Cum sa va feriti de alergiile de primavara

Cum sa va feriti de alergiile de primavara

In loc sa fie cel mai frumos anotimp al anului, primavara este pentru multi un adevarat cosmar! Cantitatea mare de polen declanseaza episoade de rinita alergica la peste 18% din populatie, cu simptome care pot varia de la  usoare, la grave.

Desi se mai cheama si febra fanului, rinita alergica nu este cauzata nici de fan si nici nu provoaca febra. Este cauzata de contactul cu alergenii de mediu, mai ales polen,  dar si acarieni, mucegaiuri si par de animale. Persoanele care sunt sensibile la acesti alergeni pot unul sau mai multe din urmatoarele simptome: nas care curge sau infundat, mancarimi ale nasului, stranut, ochi lacrimosi, sforait.

Simptomele sunt de multe ori asemanatoare cu cele cauzate de raceala sau gripa, dar unul dintre semnele care ne arata ca nu este vorba de o infectie este tendinta acestora sa dureze. Simptomele pot varia de la usoare la moderate sau severe si severitatea lor se cuantifica in modul in care afecteaza viata de zi cu zi.

Ce se intampla?

In momentul in care o persoana respira polen, acesta elibereaza proteine solubile in apa pe mucoasele aparatului respirator. In mod normal aceste proteine sunt inofensive, dar organismul le recunoaste in mod eronat ca fiind nocive pentru el. In acest moment incepe atacul organismului asupra asa zisilor dusmani prin eliberarea de anticorpi IgE. Acesti anticorpi se ataseaza de celulele mastocite care, la randul lor elibereaza histaminele, principalele substante responsabile de simptomele alergiilor la polen.

Pe scurt, acesta este mecanismul prin care organismul incearca sa scape de atacul alergenilor si care cauzeaza pleiada de simptome.

Pentru cei mai multi oameni alergiile de primavara sunt un disconfort trecator. Dar pentru unii oameni acestea pot duce la o serie de complicatii, inclusiv dureri de cap, astm, infectii respiratorii recurente etc.

Ce este de facut?

In primul rand trebuie adoptata o atitudine preventiva. Daca stiti ca ati trecut printr-un episod alergic in anii trecuti, incercati sa evitati sa va plimbati in natura in momentul in care infloresc florile si copacii.

Pentru a vedea care sunt plantele care provoaca alergii si cand, puteti consulta asa numitele calendare de polen, unul din exemple fiind prezentat aici: http://www.zewa.ro/fileadmin/content/romania/Quality/Hayfever/Calendar-de-polenuri-mare-RO.jpg

Vedem ca majoritatea copacilor si florilor infloresc in lunile martie-mai, iar cerealele si buruienile pot provoca neplaceri in timpul verii.

Indiferent insa de tipul de polen, trebuie sa invatam sa ne ferim cat mai mult posibil. Printre metodele de preventie se numara si administrarea remediilor inainte de aparitia simptomelor. Alergologii recomanda sa incepem sa luam medicamente cu cateva saptamani inainte de sosirea sezonului sau, cel mai tarziu, in momentul in care apar simptomele. Acest lucru are ca efect „imblanzirea” reactiei organismului in momentul contactului cu alergenii.

Tratarea simptomelor rinitei alergice se poate face cu ajutorul medicamentelor sau al remediilor naturale.

Printre medicamentele prescrise in mod curent se numara antihistaminicele/antialergicele orale sau topice (pentru ochi si nas) si medicamente anti-inflamatorii: noncortizonoce sau cortizonice.

Dar preventia simptomelor alergiilor poate fi facuta cu succes cu ajutorul remediilor naturale, care evita posibilele efecte adverse ale medicamentelor, mai ales ale celor cortizonice.

Remedii naturale

Fara tagada, unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra alergiilor este coacazul negru. Mai precis, mugurii de coacaz negru care au efecte asemanatoare cortizonului. Se stie ca mugurii sunt un tezaur de fitohormoni, enzime, aminoacizi si minerale avand anumite proprietati unice de regenerare si reglare a functiilor vitale ale celulelor.

Mai mult, datorita  acestui lucru, mugurii, si vorbim aici de cei de coacaz negru, prezinta organotropism (proprietatea de a tinti un singur organ) asupra glandei corticosuprarenale.  Glandele suprarenale sunt cunoscute pentru producerea de celule care secreta cortizol, substanta cu efecte puternice anti-inflamatoare si anti-alergice. De aceea, coacazul si-a castigat renumele de „cortizon like”, deoarecese comporta ca un cortizon natural, dar fara toxicitatea cortizonului de sinteza.

Alte plante cu efecte bune in ameliorarea simptomelor alergiilor este trei frati patati, care actioneaza ca un histaminic natural, avand capacitatea de a „domoli” sistemul imunitar si de a scadea raspunsul imunitar exacerbat.

Printre plantele cu efecte antihistaminice se numara si patlagina si darmozul, folosite pentru reducerea raspunsului alergic.

Primavara este poate cel mai frumos anotimp al anului. Nu lasati alergiile sa va strice bucuria revederii naturii inflorite!

Lasa un comentariu. Multumim!
Top

Livrare Gratuita Pentru Comenzi Peste 130 lei

Metode de Plata Cu cardul sau ramburs

Suport Online Luni-vineri :10:00 - 15:00

Dacia Plant SRL titular al proiectului “Construire hale, birouri, extindere si recompartimentare corpuri de cladire existente”, anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare “continuarea procedurii privind emiterea aprobarii de dezvoltare ” pentru proiectul “Construire hale, birouri, extindere si recompartimentare corpuri de cladire existente” propus a fi amplasat in Bod. str. Harmanului, fn, jud. Brasov. Proiectul deciziei de incadrare si si motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul APM Brasov, str. Politehnicii, nr. 3, in zilele de luni-joi, intre orele 8:00-16:30 si vineri intre orele 8-14, precum si la urmatoarea adresa de internet: www.apmbv.anpm.ro. Publicul interesat poate inainta comentarii/observatii la proiectul deciziei de incadrare in termen de 10 zile de la data publicarii prezentului anunt.