10 mituri legate de suplimentele alimentare

10 mituri legate de suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare naturale sunt astazi din ce in ce mai cautate si mai apreciate, deoarece ne fac sa ne simtim bine, ne redau energia si ajuta la refacerea organismului. Exista insa anumite mituri in jurul suplimentelor alimentare, pe care le vom trece in revista si pe care le vom demonta sau, dimpotriva, le vom valida!


1. Orice suplimente naturale de un anumit fel sunt la fel, indiferent de producator

suplimente naturale

Gresit. Acelasi tip de suplimente nu va fi niciodata identic de la doi producatori diferiti, chiar daca ingredientele par la fel. Spunem par la fel, deoarece exista diferente mari intre ingredientele folosite de producatorii de suplimente alimentare. Sa luam de exemplu coacazul negru. Cunoscut antiinflamator, coacazul negru se regaseste in produsele multora dintre producatori. Dar nu orice coacaz negru este la fel de bun si la fel de eficient. Conteaza ce varietate de coacaz negru este, unde a crescut, cum a fost cules, cum a fost stocat si cum a fost prelucrat. Unele soiuri de plante contin mai multe substante bioactive si nutritive decat altele, iar lantul de prelucrare are si el un impact major asupra pastrarii acestor substante benefice. Este indicat de aceea sa apelati la un producator cunoscut de suplimente alimentare, ale carui produse provin din culturi bio sau cu parteneri certificati si care pot sa demonstreze ca dispun de o linie tehnologica de productie la cele mai inalte standarde. Ca sa revenim la exemplul nostru, Dacia Plant are culturi bio de coacaz negru care sunt ingrijite fara nici un fel de produse chimice, iar fabrica sa este certificata GMP. In plus, fiecare producator are retete proprii de suplimente complexe, bazate pe retete unice. In cazul producatorilor consacrati, aceste retete sunt realizate cu ajutorul specialistilor in farmacie si medicina, iar rezultatele lor sunt foarte bune.

 

2. Suplimentele pot fi inlocuite de o dieta diversificata 

Da si nu. In teorie ne putem lua toate substantele nutritive de care corpul are nevoie pentru a functiona corect din alimentatie, insa este un lucru aproape imposibil de realizat. Diversitatea de alimente si calitatea acestora este esentiala pentru o dieta completa si, din pacate, prea putini oameni reusesc sa aiba o astfel de alimentatie. De aceea, suplimentele naturale reprezinta o cale eficienta de a preveni carentele nutritive si de a le ameliora pe cele deja instalate.

3. Suplimentele sunt apa de ploaie

Daca ne referim la cele naturale si la faptul ca provin tot din natura, atunci da, au o mare asemanare cu apa de ploaie! Trecand insa la un ton mai serios, din nou raspunsul este nu, sau da, depinde. Sa explicam. Daca luati unul-doua comprimate dintr-un supliment natural a carui indicatie este sa se foloseasca in cure mai lungi, atunci da, va fi apa de ploaie. Daca insa respectati indicatiile producatorului si le folositi pentru restabilirea acelor dezechilibre nutritionale pentru care a fost gandit, atunci cu siguranta veti avea rezultate foarte bune.

4. Suplimentele pot vindeca orice

Gresit. Suplimentele nu vindeca, ci aduc un aport nutritional suplimentar necesar functionarii corecte a organismului. Un numar important de boli au la baza dezechilibre nutritionale pe termen lung. Organismul compenseaza din resursele proprii o perioada acest dezechilibru, insa la un moment dat nu mai poate face fata si atunci se declanseaza suferinta unui anumit aparat sau organ. Suplimentele ajuta la restabilirea echilibrului si ii redau organismului puterea de a lupta din nou. Si in bolile induse de organisme patogene, suplimentele se recomanda ca adjuvante, ca ajutoare ale medicamentelor, tocmai pentru a ajuta organismul sa isi recapete puterea si energia de a lupta cu boala.

5. Calciu este calciu, magneziul e magneziu, vitamina C este vitamina C

Gresit. Suplimentele de calciu nu sunt identice, la fel si cele de magneziu sau vitamina C. Calciul poate fi regasit cel mai des sub forma de carbonatat de calciu, citrat de calciu, gluconat de calciu si ratat de calciu fiecare cu rate diferite de absorbtie si, ca atare, eficienta. Calciul provenit din surse organice este forma cea mai naturala si usor de asimilat de catre organism. Acelasi principiu se aplica si in cazul magneziului. In cazul vitaminei C, aceasta poate fi de sinteza sau provenita din surse naturale, organice. Vitamina C sintetica este cel mai usor de obtinut, insa sursele organice de vitamina C sunt net superioare din punct de vedere al asimilarii si eficientei pentru organism. Atentie deci la ce scrie pe eticheta suplimentelor alimentare. Alegeti-le pe cele care au ingrediente naturale.

suplimente

6. Dieta diversificata poate fi inlocuita de suplimente

Gresit. Nu este posibil sa luam suplimente alimentare, oricat de bune, si in acelasi timp sa avem o dieta in care abunda hamburgerii, cartofii prajiti, cafeaua, alcoolul si bauturile carbogazoase. Nu putem distruge pe de o parte si sa incercam sa restabilim echilibrul pe de alta parte. Principiul dupa care trebuie sa ne ghidam este echilibrul. Trebuie sa avem o dieta echilibrata, sa facem miscare si sa apelam la suplimente alimentare in cazul dezechilibrelor nutritionale.

