Sani frumosi si sanatosi

Sani frumosi si sanatosi

Pentru orice femeie, sanii reprezinta o fateta importanta a feminitatii sale. Sanatatea sanilor este esentiala pentru sanatatea femeii si, de aceea,ingrijirea lor trebuie sa devina o prioritate.

 

Datorita deselor campanii de preventie a cancerului de san existente astazi, femeile sunt mult mai atente si au o conduita preventiva mult mai buna decat in trecut. Si cu toate acestea, inca in Romania cancerul de san are incidenta cea mai mare dintre toate tipurile de cancer si, din pacate, o rata de mortalitate crescuta cauzata de prezentarea tardiva la medic si de identificarea tarzie a leziunilor canceroase.

Pe scurt despre anatomia sanilor

 

Majoritatea femeilor prezinta modificari ale sanilor de-a lungul vietii, cele mai multe dintre ele fiind cauzate de hormoni.

Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie lasate neinvestigate. In momentul in care simtiti un nodul sau o intaritura la nivelul sanilor sau sub brat, se modifica marimea sau forma sanilor, mamelonul apare orientat spre interior (inversat) sau sensibil, pielea sanilor, areolele sau mameloanele devin solzoase, rosii sau umflate sau aveti scurgeri mamelonare, este important sa va adresati medicului pentru un consult.

Nu orice modificare a sanului reprezinta cancer. Deseori sanii se simt plin de cocoloase sau durerosi in momente diferite ale ciclului menstrual. In timpul sarcinii sanii pot fi simtiti ca avand cocoloase. Odata cu apropierea de menopauza, sanii isi pot pierde din tesuturi sau din stratul adipos. Pot deveni mai mici si ii puteti simti cu cocoloase. Majoritatea acestor schimbari nu inseamna cancer; sunt numite modificari benigne. Oricum, atunci cand observati schimbari ale sanilor, faceti-va o programare pentru a o verifica.

Cele mai cunoscute metode de investigatie sunt autoexamenul prin palpare, ecografia mamara, elastografia, mamografia mamara cu sau fara substanta de contrast, biopsia.

Preventia cancerului de san

Astazi, accentul se muta din ce in ce mai puternic catre preventia cancerului de san. Preventia inseamna in primul rand controale periodice, dar si o atitudine preventiva a femeii. Aceasta consta dintr-o viata dominata de alimentatie sanatoasa, miscare si reducerea stresului. Fiecare dintre acestea are rolul de a imbunatati raspunsul imunitar al organismului si de a contribui la preventia declansarii proceselor de mulltiplicare celulara anormala.

In plus insa fata de aceasta atitudine preventiva, oamenii de stiinta au mers mai departe si au incercat sa descopere substante naturale care sa ajute la preventia cancerului (de san si nu numai).

Intr-o lucrare data publicitatii de catre National Institutes of Health din Statele Unite, autorii Hu Wang, Tin Oo Khor, Limin Shu, Zhengyuen Su, Francisco Fuentes, Jong-Hun Lee, and Ah-Ng Tony Kong, au reunit concuziile a numeroase studii facute pe compusii fitochimici din plante si efectele lor de preventie a cancerului, Redam mai jos cateva informatii interesante din studiul „Plants Against Cancer: A Review on Natural Phytochemicals in Preventing and Treating Cancers and Their Druggability”.

Sinteza arata ca preventia cancerului cu ajutorul compusilor fitochimici naturali este o strategie emergenta pentru prevenirea cancerului.  Plantele naturale au fost folosite pentru prevenirea si tratarea diferitelor boli de mii de ani, iar anumite componente bioactive din plante au fost confirmate astazi pentru activitatile lor anti-cancer. Va prezentam doar cateva dintre acestea, lasandu-va sa descoperiti interesanta sinteza de studii la www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017674/

  • Apigenin din patrunjel

Apigeninul este o flavona prezenta in legume, cum ar fi patrunjelul, telina, musetelul. Ea demonstreaza activitati citotoxice impotriva celulelor de cancer mamar si de colon. Apigeninul este, de asemenea, considerat a fi un mediator pentru chemopreventie in procesul canceros si induce un proces de autofagie, dar poate induce rezistenta la chimioterapie.

  • Curcumina din turmeric

Curcumina (diferulolmetan) este principala componenta a turmericului. Efectul anticancer al curcuminei este atribuit capacitatii sale de a induce apoptoza in celulele canceroase fara efecte citotoxice asupra celulelor sanatoase.

