Suplimente nutritive

De ce sunt necesare suplimentele nutritive?

  • Ajuta la remedierea carentelor nutritionale

  • Sustin functionarea corecta a organismului

  • Asigura micronutrientii pe care nu ii obtinem din dieta zilnica

De ce se cheama pastilele cu minerale si vitamine si cele din plante suplimente nutritive? Raspunsul este simplu: sunt produse care ajuta la suplimentarea micronutrientilor pe care organismul nu ii poate obtine din dieta zilnica.

Aceasta suplimentare pare lipsita de o importanta majora, insa nu este deloc asa. La baza debutului multor boli sta un dezechilibru nutritional indelungat. Mentinerea unui nivel optim de micronutrienti ajuta organismul sa functioneze corect si sa isi indeplineasca cu brio toate functiile. Digestia, circulatia sau procesele cognitive au toate nevoie de anumite substante ca sa poata functiona bine. Daca organismul este lipsit pe termen lung de anumiti micronutrienti, unul sau mai multe procese fiziologice incep sa functioneze defectuos, ceea ce poate duce la declansarea bolilor.

Dieta, extrem de importanta

Micronutrientii ne ajuta sa ii asiguram organismului energia si echilibrul de care are nevoie pentru a ramane sanatos. Majoritatea acestor micronutrienti provine din alimentatie, iar o dieta corecta bazata pe legume, fructe, peste, cereale si lactate este cea care sta la baza unei stari bune de sanatate.

 

Dar in momentul in care nu mancam indeajuns de multe tipuri de mancare si in cantitatile suficiente, organismul isi consuma incet rezervele sale de vitamine, minerale si alti micronutrienti si intervine dezechilibrul nutritional.

Modul principal de rezolvare al acestor dezechilibre pare simplu: apelarea la un mod corect de alimentatie, bazat pe toate grupele de alimente. Micronutrientii din alimente sunt cei recunoscuti cel mai usor de catre organism si sunt metabolizati corect, adica sunt descompusi si folositi pentru functiile organismului.

Dar cati dintre oamenii din ziua de astazi reusesc sa aiba o dieta completa si variata? Sa manance zilnic fructe, legume, cereale, carne slaba, lactate, toate de calitate buna si lipsite de conservanti si alte substante chimice? Foarte putini!

Suplimentele alimentare, absolut necesare

Majoritatea oamenilor nu au o alimentatie corecta, variata si completa si nu ii pot asigura organismului toti micronutrientii de care acesta are nevoie. Exista de asemenea perioade in viata oamenilor in care acestia au nevoie de un suport nutritional mai puternic, cum ar fi in cazul copiilor mici, femeilor gravide, persoanelor care fac sport de performanta, celor cu un sistem imunitar slab, celor bolnave sau persoanelor in varsta.

Rolul suplimentelor alimentare (vitamine, minerale si produse din plante) este sa ajute organismul sa treaca de perioadele vulnerabile cauzate de carentele nutritionale sau de perioadele in care este slabit de boala sau de o crestere a cerintelor nutritionale.

Cercetarile recente au aratat ca din dieta noastra lipsesc cantitati importante din nutrienti esentiali ca potasiu, calciu, magneziu sau vitaminele A, C si D. Si nu sunt singurele substante pe care nu reusim sa le luam in mod suficient din alimente. Din fericire, exista astazi suplimentele alimentare cu ajutorul carora putem restabili rapid si usor echilibrul nutritional al organismului.

Sintetice sau naturale?

Trebuie sa stiti ca nu toate suplimentele sunt naturale. Exista numeroase vitamine, de exemplu, obtinute pe cale chimica, numite vitamine de sinteza. Eficienta lor este mult scazuta din cauza faptului ca nu beneficiaza de intregul complex de minereale si alte substante in care se regasesc in stare naturala si care ajuta la metabolizarea lor corecta de catre organism. Ca urmare, o mare parte din aceste vitamine nu sunt absorbite de catre organism si sunt excretate rapid.