 

7. Poti lua suplimente pentru orice, nu iti face rau daca iei mai multe deodata

Gresit. Ca in cazul oricarei substante active care actioneaza asupra organismului, exista anumite interactiuni intre anumite tipuri de suplimente naturale. Exista suplimente care scad tensiunea arteriala si suplimente care cresc tensiunea arteriala sau care inhiba sau, dimpotriva, accelereaza tranzitul intestinal si asa mai departe. Deseori, o anumita planta este folosita pentru mai multe efecte asupra organismului si de aceea, poate fi inclusa in retete complexe, unde este „ascunsa” printre alte ingrediente. De aceea, este foarte important sa vorbiti cu medicul dumneavoastra in cazul in care vreti sa luati mai multe tipuri de suplimente si sa ii prezentati prospectele suplimentelor. Daca credeti ca medicul de familie nu este suficient de deschis pentru a te sfatui in legatura cu administrarea lor, apelati la un medic cu competente in fitoterapie.

8. Daca este natural este absolut sigur

Da si nu. Daca ar fi absolut inofensive pentru organism, atunci cel mai probabil nu ar avea nici un efect asupra acestuia. Fiecare supliment alimentar dispune de un prospect in care sunt detaliate compozitia, efectele asupra organismului, posibilele interactiuni si contraindicatiile. Cititi-le cu atentie si respectati dozajele si modul de administrare. Chiar si in cazul in care pe prospect este scris, fara contraindicatii, acestea se refera direct la durata si scopul tratamentului indicate in prospect. Daca decideti sa le luati dupa „ureche”, pentru alte afectiuni si dupa alta schema de administrare, este foarte probabil sa apara efecte nedorite. De exemplu, cineva care lua comprimate de ghimbir cu pumnul pentru a preveni infectiile respiratorii, poate experimenta o scadere brusca a tensiunii arteriale, un alt efect, deseori ignorat, al ghimbirului.

9. Nu interactioneaza cu medicamentele

Gresit. Este foarte important, mai ales daca urmati un tratament medicamentos, sa intrebati medicul daca puteti lua anumite suplimente. Suplimentele au efect asupra functionarii organismului si de aceea, pentru a le pune in valoare efectele benefice ca adjuvant, trebuie alese cele care ajuta organismul sa se refaca si sa lupte eficient impotriva bolii.

10. Le poti lua pe termen lung

Da si nu. In general, producatorii recomanda anumite cure cu suplimente naturale, cu o durata intre trei saptamani si trei luni, dupa care este indicata o pauza. Din nou, apelati la echilibru si amintiti-va ca „ceea ce este prea mult, strica”. De exemplu, un supliment in doze excesive (bazat pe plante sau vitamine) poate cauza probleme de sanatate. Consumul de ceai verde ajuta la arderea grasimilor si are principii antioxidante, dar daca veti lua cu pumnul suplimente bazate pe ceai verde, ficatul dumneavoastra poate suferi. Moderatie si echilibru sunt devizele pe care trebuie sa le aveti in minte atunci cand apelati la suplimentele naturale. Acestea pot face adevarate minuni pentru organismul dumneavoastra, atita timp cat apelati la unele de buna calitate, din surse cat mai naturale si daca le luati pentru scopul pentru care au fost gandite si in cantitatea si pe durata indicata.

Lasa un comentariu. Multumim!
Top

Livrare Gratuita Pentru Comenzi Peste 130 lei

Metode de Plata Cu cardul sau ramburs

Suport Online Luni-vineri :10:00 - 15:00

Dacia Plant SRL titular al proiectului “Construire hale, birouri, extindere si recompartimentare corpuri de cladire existente”, anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare “continuarea procedurii privind emiterea aprobarii de dezvoltare ” pentru proiectul “Construire hale, birouri, extindere si recompartimentare corpuri de cladire existente” propus a fi amplasat in Bod. str. Harmanului, fn, jud. Brasov. Proiectul deciziei de incadrare si si motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul APM Brasov, str. Politehnicii, nr. 3, in zilele de luni-joi, intre orele 8:00-16:30 si vineri intre orele 8-14, precum si la urmatoarea adresa de internet: www.apmbv.anpm.ro. Publicul interesat poate inainta comentarii/observatii la proiectul deciziei de incadrare in termen de 10 zile de la data publicarii prezentului anunt.