Alimentatia sanatoasa
Efectele terapeutice merg ca unse
Alimentatia sanatoasa, 31-ian-2012
Mic dicţionar de uleiuri presate la rece
Efectele terapeutice merg ca unseAi simţit vreodată că gustul mâncărurilor se schimbă total din cauza uleiui? Marii producători din Italia organizează degustări de uleiuri de măsline asemenea celor de vin. Aroma acestui ingredient este foarte importantă pentru bucătarii profesionişti. Dacă e vorba de un ulei presat la rece, intervin şi proprietăţile lui terapeutice. Atunci când este prelucrată termic, orice plantă îşi pierde multe din substanţele active.
Uleiul rafinat se obţine prin procedee care presupun căldura, de aceea valoarea lui nutritivă nu este foarte mare, ba chiar ajunge să fie factor de risc în bolile datorate colesterolului ridicat. O alternativă sănătoasă este uleiul presat la rece, care se obţine prin metode ce nu implică temperaturi mari. Substanţele active ale plantelor din care se extrage rămân valabile, la fel şi aromele.
Preţul unui ulei presat la rece este mai mare decât cel al uleiului rafinat, dar merită osteneala. În afară de un produs înmiresmat destinat bucătăriei de calitate, obţii şi un remediu natural important.
ULEI DE ARAHIDE
Rezistă la temperaturi ridicate, de aceea este un produs folosit la prăjit. Este perfect şi pentru maioneze. La fel ca uleiul de floarea-soarelui şi cel de măsline, uleiul de arahide conţine o cantitate mare de vitamina E, dar mai ales de vitamina A, primordială pentru vedere şi pentru întărirea imunităţii. Proporţiile de acizi graşi poli-nesaturaţi şi mono-nesaturaţi îi permit să scadă nivelul de colesterol din sânge. Uleiul de arahide are o acţiune benefică în inflamaţii şi ulcere stomacale, dar şi asupra intestinului, de aceea este indicat în cazul iritării tubului digestiv.
În felul acesta uleiul de arahide previne bolile de inimă, micşorează nivelul colesterolului rău, scade apetitul, previne cancerul, artrita (inclusiv durerile de la încheieturi), senzaţia de uscăciune a pielii, problemele tenului, constipaţia. Folosit în masaje, uleiul de arahide potoleşte durerile lombare şi abdominale. Este un bun calmant al inflamaţiilor ce apar după un efort muscular.
Precauţii: persoanele alergice.
ULEI DE ARMURARIU
Specialitate naturală cu gust tonic-amărui, are acţiune hepato-protectoare/regeneratoare, de reglare a tensiunii arteriale, extrem de indicat în cazuri de suprasolicitare a ficatului, hepatite, ciroze, digestii dificile, hipotensiune. Recomandat pentru salate, prepararea sosurilor precum şi ca adaos în terciuri.
Folosirea zilnică a unei linguriţe de ulei cu 30 minute înainte de masă sau în componenţa bucatelor alături de alte uleiuri vegetale, pentru o perioadă de 1-2 luni, contribuie la curăţirea ficatului de toxine.
Utilizarea uleiului din armurariu înregistrează rezultate semnificative în restabilirea organismului: în cazul intoxicaţiei alcoolice, la înlăturarea efectelor adverse ale medicamentelor care influenţează ficatul, după tratamente radiologice şi chimioterapie, în hemopatie în cazul afecţiunilor ficatului, vezicii biliare, splinei.
Se poate consuma în terapiile naturale o linguriţă dimineaţa şi una seara, având avantajul unui cost mult mai mic faţă de varianta în capsule.
ULEI DE SEMINŢE DE ARDEI
Se poate utiliza în salate, dar şi la alte mâncăruri unde este nevoie de gustul de ardei sau de culoarea roşu intens. Conţinutul de acid linoleic este foarte ridicat - 70%.
Efecte terapeutice? Este bogat în vitamina C, stimulează digestia, datorită conţinutului de capsicină îmbunătăţeşte circulaţia, stimulează funcţiile sistemului nervos. Se utilizează cu succes la bolnavii de reumatism, ca ulei de masaj, are efect benefic şi în zona zoster (herpesului zoster).
Poate fi utilizat ca atare sau diluat în ulei de măsline ori alte uleiuri.
ULEI DE SÂMBURI DE CAISE
Este un calmant nervos eficient, se poate folosi şi ca somnifer înainte de culcare, ajută la buna funcţionare a tiroidei. Conţine vitamina A, precum şi B-17, care este cunoscută ca vitamina anticancerigenă. Se utilizează în cosmetică pentru efectul regenerant asupra pielii.
Uleiul din sâmburi de caise, foarte penetrant, este absorbit complet de epidermă. Îl poţi folosi ca pe o cremă de zi, fără teama că faţa ta va fi lucioasă. Uleiul tonifică şi întârzie apariţia efectelor îmbătrânirii. Oferă protecţie împotriva razelor solare.
articole
loading promos...







