Imunitatea – punctul 0 al sanatatii

Imunitatea – punctul 0 al sanatatii

De ce sistemul imunitar lasa uneori garda jos si permite imbolnavirea? Oare putem face ceva sa stimulam imunitatea si sa ne ferim de boli?

Imunitatea reprezinta caracteristica organismului de a se apara in fata agresiunilor mediului extern, a virusurilor, microbilor si altor agenti patogeni. De imunitate este responsabil sistemul imunitar, iar aici lucrurile incep sa se complice, deoarece sistemul imunitar este extrem de complex. Oamenii de stiinta de-abia acum incep sa intrezareasca complexitatea lui si a interdependentelor intre diferitele parti ale organismului.

Minunea numita imunitate a intrigat generatii intregi de cercetatori si oameni de stiinta care si-au pus intrebarea cum de organismul este capabil sa raspunda prompt in momentul in care este atacat de virusuri sau bacterii dar si ce poate face acest raspuns mai rapid si mai eficient?

Un sistem imunitar sanatos poate invinge organismele patogene care intra in organism si poate stopa imbolnavirea. Ca sa creionam o schita ultra simpla, inchipuiti-va zecile de tipuri de celule ale sistemului imunitar se activeaza in functie de microbii care intra in organism si asigura o linie eficienta de protectie. Corpul produce mult mai multe celule imunitare, de exemplu limfocite, decat va utiliza, dar el se pregateste continuu pentru un eventual atac. Celulele mor dupa infruntarea cu elementul patogen sau dupa depasirea duratei de viata si se apoi sistemul imunitar produce noi celule, reinnoind in permanenta soldatii aflati la datorie.

Stilul de viata

Cand vine vorba de a mentine si stimula sistemul imunitar, se stie cu siguranta ca un stil de viata sanatos ajuta la asigurarea unui echilibru in organism, de care sistemul imunitar profita in mod direct.

De aceea, este necesar sa:

- Ne mentinem o greutate sanatoasa

- Nu fumam

- Nu consumam alcool in exces

- Avem o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale si saraca in grasimi saturate

- Facem regulat sport

- Sa dormim bine

In plus, pentru a ne proteja impotriva bolilor este esential sa urmam masurile de igiena elementare si sa facem controale medicale regulate, mai ales daca facem parte dintr-un grup de varsta cu risc marit.

Inamicul tacut

Unul dintre cei mai mari inamici ai imunitatii este stresul. Nepalpabil, greu de cuantificat si de controlat, stresul face parte, din pacate, din viata majoritatii celor care traiesc in lumea moderna. Pana nu demult, medicina moderna trata cu scepticism legatura dintre emotiile pshice si reactiile fizice. Astazi, este pe deplin recunoscut faptul ca unele boli cum ar fi diareea, uritcaria si chiar unele boli de inima sunt un raspuns direct al impactului emotional. De aici, mergand mai departe, multi medici si oameni de stiinta au incercat sa conduca cercetari care sa puna in evidenta faptul constatat empiric ca un om aflat sub stres cronic se imbolnaveste mai usor si, de multe ori, mai grav. Este insa extrem de complicat sa se realizeze astfel de studii din cateva motive: factorii de stres sunt diferiti pentru fiecare om in parte, perioada de stres are impact diferit pentru diferiti oameni, pe scurt nu se pot reproduce conditii similare pentru un grup de oameni. Evidentele insa nu inceteaza sa apara si sa arate faptul ca stresul este, fara indoiala, unul dintre inamicii capabili sa subtieze si sa deterioreze linia de aparare a organismului, imunitatea.

Sportul – bun pentru toata lumea

Ce poate imbunatati starea de spirit, stimuleaza capacitatea de a face fata infectiilor, reduce riscul de boli de inima, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si cancer de colon? Raspunsul este exercitiile fizice regulate! Sute de studii demonstreaza ca exercitiile fizice ne ajuta sa ne simtitim mai bine si sa traim mai mult. Schimbati-va deci rutina si faceti sport de trei ori pe saptamana. Schimbarile resimtite vor fi colosale!

Plantele – prietenele de mii de ani

La fel de complexe ca si sistemul imunitar, plantele sunt folosite de mii de ani pentru stimularea imunitatii. Poate ca nu toate efectele lor au fost puse pe baze stiintifice de lumea medicala, insa folosirea lor timp de sute de ani poate fi considerata cel mai longeviv studiu din istorie.

Plantele dispun si ele de un sistem imunitar si au proprietati antivirale, antiinflamatoare si antimicrobiene, esentiale in lupta cu microbii si virusurile. In plus, multe dintre ele sunt capabile sa stimuleze raspunsul autoimun al organismului si sa il faca sa raspunda corect si rapid infectiilor.

Plante ca echinacea, astragalus, usturoi, soc, noni etc, pot influenta imunitatea prin stimularea de celule imunitare si cresc capacitatea de adaptare si regenerare a organismului.

Suplimentele pe baza de plante pot face diferenta de asemenea in simptomatologia unei boli: echinaceea poate ajuta si la prevenirea impotriva racelilor, dar si la ameliorarea simptomelor gripei si racelii. Orientati-va catre produse ale producatorilor consacrati pentru a evita suplimentele fara valoare in sustinerea liniei de aparare a organismului. Doar asa puteti fi siguri ca ati achizitionat un produs care va ajuta cu adevarat sa fiti mai sanatos!

Leave a Reply