  • Genistein din soia

Genistein este o izoflavona provine dintr-un numar de plante, cum ar fi fasole, soia, kudzu sau cafea. S-a constatat ca genisteinul are efecte antiangiogenice (blocand formarea de noi vase de sange) si poate bloca cresterea necontrolata a celulelor asociata cu cancerul, cel mai probabil prin inhibarea enzimelor care reglementeaza diviziunea celulara si supravietuirea celulara.

  • Gingerol din ghimbir

Gingerol este componenta activa a ghimbirului proaspat. Gingerolul a fost studiat pentru efectele sale anticanceroase asupra tumorilor din colon, san, ovare si pancreas. Pe scurt, gingerolul a demonstrat proprietati antioxidante, antiinflamatoare si anti-tumorale.

  • Sulforafan din legume crucifere

Sulforafanul este un compus organosulf obtinut din legume crucifere, cum ar fi broccoli, Bruxelles. In prezent exista optsprezece studii clinice inregistrate cu clinictrials.gov, iar sulforafanul este un compus promitator pentru transformarea sa in medicament.

  • Triterpenoide din coji de fructe si plante medicinale

Au fost efectuate diverse studii in vitro si in vivo pentru chemopreventie si terapia cancerului de san  si cancer pancreatic utilizand triterpenoide. Prin aceste studii, s-a demonstrat ca triterpenoidele poseda un mod pleiotropic al efectelor impotriva cancerului in modele in vitro si in vivo. Sunt necesare mai multe studii pentru a-si valida promisiunile in activitatile chemopreventive si anticanceroase in stadiul clinic.

  • Vitamina D din ciuperci

Dupa expunerea la lumina ultravioleta B, vertebratele pot genera vitamina D in piele. Dar ciupercile expuse la lumina scazuta ar putea fi, de asemenea, o excelenta sursa de vitamina D. Vitamina D este implicata in cancerul de san, cancerul de colon, cancerul ovarian si cancerul pancreatic. Mecanismul nu este inca destul de clar. Cu toate acestea, receptorul de vitamina D (VDR) pare sa joace un rol important. De exemplu, femeile cu mutatii in gena VDR au avut un risc crescut de cancer de san si VDR poate fi un mediator al riscului de cancer mamar care ar putea reprezenta un obiectiv pentru eforturile de prevenire a cancerului.

  • Vitamina E din ulei de plante

Vitamina E reprezinta o familie de compusi cuprinzand tocoferoli si tocotrienoli si este un antioxidant solubil in grasimi care exista in multe alimente, inclusiv ulei de germeni de grau, ulei de floarea-soarelui si de sofranel. Exista rapoarte ca atat tocoferolii cat si tocotrienolii au efecte anti-tumorale datorita proprietatilor lor antioxidante, iar tocotrienolii prezinta o bioactivitate mai puternica si ambele prezinta efecte antiproliferative.

Suplimente alimentare eficiente

Exista deci eforturi majore de identificare a compusilor fitochimici capabili sa previna cancerul de san. Demonstrarea stiintifica a acestor efecte este deseori o confirmare a efectelor plantelor medicinale si a dietei, cunoscute de mii de ani.

Se stie de exemplu, fara tagada, ca alimentatia estului indepartat, bazata pe soia, peste si orez, este benefica pentru sanatatea femeii si, implicit, a sanilor. De asemenea, plante ca donq quai, lemnul-lui-Avram, lemn-dulce, boswellia, cretisoara, cimicifuga, zmeur, kudzu, angelica, coada-soricelului, fenicul, roinita, sunt cunoscute pentru efectele lor de reglare hormonala.

 

Plantele contribuie la combaterea dezechilibrelor si exceselor hormonale care se afla uneori la baza declansarii proceselor proliferative necontrolate.

Dacia Plant are in portofoliu brandul Sublima, special creat pentru sanatatea femeii.  Toate produsele Sublima sunt naturale si sunt bazate pe studii stiintifice care atesta eficacitatea plantelor pentru problemele organismului delicat al femeii, redandu-i acesteia echilibrul hormonal pentru a fi sanatoasa si linistita.

 

Descoperiti aici (https://www.daciaplant.ro/categorii-produse/brand/sublima.html) toate produsele Sublima.

 

 

Leave a Reply