Si alte suplimente nutritive pot contine substante chimice care care interfereaza cu capacitatea lor de a ajuta eficient organismul.

Suplimentele naturale, cele care contin complexe naturale de vitamine si minerale sau cele bazate pe plante sunt cele mai bune pentru a ajuta organismul sa isi regaseasca rapid echilibrul si sanatatea.

Pentru ce sunt bune?

Multe probleme de sanatate pot fi ameliorate sau rezolvate cu ajutorul suplimentelor alimentare. Chiar si daca urmam tratamente alopate, apelarea la suplimente poate ajuta organismul sa reactioneze mai bine si mai eficient pentru insanatosire.

Oboseala, incapacitatea de concentrate, imunitatea scazuta, problemele de circulatie sau problemele digestive se numara printre afectiunile cele mai frecvente pentru care apelam la suplimente alimentare.

Vestea buna este ca suplimentele nutrtitive au efect sinergic, ajutand organismul sa rezolve mai multe probleme, unele pe care probabil nici nu le constientizam. De exemplu, vitamina D este utila pentru absorbtia normala a calciului si fosforului, pentru mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange, functionarea normala a sistemului muscular si al celui nervos; magneziul este util pentru functionarea normala a sistemului nervos, a sistemului muscular, a sistemului osos si la mentinerea sanatatii psihice; complexul de vitamine B este util pentru pentru vitaminizarea, remineralizarea si imbunatatirea starii generale a organismului.

Plantele, complexe si complete

Produsele bazate pe plante sunt cele mai simple si in acelasi timp cele mai complexe tipuri de suplimente nutritive. Plantele vin cu intregul lor complex de micronutrienti si substante bioactive care ajuta la restabilirea sanatatii. Un produs bazat pe plante ale caror efecte au fost studiate de medicina traditionala in sute de ani de utilizare si de medicina moderna in cercetari stiintifice atente, este un produs care ajuta organismul sa isi regaseasca in mod natural echilibrul si starea de sanatate.

In plus, nu au efectele adverse pe care multe dintre medicamentele de sinteza le au, adica nu cauzeaza probleme si dezechilibre in alta parte a organismului.

Pentru ca au la baza amestecuri complexe de substante bioactive, minerale si vitamine, plantele sunt in general bune pentru mai multe tipuri de probleme de sanatate. Iata doar cateva exemple: rostopasca este buna pentru functionarea normala a sistemului hepato-biliar, dar si pentru mentinerea concentratiei normale a colesterolului si grasimilor in sange si la nivelul ficatului; aloe vera ajuta la functionarea normala a sistemului digestiv, dar si la refacerea imunitatii si la procesul de remineralizare si vitaminizare; ganoderma ajuta la imbunatatirea starii generale si rezistentei organismului, dar si la mentinerea sanatatii prostatei.

Produse compuse

Specialistii in fitoterapie combina astazi plante cu efecte similare sau care se potenteaza unele pe celelalte pentru a crea produse eficiente care sa ajute la ameliorarea anumitor afectiuni. Combinatiile de plante corect realizate, pe baza studiilor de ultima ora sunt puternice, eficiente si sigure.

Cand si cat sa luam suplimente nutritive?

In momentul in care nu ne simtim bine, este clar ca ceva in corpul nostru nu functioneaza la capacittate maxima. Cu ajutorul unui medic putem identifica carentele nutritionale si alte probleme de sanatate, iar un fitoterapeut ne va ajuta sa restabilim echilibrul organismului cu ajutorul celor mai potrivite suplimente alimentare.

Nu uitati! Suplimentele nutritive au nevoie de un timp mai lung de administrare, deoarece actioneaza mai lent si in profunzimea sistemelor organismului. Suplimentele nutritive trebuie administrate in cure de cel putin cateva saptamani.