Tipurile de tuse

Tipurile de tuse

De cele mai multe ori cand mergeti la medic sau farmacist cu o afectiune respiratorie sunteti intrebati ce tip de tuse aveti. Desi dumneavoastra vi se poate parea nesemnificativ acest lucru, medicului sau farmacistului ii va transmite informatii pretioase care ajuta la diagnosticarea corecta a afectiunii de care suferiti.

Identificarea corecta a tipului de tuse ajuta medicul sa diagnosticheze corect afectiunea de care suferiti, precum si stadiul acesteia si sa va prescrie tratamentul corect.

Iata care sunt tipurile de tuse pe care le puteti avea si care pot fi afectiunile asociate cu acestea.

Tusea umeda
Acesta este un simptom obisnuit al infectiilor de tract superior respirator. Uneori substantele iritante cum ar fi praful, bacteriile sau virusii pot intra in plamani si pot cauza o infectie. Asta poate rezulta in inflamarea cailor respiratorii si va avea ca rezultat productia de flegma (sau mucus). Intervine atunci mecanismul tusei pentru a scapa de excesul de mucus.

Tusea „din piept”
Tusea „lasata pe piept” este adesea declansata de mucusul excesiv. Mai este denumita si „tuse productiva” deoarece duce la eliminarea unei cantitati semnificative de mucus. Tusea este cauzata de acumularea de flegma in plamani care duce la congestia pieptului. Atunci cand aveti o tuse incarcata de mucus, veti simti o greutate pe piept si tusind veti reusi sa scapati de o parte din acest sentiment. Mucusul este produs de tesuturile care protejeaza plamanii. Functia mucusului este de a proteja corpul de bacterii, praf, virusuri si alte substante inhalate. Chiar si atunci cand nu suntem bolnavi, corpul produce mucus pentru a capta particulele externe si de a le opri de a intra in plamani, actionand ca un filtru.

Cand racim, este produs mucus suplimentar pentru a capta virusii sau bacteriile. Acest mucus se poate acumula in sistemul respirator si este declansat reflexul tusei pentru a ajuta la indepartarea acestuia. Cand mucusul este acumulat in plamani, poate fi gros si greu de eliminat si de aceea veti avea nevoie de ceva care sa subtieze mucusul si sa scapati de congestia bronhica eliberand astfel senzatia de greutate din piept.

Tusea uscata
Acest tip de tuse apare atunci cand gatul nu produce suficient mucus, ducand la iritarea gatului. Este de multe ori insotita de senzatie de mancarime si este iritanta. Se simte mai mult la nivelul gatului, mai curand decat in piept. De multe ori o tuse uscata este intensa si dureroasa si bolnavii incearca sa se abtina de la a tusi.

Tusea uscata este cauzata de o inflamare a cailor respiratorii superioare de obicei de o infectie virala, dar si de iritanti ca fumul, praful sau fumul de tigara. Nu se produce mucus si este resimtita la nivelul gatului. Este nevoie de produse emoliente care sa ajute la protejarea cailor respiratorii si sa calmeze reflexul tusei. Produsele care contin mucilagii naturale ajuta la ameliorarea iritatiei si usurarea respiratiei.

Tusea convulsiva
Desi tusea convulsiva era considerata aproape eradicata, Organizatia Mondiala a Sanatatii a aratat ca, intre anii 2010 si 2014, numai in Statele Unite, s-au inregistrat 30 000 pana la 40 000 de decese legate de tusea convulsiva.

Tusea convulsiva, numita si pertussis, este o infectie bacteriana extrem de contagioasa a plamanilor si cailor respiratorii care provoaca episoade repetate de tuse care pot dura doua pana la trei luni sau mai mult. In special copiii mici si bebelusii pot avea probleme grave care pot duce chiar la deces.

Boala este extrem de contagioasa, iar cea mai buna cale de preventie este vaccinul.

Cand sa mergeti la doctor?
Ati inceput sa tusiti si nu stiti daca sa tratati tusea acasa sau sa mergeti la medic? Va ajutam noi!
Este indicat sa mergeti la medic atunci cand:

  • Experimentati dificultati de respiratie
  • Aveti dureri in piept
  • Tusiti cu sange
  • Aveti simptome care va ingrijoreaza (pierdere in greutate, umflaturi in zona gatului, etc)
Lasa un comentariu. Multumim!
Top

Livrare Gratuita Pentru Comenzi Peste 150 lei

Metode de Plata Cu cardul sau ramburs

Suport Online Luni-vineri :09:00 - 13:00

Magazinul online daciaplant.ro este dedicat exclusiv comenzilor catre persoane fizice

Dacia Plant SRL titular al proiectului “Construire hale, birouri, extindere si recompartimentare corpuri de cladire existente”, anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare “continuarea procedurii privind emiterea aprobarii de dezvoltare ” pentru proiectul “Construire hale, birouri, extindere si recompartimentare corpuri de cladire existente” propus a fi amplasat in Bod. str. Harmanului, fn, jud. Brasov. Proiectul deciziei de incadrare si si motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul APM Brasov, str. Politehnicii, nr. 3, in zilele de luni-joi, intre orele 8:00-16:30 si vineri intre orele 8-14, precum si la urmatoarea adresa de internet: www.apmbv.anpm.ro. Publicul interesat poate inainta comentarii/observatii la proiectul deciziei de incadrare in termen de 10 zile de la data publicarii prezentului anunt.