibre solubile și amidon rezistent, ambele care alimentează bacteriile bune în intestin și, la rândul lor, sporesc funcția imună. Ele oferă, de asemenea, proteine vegetale și o gamă largă de substanțe nutritive. Nuci şi seminţe: oferă vitamina E, fibre, grăsimi sănătoase, magneziu, zinc. Kiwi: o super rezervă de vitamina C! Scut împotriva răcelilor Mâncarea hrănitoare şi diversificată este de obicei de ajuns pentru a-i asigura copilului toate substanţele nutritive de care are nevoie organismul pentru a-şi construi un sistem imunitar puternic. Putem însă să îi administrăm şi suplimente naturale, bazate pe plante medicinale cu efecte terapeutice excelente, pentru a-i feri de răceli şi alte infecţii virale. Nu trebuie să uităm să apelăm şi noi la suplimente alimentare, pentru a păstra afară  din casă orice urmă de virus! Spre deosebire de infecţiile bacteriene la care pot fi administrate antibiotice, infecţiile virale nu au un antidot imediat şi de aceea, cea mai bună cale de protecţie este o imunitate puternică. Iată care sunt plantele medicinale cu proprietăţile antivirale cele mai puternice, care inhibă eficient dezvoltarea viruşilor. Toate sunt excelente pentru stimularea sistemului imunitar, care permite organismului să reacţioneze rapid şi să anihileze agenţii virali patogeni. Socul: are efecte puternice în ameliorarea gripei, herpesului, infecţiilor virale. Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a concluzionat că poate fi folosit cu succes împotriva gripei de tip A şi B. Echinacea: conține compuşi care inhibă proliferarea virusurilor şi scad astfel intensitatea şi durata răcelilor şi gripei. Calendula: are cantități mari de flavonoizi, antioxidanți care protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi şi care luptă eficient cu virusurile şi bacteriile. Petalele uscate ale plantei sunt folosite în tincturi şi unguente pentru tratarea infecțiilor, arsurilor, rănilor și vindecărilor rapide. Usturoi: experimentele arată că usturoiul este foarte eficient în uciderea a nenumărate microorganisme patogene. Datorită proprietăților sale antivirale, usturoiul poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor oculare și ca remediu natural pentru infecția urechilor. Astragalus: un studiu din 2004 a evaluat efectele astragalusului asupra virusului herpes simplex de tip 1 și a constatat că planta are efecte evidente de inhibare. Astragalus are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și este utilizat pentru îngrijirea rănilor. Ghimbir: previne acumularea de toxine care lasă organismul expus infecțiilor virale, fungice și bacteriene. Lemn dulce: Jurnalul Chinez de Virusologie a publicat o revizuire de studii care confirmă activitatea antivirală a rădăcinii lemnului dulce datorată conținutului său triterpenic. O altă publicație din 2010 menționează efectul său antioxidant, de neutralizare a radicalilor liberi și cel de imunostimulare. * Începerea şcolii nu trebuie să însemne şi începerea grijilor legate de sănătatea copiilor. O alimentaţie bună, o perioadă optimă şi regulată de somn, o igienă corectă şi suplimentele naturale pot ţine la distanţă îmbolnăvirile cauzate de viruşii de la şcoală. Regulile trebuie urmate atât de copii, cât şi de adulţi pentru a evita îmbolnăvirile între membrii familiei. Vă dorim un an şcolar uşor şi plin de succese!
Leave a Reply